szerző:
hvg.hu

A politikai elemző szerint nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni a választás kimenetelére, éppen ezért most nem elemzéssel, hanem "ködszurkálással" jelentkezett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Török Gábor úgy látja, a "konzervatív" megközelítés szerint – amely a korábban ismert adatokon, logikákon, mechanizmusokon, ráción alapul – nehéz elképzelni, hogy a Fidesz ne szerezzen legalább abszolút többséget. A folyamatok, a változások, a dinamika, a közhangulat alakulása, a "megérzés" azonban inkább a meglepetés irányába mutat.

A számok azt mutatják szerinte, hogy a Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv a szűk abszolút többség, és akár még a kétharmad közelébe sem lehetetlen kerülniük. A közvetett elemekből, a levegőben érezhető változásokból kiindulva azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz végül kicsivel a 100 mandátumos vonal alá kerül.

A Fidesz listás eredménye véleménye szerint a 2014-es környékén alakulhat, ő pedig a részvétel függvényében 40-45 százalék közé, 100 fideszes mandátumra várja a kormánypárt eredményét. "Ha 40 alá kerül, az már komoly meglepetés lenne, de talán az sem elképzelhetetlen." Hozzátette ugyanakkor, hogy a feltételek más irányú változtatásával akár a Medián becslése is valósággá válhat, azaz akár a 142 mandátumos, minden eddiginél nagyobb többség létrejöhet.

Kétharmad? - a Medián elsöprő Fidesz-győzelmet mért

A közvélemény-kutatók között nincs vita arról, hogy a Fidesz nyeri a vasárnapi választást, a győzelem arányáról azonban nincs egyetértés. Míg ugyanis a többség valószínűtlennek tartja ezt, a Medián a legfrissebb (a HVG e heti számában megjelenő) mérésében masszív kétharmadot mért a Fidesz-KDNP-nek.

Török szerint a Jobbik a szavazatok 20-25 százalékát szerezheti meg, és ha lesz meglepetés, azt inkább az ezt meghaladó, semmint azt ezt alulmúló eredményben tudja elképzelni. Egyéniben – a 2014-esnél érezhetően magasabb országos támogatottsággal és érezhető baloldali átszavazással – 5-10, de akár 10-20 győzelmet is arathat.

A baloldali pártok együttesen 30 százalék körüli eredményt érhetnek el szerinte, ami nagyjából megfelel e pártcsalád (beleértve az LMP-t is) 2010-es és 2014-es adatainak is. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy az MSZP-P kapja a legtöbb listás szavazatot, és hogy mindhárom párt megugorja a maga küszöbét. "Azaz a DK és az LMP az öt, az MSZP-P pedig a tíz százalékot. Ugyanez a többi kisebb baloldali pártról már nem mondható el: bár a Momentum közel lehet hozzá, de sem ők, sem az Együtt nem látszik esélyesnek az öt százalék átlépésére."

A koordináció nyomán ezek a pártok esélyesek lehetnek arra, hogy a 2014-esnél több egyéni mandátumot szerezzenek. Akkor tíz baloldali győzelem született, most ennek a duplája sem elképzelhetetlen Budapesten és néhány nagyvárosban. A visszalépéseknek köszönhetően ráadásul mind a három politikai erő – és még az Együtt is – nyerhet egyéni mandátumot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!