szerző:
hvg.hu

Hiába a sok kampányesemény, a pártok támogatottságában nem tükröződik ez, derül ki a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb felmérésből.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában
 • A Fideszt a választókorú népesség 32 százaléka nevezte meg a leginkább kedvelt pártként, ez minimális, 1 százalékpontnyi csökkenés.
 • A Jobbiknál érzékelhető leginkább a változás, araszolva, az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói kör – jelenleg 11 százalékosak.
 • Első alkalommal mértük együtt az MSZP–Párbeszéd-listát, lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága, a politikai szövetséget 9 százalék preferálja.
 • A Demokratikus Koalíció és az LMP tábora sem módosult az elmúlt egy hónapban, előbbi 5, utóbbi 4 százalékon áll.
 • A kisebb pártok támogatottsága sem változott: a Momentum továbbra is 2 százalékos, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.
 • A pártoktól távolságot tartók csoportja 33 százalékos.

A biztos pártválasztók csoportja sem lett nagyobb, a választás előtt szűk két hónappal – amikor az adatfelvétel történt – az aktív és elkötelezett szavazók körében

 • a Fidesz 51 százalékot ér el,
 • a Jobbik 17 százalékos.
 • Az MSZP–Párbeszéd listáját az eltökélt szavazók 13 százaléka támogatja,
 • a DK-t 8,
 • az LMP-t 6 százalék.
 • A Momentum az aktív szavazók 2 százalékára számíthat,
 • az Együtt,
 • a Kétfarkú Kutya Párt és
 • a Liberálisok 1-1 százalékosak.

Január és február között 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya. Ennek a közel három és fél milliós csoportnak a nagyobb része, héttizede a tagolt ellenzéki térfél valamely pártját támogatja. A kormányváltók háromtizede, több mint egymillió választópolgár viszont politikai szándékához nem talál magának pártot. A jelenlegi aktivitás alapján e csoport április 8-án való részvétele mérsékeltnek tűnik, ugyanis mindössze 26 százalékuk ígéri biztosra, hogy ott lesz az urnáknál. Rajtuk kívül még 23 százalékuk valószínűsíti, hogy tényleges szavazóvá válik. Nagyjából tehát félmillió olyan kormányt váltani akaró választópolgár van, akik voksolást terveznek, de ehhez a hátralévő másfél hónapban azonosulnia kell valamely párttal. Ők jelentik az ellenzék elérhető tartalékát. Főképpen a vidéki városokban találhatók, kisebbekben, közepesekben és nagyobbakban egyaránt.

A kormány maradását kívánók aránya 37 százalék, ez 3 millió választópolgárt jelent (A múlt hónapban 38 százaléknyian voltak) Túlnyomó többségük Fidesz-szavazó (a kormánypárti tábor 2,6 milliós), nagyjából százezren más pártoknál vannak, s 300 ezren bizonytalanok, egyelőre nem sorakoztak fel a Fidesz mögé. Talán hattizedük megteszi, ennyien jelezték, hogy biztosan vagy valószínűleg elmennek voksolni. Ha így lesz, akkor a Fidesz körülbelül 150 ezer fővel növelheti táborát a kormánypárti bizonytalanok köréből.

Nemcsak a kormány mellett érvelő és a távozását kívánó aktuálisan bizonytalan csoportok határozhatják meg a parlamenti választás kimenetelét, hanem a pártok mostani szimpátiatáborának sikeres vagy sikertelen mozgósítása is. Jócskán van tennivalójuk ezen a téren, hiszen a Fidesz, a Jobbik és az DK táborának hat-hattizede ígéri, hogy biztosan elmegy szavazni. Ha a jelenlegi szimpatizánsok teljes körét szeretnék elvinni az urnákhoz, akkor a kormánypártnak 1 millió hívét kell aktivizálnia a hátralévő hetekben, a Jobbiknak 350 ezer, a DK-nak 150 ezer támogatóját kell meggyőzni arról, hogy ne hezitáljanak, hanem menjenek el szavazni. Az MSZP–Párbeszéd és az LMP táborának 56-56 százaléka tekinti magát elszántnak a részvételében, ami azt jelenti, hogy a sikeres szerepléshez szimpatizánsaik maradék részét, 300 ezer, illetve 150 ezer főt a kampány során rá kell bírniuk az áprilisi választáson való megjelenésre.

©
©
©
©

A közvélemény-kutatás adatfelvételének ideje február 7-15. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!