szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök óvodai látogatását a helyi választási bizottság rendben lévőnek találta, a Nemzeti Választási Bizottság többsége viszont elmarasztalta érte.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában
A Czunyiné Bertalan Judittal kampányoló Orbán Viktor meglepetésszerűen betért Dad óvodájában, ahol gyerekekkel fotózkodott, a spontánnak beállított látogatásról a miniszterelnök Facebook oldalára egy videó is felkerült.
Az eset után az Együtt a helyi választási bizottsághoz fordult, amely megállapította, ez a látogatás nem minősült politikai kampánytevékenységnek, miután ott nem hangzott el például beszéd, a miniszterelnök nem ment be az óvoda épületébe, hanem kint maradt az udvaron. A határozatot megfellebbezte az Együtt alelnöke, Hajdu Nóra, így került az ügy a Nemzeti Választási Bizottság ülése elé. A Mérce közvetítése szerint az NVB - immár minden országos listát állító párt képviselőjével kiegészült - ülésén fél órás vita után a tagok többsége úgy döntött, Orbán és Czunyiné ezzel jogsértést követett el (a választási eljárási törvényt és a köznevelési törvényt sértették meg), a további ilyen jogsértésektől is eltiltották, és 11:9 arányban megszavazták azt is, 345 ezer forintos büntetést kell fizetnie neki és Czunyiné Bertalan Juditnak is.
A Nemzeti Választási Bizottság döntése után Hajdu Nóra azt írta, Orbánt felszólították a videó eltávolítására is. Felszólította a miniszterelnököt, hogy ne fellebbezzen, hanem azonnal fizesse be a rá kiszabott bírságot.
Az efféle törvénysértések nem állnak távol Orbántól, egy korábbi választás előtt egy kampánycsendsértés kapcsán azt mondta, "majd az ügyvédek elintézik, oszt jónapot."
A miniszterelnök látogatás után az Orbán videóján is szereplő vezető óvónő, Csillag Istvánné az Indexnek azt mondta, Orbán eredetileg nem oda készült, hanem a szemközti egyházi épületbe ment, a gyerekek pedig a kerítésen keresztül nézték a nagy fekete autókat, és integettek. Orbán ekkor ment be az óvodába.

"Véletlen volt az egész. Kampányról szó nincs, az épületbe nem jött be, és nagy örömmel láttuk."

Nem hinné, hogy a szülők mérgesek lennének ezért. "Semmi rosszat nem szabad ebből kihozni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!