szerző:
hvg.hu

Nem nagyon akar megnyílni a Fehér Ház ajtaja Orbán Viktor előtt.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A 444.hu vetette fel, hogy egy hónapnál is több idő eltelt már a választás óta, de az amerikai elnök még mindig nem gratulált Orbán Viktor újraválasztásához, legalább is nem adott hírt erről Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök. Ha létezne ilyen gratuláció, azt alighanem közzétették volna – spekulál a lap.

Orbán Viktor már akkor kiállt Donald Trump mellett Tusványoson, amikor még messze nem volt esélyese az amerikai elnökválasztásnak. Trump megválasztását aztán nagyszerű hírnek nevezte a magyar miniszterelnök, de az új amerikai elnök ezt nem hálálta meg nyílt gesztussal, Orbán Viktor azóta sem kapott meghívót a Fehér Házba, csak egy levelet Trumptól.

2010-ben, az országgyűlési választások akkor még létező második fordulója után három nap sem kellett, hogy befusson az amerikai elnök gratulációja Orbán Viktorhoz, az Egyesült Államok budapesti nagykövete személyesen adta át Barack Obama gratuláló levelét.

2014-ben Obama már nem sietett annyira felköszönteni Orbánt, akit nem is hívtak meg Washingtonba. Csak egy hónappal a választás után futott be a levele, amelyben egyebek mellett fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok és Európa együtt kiáll a demokratikus elvekért. Obama elnökségének végére aztán annyira megromlott a magyar-amerikai viszony, hogy Obama nyíltan bírálta a magyar kormányt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!