szerző:
hvg.hu

Az igazgatók extrákkal felszerelt Skoda Superbeket, az alsóbb rangú vezetők Toyotákat kapnak az orosz hitelből finanszírozott atomerőmű-beruházás idejére.

A 24.hu azt írja, a Paks II. Zrt. 65-85 gépkocsit vesz bérbe nyolc évre, a bruttó egymilliárdos üzletről kedden jött hír, de a keretszerződést már december 7-én aláírták a Mercarius Flottakezelő Kft. vezetőjével. A cég közbeszerzésen nyerte el az üzletet az Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft. elől.

A nyertes cég a lap szerint a paksi szerződés megkötésével párhuzamosan – legalábbis részben – orosz befolyás alá is került. Ugyanis a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága december 7-i végzése üzletrészen alapított zálogjogot jegyzett be a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank magyarországi cége javára.

A Mercarius egy másik kft.-n keresztül három magyar magánszemély, Szűcs László, Koleszár Róbert és Csizmadia Attila tulajdonában van, 2017-ben futottak igazán nagyot, amikor megnyerték a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. tenderét, ahol a MÁV-csoport 13,8 milliárd forintért vesz tartós bérletbe közúti gépjárműveket, összesen több mint 1300-at a cégtől.

A Sberbank egyébként Oroszország legnagyobb pénzintézete, főrészvényese az orosz jegybank. A vezérigazgató German Gref Oroszország egykori gazdasági minisztere, akit gazdasági téren ma is Vlagyimir Putyin elnök jobbkezeként emlegetnek. A szakemberek szerint az üzletrészen alapított zálogjog alkalmazásához főként akkor nyúlnak előszeretettel az üzleti élet szereplői, ha biztosíték kell a tőkebefektetések számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!