szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

650 ügyben fizetett kártérítést a kabinet, közel 640 millió forintban.

2015-ben arról beszélt a kormány, hogy 2019-ig 6 ezres férőhelybővítést terveznek egy ezer és nyolc 500 férőhelyes új börtön építésével, valamint további ezer férőhelyes bővítés végrehajtásával. A cél az volt, hogy csökkentség a zsúfoltságot, négy esetben azonban most eredménytelennek nyilvánították a megismételt közbeszerzést, mert a pályázók túl magas áron vállalták volna a munkát.

Február 16-án megjelent Közbeszerzési Értesítőben, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a közbeszerzési eljárás megint eredménytelen lett, és még mindig nincsenek kivitelezői négy új börtönnek: az ózdinak, a kemecseinek, a csengerinek és a hevesinek.

A hírek szerint a börtönök túlzsúfoltsága okán sorra nyújtják be a fogvatartottak jogos kártérítési igényeiket, ezért Harangozó Tamás MSZP-s képviselő megkérdezte, hogy:

2017-es évben a magyar állam hány fogvatartottnak és összesen mekkora összegben folyósított kártérítést a börtönök túlzsúfoltsága okán?

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszolt, kiderült, hogy:

2017. évben az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt összesen 650 ügyben történt kifizetés, a megítélt kártalanítás összege összesen 639.055.569 forint volt.

Völner epésen hozzátette a Harangozónak írt válaszában: „továbbra is rendelkezésükre állunk a migránsok és bűnözők érdekében feltett kérdéseikkel kapcsolatban”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre