szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azon dől el a választás, mennyire jól mobilizálják az ellenzéki pártok a szimpatizánsaikat.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Billeg a kétharmad – erre a megállapításra jutott a Medián legfrissebb, az elmúlt két napban készült közvélemény-kutatása. A cég a 444 és az RTL megbízásából a választás előtti két és fél napban 3000 választópolgár személyes megkérdezésével próbálta megmondani, mi várható vasárnap, egyelőre a szombat délelőttig beérkezett adatokat összesítették.

Ezek alapján a márciusihoz képest kicsivel, 66-ről 64 százalékra visszaesett a választási hajlandóság. Fontos viszont, hogy a lakosságnak az a fele, amelyik kormányváltást szeretne, passzívabb, vagyis az ellenzék akkor tudná szorosabbá tenni a választást, ha az utolsó pillanatokban sok szimpatizánst győzne meg, hogy van értelme a kormány ellen szavazni.

Az nem kérdés, hogy a választást a Fidesz fogja nyerni, a kormánypártot most 44 százalék támogatja. Csakhogy a kormányváltásra vágyók aránya 6 százalékponttal nőtt március vége óta. A mostani felmérés szerint a Jobbik 21, az MSZP-Párbeszéd 14, az LMP 8, a DK pedig 6 százalékra esélyes.

Az, hogy lesz-e kétharmad, egy-két választókerületen múlhat. A szombati adatok szerint a Fidesz népszerűségének csökkenése most azt jelentené, hogy épp lemaradnak a kétharmadról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

Alig van már pénzük a cirkuszoknak, még egy évet nem élnek túl

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok