szerző:
hvg.hu

A parlamenten kívül ragadt kis pártok vezetői voltak Baló György műsorának vendégei szerda este az RTL Klubon. A műsorban Juhász Péter, az Együtt elnöke azt mondta, valószínűleg felszámolják a pártot.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Juhász Pétert, valamint Fekete-Győr András Momentum- és Kovács Gergely MKKP-elnököt a választás és a kampány tanulságairól, valamint a hogyan továbbról kérdezte a műsorvezető.

Juhász szerint – akinek pártjára kevesebb mint 34 ezer szavazat érkezett – el kell ismerni, hogy az ő politikájukra, arra, hogy nem pártérdekből, hanem egy közösség, az ország érdekében politizálnak, nincs igény. Azt mondta, a legnagyobb hibát azzal követték el, hogy folyamatosan háttérbe szorították magukat, próbáltak koordinálni, ezért sokszor elmondatták a konkurens pártok vezetőivel, hogy az Együttre nem érdemes szavazni. Ez pedig önbeteljesítő jóslatként működött, ezért végzett az Együtt mindössze 0,64%-os eredménnyel.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely elégedett az eredménnyel. Mint mondta, azt tervezték, ha 5% fölött végeznek, akkor elutaznak egy fél évre nyaralni, ha pedig 1% alatt, akkor nem tudták volna visszafizetni a kampánypénzt, ezért elmenekültek volna külföldre. Hozzátette: most már ők is rájöttek, hogy a Kutyapárt tehet az ellenzék vereségéről. "Ezt nyilván az okozta, hogy nemrégen még a Magyar Gárdát csináltuk, hogy Gyurcsány Ferenc tagja a pártnak, az, hogy végig a visszalépésekről tárgyalt az egész választási kampányban" – magyarázta.

A momentumos Fekete-Győr András rémálomnak nevezte a vasárnapi eredményt a kétharmad miatt. Nem azért, mert a Momentum nem jutott be a parlamentbe, ők ugyanis hosszabb távra terveznek. Úgy véli, a parlamenten kívül ugyanúgy lehet hatékonyan politizálni, ők pedig soha nem voltak annyira motiváltak, mint most. Arról is beszélt, hogy az elmúlt három napban több mint háromezren jelentkeztek a pártba.

Baló György az azonnali következményekről is kérdezte a pártelnököket, ezzel kapcsolatban Juhász Péter emlékeztetett: a párt öt fős vezetőségének 150 millió forintnyi kampánytámogatást kell visszafizetnie az 1% alatti választási eredmény miatt, ebből adomány formájában 30 millió futott be hozzájuk. Ha nem sikerül összegyűjteni az összes pénzt, akkor majd részletekben fizetik vissza, a fizetésükből vonja majd le az állam. Ha így lesz, mondta, "akkor nem fogunk politizálni, tudomásul vesszük, hogy ennyit ér az a munka, amit mi betettünk". Úgy fogalmazott, ő személy szerint elég sokat tett az elmúlt négy évben az asztalra, "ha a magyar társadalom részéről ez a hála, ha a különböző ellenzéki pártok működéséből következően ez a helyzet ma Magyarországon, akkor én nem látom, hogyan kéne politizálni" – mondta.

Kovács Gergely arról beszélt, hogy úgyis lemondási dömping van – távozott a Jobbik, az MSZP, az Együtt elnöke és az LMP társelnöke –, így hát ő is beszáll, a saját javára mond le az elnöki posztról.

Arra a felvetésre, hogy miért nem tudták jobban megszólítani a vidékieket az ellenzéki pártok és az MKKP, azt mondta: azokon a helyeken, ahol felújítottak, építettek, javítottak valamit, például buszmegállót vagy óvodát, szépen teljesített a párt. Vagyis építeni kell még 70 ezer buszmegállót a következő négy évben, és a következő választáson simán megugorják a küszöböt. Elmondta azt is, hogy Zalaegerszegen például azért nem volt jelöltjük, mert nem jutottak el a városba. Amikor akartak, mindig felsővezeték-szakadást jelentett a MÁV.

Juhász Péter ennél komolyabban válaszolt, szerinte olyan borzasztó állapotban van Magyarország nyilvánossága, hogy vidékre nem lehet eljuttatni a politikai üzeneteket. Nehéz ugyanis aktivistákat találni, olyan embereket, akik nincsenek megfélemlítve, vagy nem függnek a helyi hatalomtól. Úgy látja, választás által nem leváltható a Fidesz, mert az ellenzéki pártok nem egy másik párttal, hanem magával az állammal állnak szemben.

Arról is kérdezte a pártelnököket Baló, hogy miért volt olyan vérszegény, ötlettelen az ellenzékiek kampánya. A Kutyapárt vezetője úgy látja, hogy az egész kampányt csak a pártok vitája tette ki, s azzal lehetett népszerűséget elérni, ha valaki visszalépett.

Juhász Péter szerint azonban mindez badarság, és főleg egyáltalán nem vicces. Ő – mondta el sokadszor – abban látta volna a megoldást, a kormány leváltásának lehetőségét, ha a választás előtt egy-másfél évvel létrejön az "új pólus", azaz az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd együttműködése, a koordináció pedig október tájára lezajlik.

Hozzátette azt is, hogy szerinte 150 millió forintból – azaz választókerületenként 1,3 millióból – lehetetlen kampányolni. Erre Kovács Gergely úgy reagált, hogy ők 20 millióból bonyolították le az egészet. A támogatásként kapott összegből ugyanis 160-at megpályáztattak és ki is fizettek értelmes projektekre, a maradékból pedig A4-es és A3-as plakátokat, valamint matricákat nyomtattak. Megjegyezte azt is, hogy hozzájuk is rengetegen jelentkeztek az elmúlt napokban, bár csökkenő a tendencia: kedden még félmillióan, szerdán azonban már csak 400 ezren akartak párttagok lenni.

A hogyan tovább kérdése is előkerült a műsorban. A Momentum és az MKKP elnöke jelezte, dolgoznak tovább, Juhász szerint azonban az Együttöt valószínűleg felszámolják. A politikus megjegyezte: "Én boldogan folytatnám az ellenállást, csak valaki magyarázza el, hogy minek."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Együtt láthatók Babits Mihály „hevenyészett apróságai”

Együtt láthatók Babits Mihály „hevenyészett apróságai”

Képek: ha tényleg ilyen lesz az Airbus új repülője, sokan fel akarnak majd ülni rá

Képek: ha tényleg ilyen lesz az Airbus új repülője, sokan fel akarnak majd ülni rá

Hamis útlevelekkel bukott meg egy iraki nő Ferihegyen

Hamis útlevelekkel bukott meg egy iraki nő Ferihegyen

Elhunyt Szél Júlia, a Magyar Rádió egykori munkatársa

Elhunyt Szél Júlia, a Magyar Rádió egykori munkatársa

Milliók szeretik azért, mert nem olyan, mint a többi popsztár

Milliók szeretik azért, mert nem olyan, mint a többi popsztár

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet

A kínai elnök a koronavírusról: A legsúlyosabb vészhelyzet