szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem könnyű az ünnep előtt egy héttel szállást találni a húsvéti hagyományairól és rendezvényeiről híres Hollókőn. Különösen nehéz a helyzet, ha olyan vendégháznál próbálkozik az ember, amiről a környéken mindenki azt mondja: az valójában a térség fideszes képviselőjének rezidenciája.

Á, ne is keresse, az nem vendégház, hanem magánszállás – ezt a választ kapta ugyanis a telefonba a hvg.hu munkatársa, amikor a hollókői Görbeország vendégház elérhetősége után érdeklődött a vele azonos utcában lévő magán- és vendégházak telefonszámain. A felhívott helyeken mindenütt rögtön azt is hozzátették – volt, ahol nevetve –, hogy „hiszen az a Becsóéké”.

©

Mármint a Fidesz országgyűlési képviselője, Becsó Zsolt családjáé. A politikus neve két éve pont e vendégház miatt került a hírekbe, miután a Direkt36 kiszúrta, hogy a képviselő kihagyta a vagyonbevallásából azt a testvérével közös vállalkozását, amely 34 millió forintnyi uniós támogatás nyert el egy hollókői vendégház (és egy pásztói teniszcentrum) építésére.

©

Miután a Direkt36 cikke az eltitkolt cégen túl azt is pedzegette, hogy az akkor immár fél éve elkészült épület nem is a támogatást nyert célra, hanem a Becsó család saját használatára épült, a politikus saját Facebook-oldalán egy hosszú, „Lejáratás magasfokon!” felütésű bejegyzéssel igyekezett bizonygatni, hogy igenis működik a vendégház:

„Az a vád is megdől, hogy takargatnivalónk van, hiszen érdekes módon megtalálható Hollókőn a vendégház. A vízelvezetési problémákat is megoldottuk, a kertrendezés is folyamatban és egyéb szolgáltatásokat is kialakítottunk, úgyhogy hamarosan teljes intenzitással tud majd működni a vendégház”

– írta Becsó Zsolt 2016 júliusában, hosszú védekezésében később még egyszer kitérve rá, hogy „Hollókőn nem családi ház épült, hanem a gyengébbek kedvéért, egy vendégház”.

A facebookos magyarázkodást pár nappal később – biztos, ami biztos – a Nógrád megyei napilapban is megismételte a politikus, újra hangsúlyozva, hogy a hollókői vendégház – ami szavai szerint „közel sem családi ház!” – működik. Bárki megtekintheti, szolgáltatásait igénybe veheti.

„A kapott támogatás szabályosan került felhasználásra, itt senki sem lopott el semmit, itt nincs offshore cég és nincs bűvésztrükk sem”

– érvelt akkor Becsó Zsolt.

A látszat (is?) csal

Ehhez képest másfél év elteltével sem utal rá semmi, hogy a pályázatban meghatározott céllal működne az ingatlan.

A Sport utca végén, közvetlen a 2015-ben átadott Castellum hotel szomszédságában épült szálláshely – a község vendégházai közül egyedüliként – sem Hollókő honlapjának amúgy részletes szálláshely-adatbázisában, sem az ismert szálláshelyfoglaló portálok kínálatában nem szerepel, honlapja nincs, és a nevére rákeresve is csak a Hollókőtől 5 kilométerre fekvő Cserhátszentiván szintén Görbeországra keresztelt vendégháza bukkan fel.

Amikor ez utóbbit felhívtuk, hátha közös az üzemeltető, és tud esetleg elérhetőséget a hollókői Görbeországhoz, a tulajdonos felháborodva beszélt a névazonosságról, és hogy többször is keresték már rajta telefonon a hozzá semmilyen módon nem kötődő névrokont.

©

Utolsó ötletként a Facebook keresőjébe írva a nevet a cserhátszentiváni mellett előugrik végre a hollókői Görbeország is, rajta a Sport utcai címmel és a kétszintes fehér ház fényképével. Az oldal azonban erősen „kamuprofilnak” tűnik: nemcsak a feltöltés dátuma esik furcsa módon egybe a Direkt36 két évvel ezelőtti leleplezésével, de négy, 2016-os fényképen és az adatlap egy évvel későbbi frissítésén túl bejegyzések sincsenek az oldalon, és a lelkes vendégek dicséretében dúskáló névrokonéval szemben egyetlen értékelést sem sikerült begyűjtenie 2 év alatt, kedvelésből is mindössze 4-et.

A több mint gyanús jelek ellenére még mindig nem kiáltottunk csalást, hanem megadva az esélyt, hogy élőben egy vendégektől nyüzsgő szálláshelyet vagy legalább készséges házigazdát találunk, személyesen próbáltunk szerencsét a háznál, de így sem jutottunk előrébb.

©

A hollókői hegyoldal látképét meghatározó luxushotel mellett álló (az Átlátszó cikke szerint azzal furcsán egy ütemben épült) kétszintes ház udvar felőli ablakban már az utcáról látszik a plakát, hogy a Darányi Ignác terv részeként, 34,4 millió forintos támogatással épült fel. A bejárat korlátján pedig ugyan kint lóg a tábla is, hogy Görbeország vendégház, üzemeltető: Vertical Art Kft. –, az elérhetőségnél azonban hiányzik a telefonszám, ha volt is, most le van takarva. A háznál szombat délután nem volt senki, a nyílászárók csukva, sem a kertben, sem az épület előtt nem állt autó.

Amikor néhány közeli házba turistaként becsöngetve a vendégház elérhetősége, illetve tulajdonosai után érdeklődtünk, élőben is ugyanazt tapasztaltuk, mint telefonon: „Ó, ez más kategória, oda nem lehet szállást foglalni” – mondta a hvg.hu munkatársának az egyik közvetlen szomszéd, egy másik, közeli háznál pedig azt mondták: „Az nem vendégház. A helyi országgyűlési képviselő saját háza. Pályázatból építette, amikor a hotel épült. Azt írták rólunk, hogy a mienk a legkorruptabb képviselő.”

Amikor kicsit távolabb, Hollókő ófaluban kerestük a Görbeország vendégházat, senki nem tudta, miről beszélünk, amikor azonban elmondtuk, hogy a Castellum hotel melletti házra gondolunk, mindenki egyből rávágta, hogy „Becsóék házáról van szó”.

Ilyen előzmények után felhívtuk Becsó Zsoltot, hogy fenntartja-e korábbi állítását, miszerint az állami támogatásból épült ingatlan valóban vendégházként működik és nem ő, illetve a családja használja.

„Dehogynem, hát ez vendégház. Ha szeretné kivenni, akkor ennek semmi akadálya”

– vágta rá a hvg.hu kérdésre a fideszes képviselő, a vele folytatott párbeszédet kár lenne zanzásítani, ezért innentől szó szerint idézzük:

hvg.hu: Az viszonylag nagy akadálya, képviselő úr, hogy semmilyen csatornán nem lehet önöket elérni, a többi hollókői vendégházzal szemben még a falu szálláshely-adatbázisában sincsenek fent.

B. Zs.: Az nem tudom, miért van, de látja, elért engem, most is beszélünk. Ha szeretné kivenni, ennek semmi akadálya.

hvg.hu: Igen, de én egy újságíró vagyok, képviselő úr, ismerem a telefonszámát, de egy átlag halandó hogyan tudná elérni önöket?

B. Zs.: Még egyszer mondom, minden szabályos, el lehet érni minket, és ha nem foglalt, ki lehet venni.

hvg.hu: És hány fizető vendégük volt eddig?

B. Zs.: Ezt az önkormányzatnál pontosan meg lehet tudni, hiszen a vendégéjszakák után idegenforgalmi adót kell fizetni és adatot kell szolgáltatni. De nem gondolom, hogy ez önre vagy a nyilvánosságra tartozna.

hvg.hu: Szerintem pedig a nyilvánosságra tartozik, hogy egy harmincmilliós uniós támogatást a kitűzött vagy magáncélra használnak-e fel.

B. Zs.: Önök csak ügyet akarnak kreálni. Még egyszer mondom, az elmúlt évben és idén is több vendég volt, aki ezt a házat kivette. Ha ön is szeretné, akkor semmi akadálya.

hvg.hu: De egy átlagember – nem újságíró, hanem egyszeri szálláskereső – hogyan tudja megtenni ezt?

B. Zs.: Azért minket mindenki ismer errefelé, elérhetőek vagyunk. Nem tűntünk el a világból, itt élünk Nógrád megyében, Pásztón vagy Salgótarjánban.

hvg.hu: De szállást általában nem helyből vagy a szomszéd településről szoktak keresni, hanem akár az ország másik feléből.

B. Zs.: Hagyjuk már ezt, ne haragudjon.

hvg.hu: De tudná akkor valamivel bizonyítani, hogy az ingatlan vendégházként működik? A vendégkönyv másolatával például? (ezt minden szállásadónak kötelező vezetni – a szerk.)

B. Zs.: Mondom, ha szeretné kivenni, semmi akadálya, írjon és vissza fogok jelezni.

hvg.hu: De milyen elérhetőségre? Nincs se honlapjuk, nincsenek benne a szállásadatbázisokban.

B. Zs.: Ott az e-mail-címem, nyilvános: [email protected]

hvg.hu: Akkor tanácsoljuk azt idegeneknek is, hogy ezen a fideszes címen foglaljanak önnél szállást?

B. Zs.: Persze, hiszen ez a nyilvános címem. Megjegyzem, csak április 8-áig, utána már nem én leszek a Fidesz képviselője.

Becsó Károly és Zsolt
©

Bár a kelet-nógrádi választókerület elnöke a Fideszben továbbra is Becsó Zsolt, a párt képviselő-jelöltje már valóban nem ő, hanem a testvére, Károly, Pásztó volt fideszes alpolgármestere és jelenlegi önkormányzati képviselője, nem mellesleg pedig ügyvezetője annak a vendégházra támogatást nyerő Vertical Art Kft.-nek, amelyet Becsó Zsolt két éve a vagyonnyilatkozatából kifelejtett. A Vertical Artról ugyanis csak elsőre tűnik úgy, hogy a politikusnak nincs hozzá köze: a vállalkozást egyedüliként tulajdonló ARA-COELI Kft. ugyanis az ő és öccse, Károly közös cége.

Becsó Zsolt két éve utólag egyébként azzal érvelt, hogy a támogatást nyert céget azért nem szerepeltette a bevallásban, mert abban magánszemélyként nem, csak „egy önálló jogi személyiségen keresztül” volt részesedése, és szerinte egy Mol-részvényes sem tüntetne fel a nyilatkozatában minden, a Molhoz kapcsolódó gazdasági tranzakciót.

További csavar a történetben, hogy a támogatásból épült 147 négyzetméteres vendégházat nem a saját, hanem egy bizonyos Palóc Hotel Kft. nevén lévő telken épített fel a Vertical Art. Az öt éve stabilan veszteséges, a vendégház felhúzása utáni évben is 0 forint érbevételű Palóc Hotel Kft.-nek két tulajdonosa van: Becsó Károly és Becsó Zsolt felesége, Becsóné Zvada Anita.

©

Előbbi egyébként – csakúgy, mint az Ara Coelinek és a Vertical Artnak – ennek a kft.-nek is ügyvezetője. Beszélgetésünk lezárásként Becsó Zsolt is említette, hogy a vendégház ügyeit nem ő, hanem a testvére intézi, bár kicsivel később azt is hozzátette, hogy Károly most inkább a kampánnyal van elfoglalva.

Becsó Zsolt javaslata alapján megkerestük a hollókői önkormányzatot is, hogy megtudjuk, hány vendég után fizetett a Görbeország vendégház 2016-ban és 2017-ben idegenforgalmi adót. Bár a kért adatok összegyűjtésére először időt kért a polgármesteri hivatal, néhány órával később elutasították a kérésünket, mondván az adótitok.

A Fideszben egyébként fordult már elő, hogy egy politikus magánhasználatú „vendégházat” épített uniós forrásból: a Bács-Kiskun megyei Izsák polgármestere, Mondok József ellen már az ügyészség is nyomoz emiatt, korábban pedig Edelény exfideszes polgármesterének, Molnár Oszkárnak és Gajai Bertalannak, a helyi Fidesz alelnökének feleségéről derült ki hasonló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Nem fogadja el a bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet

Vége az ingyen internetnek: leállítja a Google a Loon projektet