szerző:
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság, miközben halogatja az állásfoglalást az igazán fontos ügyekről (CEU-törvény, civil szervezetek vegzálása), kisebb dolgokban azért időnként belecsíp a kormányba. Most például azt magyarázta el, hogy a rendeletalkotás során nem szabad túllépni a törvényben kapott felhatalmazáson.

A történet egyszerű: Zala megyében a kormányhivatal plakátokat ellenőrzött – mint emlékezetes, a Fidesz-többség a településkép védelmének ürügyén korlátozta a köztéri politikai hirdetéseket –, és megállapította, hogy az egyik „médiahirdetésifelület-értékesítő”, azaz magyarul a tábla vagy oszlop tulajdonosa nem nyújtotta be a hivatalnak az árlistáját, valamint a hirdetővel kötött szerződését. Ezért a plakátokat az ő költségére leszedetik, mert jogszabályt sértenek.

Az ügy bíróság elé került, mert a cég nem értett egyet a hivatallal, a bíró pedig az Alkotmánybírósághoz fordult. Egy tavalyi kormányrendelet ugyanis kimondta, hogy az ilyen ügyekben csak a hirdetési felület említett értékesítője számít ügyfélnek, maga a hirdető nem, noha a végén esetleg neki kell fizetnie. Ez pedig ellentétes az alaptörvénnyel, amely szerint mindenkinek joga van a tisztességes hatósági ügyintézésre, illetve az érdekeit sértő döntések elleni jogorvoslatra.

Az Ab igazat adott a bírónak, és megsemmisítette a kormányrendelet adott pontját. A közigazgatási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a hatósági eljárásokban mindenki ügyfél, „akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy érinti”. A kormány arra kapott felhatalmazást, hogy ezt a meghatározást kiterjessze, de arra nem, hogy szűkítse. Ezért a rendeletnek ez a része magasabb rendű jogszabállyal (törvénnyel) ellentétes, és ezzel az alaptörvényt is sértette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!