szerző:
hvg.hu

Felolvasós tiltakozással fejezték ki aggályaikat a civil szervezeteket is megbélyegző Stop Soros-javaslatcsomaggal kapcsolatban a békés demonstráció résztvevői pénteken. A csomag a civil szféra megfélemlítéséről, önkényes megkülönböztetésről szól a szervezők szerint. Videó.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Mint ismeretes, a kormány csütörtökön állt elő a törvényjavaslattal, de annak szükségességéről már szerdán beszélt Pintér Sándor belügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő, melynek lényege három pontban foglalható össze:

  • egyrészt adatbázist készítenének a bevándorlást támogató szervezetekről,
  • illetéket fizettetnének azokkal, akik külföldről kapnak pénzt, legyen szó magánszemélyről vagy szervezetről,
  • harmadszor pedig bevezetnék a „idegenrendészeti távoltartás” intézményét, amellyel lényegében a bevándorlást szervező személyeket igyekeznének távol tartani, kitiltani.

A pénteki demonstrációt szervező civil szervezetek szerint nem lehet listát készíteni azokról, akik segítik ezeket a szervezeteket, a demokráciában ilyen korlátozásnak nincs helye – jelentették ki. Hozzátették: a Stop Soros-csomag szerintük egy hosszú folyamatnak a kártékony lépése.

Hangsúlyozták: meg kell védeni a civil társadalmat, amely szerintük sokszínű, és sokféle társadalmi problémával foglakozik.

Az esemény kezdeményezői elmondták, olyan demokratikus országban szeretnének élni, ahol senki nem félemlíti meg őket, ahol a véleményeket meg lehet fogalmazni, és ahol a véleménye miatt senkit nem ér retorzió.

Nem lehet listát készíteni azokról, akik segítik ezeket a szervezeteket, a demokráciában ilyen korlátozásnak nincs helye – hangzott el.

Azon fognak dolgozni, tették hozzá, hogy ezt a törvényt ne fogadják el, vonják vissza, semmisítsék meg azt, mert szerintük hazug és önkényes. Azt kérik: a civil szerveztekben dolgozók, azzal kapcsolatban állók meséljék el, milyen élmények érték őket eddigi, civil munkájuk során. Az így született beszámolókat a szervezők a #nemazéntörvényem hashtag alatt fogják összegyűjteni, majd a nyilvánosság elé tárni.

Az eseményen, ahol Nem a civilek megbélyegzésére transzperesekkel vonultak fel a szervezők, részt vett több külföldi hírportál képviselője is, egyebek mellett a Politico, valamint a BBC tudósítója is. Utóbbi arról kérdezte a szervezőket, vannak-e illegális bevándorlók most Magyarországon? Emberek sose lehetnek illegálisak – érkezett rá a válasz.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában gyakorlatilag csúcsra járatta a sorozosát és a migránsozást, majd azt mondta, szerinte a törvényjavaslat a nemzeti konzultáció szellemében született meg, a célja pedig az, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország. Azok pedig, akik a migrációt szervezik és finanszírozzák, ne tudjanak boldogulni, és távol lehessen tartani őket Magyarországtól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Fontos, mi tegnap találkoztunk!" - ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel

"Fontos, mi tegnap találkoztunk!" - ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel

Rekordnépszerű az EU a NER-ben

Rekordnépszerű az EU a NER-ben

A kormány épp leépít, miközben Újbuda pluszfizetéssel enyhítené a munkaerőhiányt

A kormány épp leépít, miközben Újbuda pluszfizetéssel enyhítené a munkaerőhiányt

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók