szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnök vicceskedve számonkérte a Nemzeti Választási Bizottság elnökét, amiért a kampány alatt megbüntették. Patyi lapított a miniszterelnök előtt, de kiderült, nemcsak megszavazta a büntetést, de ő terjesztette azt elő. A kínos videó után nem mond le.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Elnézést kért Orbán Viktor miniszterelnöktől Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, amiért a testület megbüntette őt az óvodai kampányolás miatt. Erről a felvételt Orbán stábja tette közzé a miniszterelnök Facebook-oldalán. Patyi és Orbán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusának avatásán találkozott, Patyi ott rektor. Patyi egyébként nem merte bevallani Orbánnak, hogy maga is megszavazta a büntetést, mikor Orbán erre rákérdez Rogánnál, Patyi annyit vet közbe, "ééén?".

A pontos párbeszédet ebben a cikkben írtuk le. Orbán 345 ezer forintos büntetést kapott a Nemzeti Választási Bizottságtól, amiért a dadi óvodában kampányolt. A helyi választási bizottság felmentette Orbánt, az NVB nem.

A bocsánatkérés után megkerestük Patyi Andrást, nem mond-e le, továbbra is függetlennek tartja-e magát.

Patyi a sajtósán keresztül azt a választ küldte, függetlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Orbán Viktor kampánytevékenységéről szóló, annak jogsértő jellegét megállapító határozatot ő terjesztette elő, és a bírságot tartalmazó határozatot maga is megszavazta.

A megszavazott határozatot a törvényi előírásoknak megfelelően aláírta. Az NVB elnöke minden döntés meghozatala során csak és kizárólag a választásra irányadó jogszabályokat tartja szem előtt.

Mikor találkozott Orbánnal az ünnepségen, az ügy már lezárult, mivel sem Orbán, sem a vele tartó Czunyiné Bertalan Judit nem támadta meg a határozatot. Addigra már a pénzt is befizette, a videót pedig leszedte oldaláról – írta Patyi sajtósa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!