szerző:
hvg.hu

Három párbeszédes képviselő jutott be a parlamentbe, az önálló frakcióhoz viszont öt ember kell, így trükközni kellett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Frakciószövetségben dolgozik a parlamentben a jövőben az MSZP és a Párbeszéd – jelentették be az MSZP választmányi ülése után. Önálló frakcióhoz minimum öt ember kell, amit ki kellett matekozni, a Párbeszédnek ugyanis csak három jelöltje jutott be. Ketten listáról, Karácsony Gergely listavezető – aki átadja majd mandátumát –, illetve Tordai Bence, Szabó Tímea pedig egyéniben.

Az együttes Szabó Szabolcs az LMP-frakcióba ülhet be, Mellár Tamás független jelölt – úgy tudni – nem akar frakciótag lenni, a szocialisták pedig majdnem elhappolták Bősz Anett liberális politikust, így bajban volt a Párbeszéd. Végül a megoldás szombat délutánra az lett, hogy Bősz Anett hozzájuk ül be, egy szocialista, Burány Sándor pedig átül a Párbeszédhez – megtartva MSZP-tagságát –, így létrejöhet az önálló frakció, ami több pénzt és több parlamenti lehetőséget jelent.

Hiller István MSZP-s választmányi elnök szerint 1989 óta a legfontosabb ülésen és döntésen van túl a választmány, ez pedig az, hogy a két frakció szövetségben működjön tovább. Arról is beszélt, a választási eredmények értékelése még zajlik, egészen a június 17-re összehívott tisztújító kongresszusig. Karácsony Gergely szerint "több szövetségre van szükség", ezt üzenik a választási adatok is. "Az emberek szélesebb szövetséget akarnak, mint a pártok." A következő négy évben ezen dolgoznak majd, 3 hónap alatt ugyanis nem lehet csodát tenni.

Molnár Gyula, Hiller István, Karácsony Gergely és Tóbiás József az MSZP választmányi ülésén 2018. április 21-én.
©

A hvg.hu kérdésére, hogy a Jobbikkal milyen együttműködés lesz – például a Parlamentben –, Hiller István azt mondta, "majd meglátjuk, melyik Jobbikkal".

Arra, hogy a választási eredmény elemzéséből milyen következtetést tudnak levonni – nagyjából 320 ezerrel csökkent a baloldali szavazótábor négy év alatt, a 10 ezer fő alatti településekről pedig gyakorlatilag eltűntek –, Karácsony azt mondta, "nem jött létre együttműködés a demokratikus oldalon, az ország bizonyos pontjain a változást akarók a Jobbikot látták esélyes kihívónak, és sokan átszavaznak". A baloldal csak Budapesten, illetve a nagyvárosokban volt esélyes, Karácsony szerint "jobban meg kell érteni a vidék társadalmát".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan az új egészségügyi államtitkár

Megvan az új egészségügyi államtitkár

A Fendi ezerdolláros sálját nehéz nem egy vaginának látni

A Fendi ezerdolláros sálját nehéz nem egy vaginának látni

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

132 ezer forint különbség is lehet a bolti eladók fizetése között

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

30 mp alatt felismeri a Google mesterséges intelligenciája, ha áttétet képez a mellrák

30 mp alatt felismeri a Google mesterséges intelligenciája, ha áttétet képez a mellrák