szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Haladékot ígért a miniszter az Állami Számvevőszék által megbüntetett pártoknak, de az egyelőre nem világos, mi lesz azokkal, akik nem hajlandók tárgyalni az adóhatósággal. Megkerestük a megbüntetett pártokat, csapdát vagy lehetőséget látnak-e Varga ajánlata mögött.

Közbelépett Varga Mihály miniszter, és azt javasolta, a Magyar Államkincstár illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne szedje be a pártoktól az Állami Számvevőszék által kiszabott büntetést a választások előtt. A NAV inkasszózhatna, ha a pártok nem tudnak, vagy nem akarnak önként fizetni, így viszont felmerült, egy ördögi körbe kerülnek a pártok, ha a kampánytámogatásból is vonnak pénzt. Azzal ugyanis így nem tudnának elszámolni, és így újabb büntetés fenyegeti őket.

Az NGM által kiadott közlemény azzal zárul:

"az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal."

Vagyis, ezt egyfajta csapdaként is lehet értelmezni: ha egyezkedni kezd, elismeri a jogsértést, amit az ellenzéki pártok nem tettek meg. Megkerestük a megbüntetett pártokat, csapdának vagy lehetőségnek értékelik-e az NGM nyilatkozatát.

"Csapda"

Az Együtt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor azt mondta, önként nem fizetik be a büntetést, csak akkor, ha az inkasszó elérné a kampánytámogatásukat, újabb büntetést ugyanis nem akanak. Ő hívta föl egyébként a problémára a figyelmet, a keddi Facebook bejegyzésével. Úgy véli, Varga válasza az erre adott reakció volt. Szerinte a miniszter azért lépett, hogy ne legyenek támadhatóak.

Az Együtt jogszerűtlennek tartja a rájuk vonatkozó megállapításokat és a 16 milliós büntetést, nem egyezkedik a NAV-al vagy az Államkincstárral,

"könyörögni nem fogok, az ÁSZ úgy állapított meg büntetést, hogy nem sértettünk törvényt."

Bíróságon fogják megtámadni a határozatokat. Az Állami Számvevőszék döntésével szemben jogorvoslati lehetőség nincs, de az abból következő lépéseket - az államkincstári és adóhatósági eljárásokat - már meg lehet támadni.

Szigetvári számára csapdának tűnik a miniszter lépése: valóban legitimizálnák az eljárást azzal, ha leállnának egyeztetni a részletfizetésről és haladékról. Azt viszont nem tudja, hogy a haladék azokra a pártokra is vonatkozik-e, amelyek nem ülnek le tárgyalni a Kincstárral vagy az NAV-al. Ezt szerettük volna tisztázni az NGM-el, válaszukkal a cikket frissítjük. Varga pont ősszel módosított egy rendeletet, ami szabályozza a pénzbeszedést.

Nincs beszélnivalónk

A DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba is úgy látja, "ez egy átverés, abszolút csapdáról van szó", és ők "egy huncut fityinget sem fizetnek", és nem is ülnek le egyeztetni sem az Államkincstárral, sem az adóhatósággal.

"Nem fizetünk, nem tárgyalunk, ne is keressenek minket."

Azt ő sem tudta megmondani, hogy a haladék a nem egyeztető pártokra is vonatkozik-e, szerinte Varga közleménye ebből a szempontból nem egyértelmű.

Az LMP még várja az "ítéletet"

Az NGM közleménye után megkerestük az LMP-t, a pártot 8,8 millió forintra büntette korábban az Állami Számvevőszék. Kanász-Nagy Máté szóvivő azt mondta, a párt még várja az ÁSZ végleges döntését az ügyben, ugyanis az LMP január 2-án küldte meg észrevételeit, amire 15 napja van reagálni a hatóságnak.

Kanász-Nagy ugyanakkor megismételte, amit eddig is tudtunk, a párt nem fogja befizetni a büntetést, így a részletfizetéssel sem foglalkoznak. „Nem fogadjuk el a büntetést” – mondta, vagyis nem ülnek le tárgyalni a részletfizetés lehetőségéről. Az LMP is jogi lépésekben gondolkodik a büntetés ellen, ha kell az ombudsmanhoz, az Alkotmánybírósághoz vagy bírósághoz fordulnak, közigazgatási pert indítanak.

A Jobbikot is megkerestük, egyelőre nem válaszoltak, de párt nem hajlandó fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

Eltiltottak az óvodásoktól egy agyontetovált francia pedagógust

Eltiltottak az óvodásoktól egy agyontetovált francia pedagógust

Újra ölhetett a bika nevű kábítószer

Újra ölhetett a bika nevű kábítószer