szerző:
hvg.hu

A mostani oktatási rendszer szorongó felnőtteket nevel a diákokból, az oktatásban elmaradt a rendszerváltás, a tanulók túlterheltek, sokszor felesleges ismereteket is el kell sajátítaniuk – hangzott el a pénteki délután diáktüntetésen Budapesten. A szervezők szerint követeléseik azonnaliak, ha január végéig a kormány nem reagál azokra, újabb tüntetések jöhetnek.

A helyszíni beszámolók szerint több ezren vettek részt a péntek délutáni diáktüntetésen a fővárosi Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán. A „Ne menj suliba - demonstrálj az oktatásért #január19-én!” nevű mozgalom Facebook-oldalán több mint 14 ezren jelezték korábban, hogy részt vesznek a demonstráción. Ennyi valószínűleg nem mentek el a helyszínre, de a tömeg így is többezres volt.

A tüntetést diákok szervezték, de korosztálytól függetlenül mindenkit meghívtak, aki egyetért velük.

©

Felhívásuk szerint az oktatási rendszer igazságtalanságai ellen akarnak tiltakozni, valamint kiállnak „egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik”.

A diákok egy 12 pontos kiáltványt is megfogalmaztak a tüntetésre.

Mérges Facebook-like-gomb matricákat osztogattak a szervezők, és bemondták, hogy csak a Mit kíván a magyar diákság kezdetű szórólapokat szabad elfogadni, a többi illegális.

Fél öt előtt eleredt az eső, a tömeg is egyre nagyobb lett, majd pár perccel később elkezdődött a demonstráció.

A szervezők nagyon örültek a nagy tömegnek, és annak, hogy kiállhatnak egy más oktatásért. "Amilyen a ma oktatása, olyan lesz a holnap Magyarországa" – mondta egyikük. A diákok mellett szülők és oktatók is voltak a helyszínen.

©

Az első felszólaló Bognár András ötletgazda volt. Szerinte a mostani oktatási rendszer szorongó felnőtteket nevel a diákokból. Párbeszédet kell indítani a döntéshozókkal, hogy a diákokat is bevonják a döntéshozatalba. Szent-Györgyi Albert szavait idézte, aki szerint a diákokat 12 év szigorított fegyházra és kényszermunkára ítélik. Az oktatásban nem volt rendszerváltás. Modern, demokratikus és diákbarát oktatás: ez csak rajtatok múlik – mondta Bognár András.

A Győrből érkezett Tóth Daniella a szólásszabadság korlátozásáról beszélt, és arról, hogy engedély nélkül az intézményi dolgozók nem nyilatkozhatnak. Túl sok a diákhitel, "de szülhetek 3 gyereket, és elengedik, köszi!" – fogalmazott. A röghözkötés is botrány, a diákok jobbágyok, bár polgároknak hívják őket – tette hozzá.

©

Semmit rólunk nélkülünk – hangzott el a 2012-ből ismert skandálás. Nem a diákparlament kormányellenes, hanem a kormány diákellenes – mondta egy szervező.

„Osztály, vigyázz!” – így köszönt színpadra lépésekor az alapítványi iskolába járó Gyenis Mihály, aki az állami oktatási rendszer hibáit sorolta a központosítástól a rossz étkeztetésig, illetve a közoktatási törvény felülvizsgálatát szorgalmazta.

Egy másik diák, Tóth Laura is a túlterheltségre panaszkodott, a 8. és 9. órák utáni fáradtságra. Elsőben már lehet 7 órája is egy diáknak – mondta, erre a tömeg úgy reagált: "undorító". Sokat kell tanulni és rengeteg felesleges ismeretet, például azt, hogy milyen színű a szeme két muslica utódainak, azoknak is, akik továbbtanulásához nincs szükség biológiára.

Nagy pfújolás fogadta a tüntetésen azt a felvetést is, hogy az egyházi iskolák 2,8-szoros pénzt kapnak az államiakhoz képest. Amikor elhangzott Balog Zoltán neve, heveny "Mondjon le!" skandálás tör ki. "Nem maradunk csendben!" – szólt a tömeg, ezúttal már hangosabban.

A tüntetésre hívták Balog Zoltán minisztert is: "Hol vagy, Zoli?" skandálta a tömeg. "Ki nem ugrál, Balog Zoltán, hej, hej!" – mondták és mindenki ugrált, de Balog Zoltán nem került elő. 

©
©

A szervezők kijelentették, hogy nincs közük Soros Györgyhöz, sem Simicska Lajoshoz, a demonstráció közösségi adakozásból jött létre.

A komáromi szakgimnáziumi szégyenfalról nyilatkozó tanár is színpadra lépett, akit majdnem kirúgtak amiatt, hogy nyilatkozni mert. Balla István viszont nem hátrált meg, ide is eljött, és Martin Luther King híres beszédének (I have a dream) magyar változatát adta elő. Az ő álmai között szerepelt az, hogy akik túltolták a biciklit, el is tolják; az oktatási rendszer egyszer olyan lesz, mint Finnországban; az iskolák visszakerülnek önkormányzati tulajdonba; a Klik és a többi monstrum megszűnik; normális lesz a finanszírozás. Szabadság, szabadság – zúgták erre a tüntetők.

Három diákparlamenti tag felolvasta a szórólapokon szereplő követeléseket: ezek között szerepelt például a heti óraszám maximalizálasa, a nulladik óra eltörlése és a 18. éves korig tartó tankötelezettség. Azt is szeretnék, hogy két héten belül kezdjen tárgyalni a kormány a diákparlamenttel. 

Este háromnegyed hét körül kissé fogyatkozni kezdett a tömeg, bár sokan azt kiabálták, hogy "nem megyünk haza". A szervezők felhívták a figyelmet a adománygyűjtésre, és arra buzdították a diákokat, hogy tegyék ki a szórólapot az iskolájukban.

Elhangzott, hogy a diákok követelései azonnaliak, január végéig kap a kormány határidőt a válaszadásra. Ha ez elmarad, folytatódni fognak a tüntetések – ígérik. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

Fideszes politikus kérte, hogy a Bomba energiaital perelje be Bomba Gábort

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

A szomszédban minden zöldebb - miért lett megint Bécs a világ legélhetőbb városa?

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Újabb utánfutószörnyet kapcsoltak le a rendőrök az autópályán

Budapesten az egészségügyi ellátás színvonala a legzavaróbb

Budapesten az egészségügyi ellátás színvonala a legzavaróbb

Újabb félmilliárd hitelt vettek fel Tiborczék a turai kastélyra

Újabb félmilliárd hitelt vettek fel Tiborczék a turai kastélyra

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét