szerző:
hvg.hu

Évek óta várta a CÖF, hogy a Fidesz vegyen részt a békemeneten – mondta el Csizmadia László, a szervezet elnöke a demonstrációról szóló tájékoztatóján. A menetelők hangsúlyozták, hogy ők pozitív ügyért vonulnak majd, ezt követően a végromlást jósolták, ha április 8-án "hibázik" a szavazó.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A békemenet kezdetek óta az összefogás diadala

– ezzel vezette fel enyhe zavarában ifj. Lomniczi Zoltán, a CÖF szóvivője a békemenetről szóló keddi sajtótájékoztatót, amelyre még az ORF stábja is felvonult. "Erő, egység, méltóság demonstrációja lesz a mostani" – állította a szóvivő, aki szerint a tét hatalmas. Elmondta, hogy provokációra számítanak. Hogy miben bíznak a szervezők? Lengyelországban kiesett a baloldal a parlamentből, a CÖF szerint ez lenne a kívánatos út nálunk is. Választás lesz ugyanis, ami többről szól, mint 4 évről,

egyetlen nap évtizedekről dönt. Ha most ütemet tévesztünk, nem tudjuk a hibát jóvá tenni.

Mondta ifj. Lomniczi, és ismertette a kormány által hangoztatott víziót a bevándorlóországgá vált kis honról. A szóvivő ezt követően átadta a szót a szervezet elnökének. Csizmadia László hangsúlyozta, hogy a békemenet sosem irányult senki ellen, hanem mindig a nemzet mellett állt ki. Pártállástól függetlenül várnak mindenkit, mert Magyarországról van szó. A tét az, hogy biztonságban tudjunk élni. A demonstráció Európának is üzenni fog – összegzett.

Miért van szükség békemenetre? – kérdezte Fricz Tamás. A válasz szerint azért, "amiért 2012-ben is utcára vonultunk, ugyanis Magyarország szuverenitása a tét". Fricz ezen a ponton elfelejtette, hogy a békemenet összehívásának az oka nem támadás volt, hanem a Fidesz jelöltjének elbukása Hódmezővásárhelyen. A CÖF aktivistája ezzel szemben arról mesélt: újra meg kell védeni az országot, az életformánkat. Föltette a kérdést, kik veszélyeztetik a szuverenitást? Nem meglepő módon a globális elit, az ENSZ, a birodalmi szervezetté alakuló Európai Unió. A békemenet nem kirekeszt, hanem befogad – hangsúlyozta. És azzal zárta szavait:

száz év múlva is legyen emberi arcunk Magyarországon.

Ha jól értjük, a migránsoknak nincs emberi arcuk. De ezen a ponton nem állt meg a tájékoztató, ugyanis következett Bencsik András, aki szerint lelki, szellemi egység jött létre a polgári oldalon, és békemenet akkor van, amikor a társadalom azt akarja. A Demokrata főszerkesztője őszintébb volt Fricznél. Azt mondta: a vásárhelyi választás egy sokkot okozott, és ebből jöttek rá, hogy élet és halál a tét.

Persze, jönnek buszok, a Fidesz is szervezi a békemenetet, de az emberek belső akaratából jön össze a tömeg

– mondja Bencsik. "Verbális, háborús pszichózis ellen jött létre a békemenet, mert meg kellett védeni Magyarországot Európától. Most is hasonló a helyzet" – mondta már Stefka István. Nincs visszaút, ha rosszul szavazunk április 8-án, akkor annak komoly következményei vannak – nézett túl a békemeneten. Kérdésre azt mondta, hogy a többük által is ismertetett fenyegetések a felvonulás ellen a Facebookon keresztül érkeztek el hozzájuk. Vagyis nem rendőri, titkosszolgálati figyelmeztetést kaptak.

A kérdéseknél egy dolgot kötöttek ki: csak a békemenetről legyen szó, ez csak félig valósult meg. Sikerült abbahagyni az elemi szintű sorosozást? – kérdezte például a BBC. Bencsik András felelt erre, hiszen ezt a problémát ő merte felvetni a vásárhelyi bukta után. Szerinte sikerült is megvalósítani a fordulatot, mert sokkal intelligensebbek lettek az üzenetek, amit visszatükröznek a közvélemény-kutatások, és a Fidesz ismét emelkedik. Hogy ezt honnan veszi a Fidesz párttagkönyvével rendelkező Bencsik, nem tudnánk megmondani. Csizmadia mindenesetre hozzátette, hogy a csökkentett sorosozás mellett is elutasítják a nyílt társadalom eszményét.

Jó lenne idén is kapni pénzt

– mondta még Csizmadia az MVM által a CÖF-nek tavaly átutalt félmilliárd forintról. Aki azonban Bayer Zsoltot és Széles Gábort akarta hallani, annak csalódnia kellett. Ők Lomniczi szerint "objektív okok" miatt nem tudtak jelen lenni. Kérdés, mi lenne a szubjektív indok?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

"Hiányozni fogsz" – így búcsúzott a Microsoft elhunyt társalapítójától Bill Gates, Tim Cook és a többiek

"Hiányozni fogsz" – így búcsúzott a Microsoft elhunyt társalapítójától Bill Gates, Tim Cook és a többiek

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Előrukkolt valamivel a Huawei: leváltaná a microSD-memóriakártyákat

Előrukkolt valamivel a Huawei: leváltaná a microSD-memóriakártyákat

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent

Fasiszta hajlamú, veszélyes autokratának írja le Orbánt az Independent