szerző:
T. R.

A világ legismertebb és legelismertebb élő filozófusa eddig szinte csak kritizálta Orbán Viktort és kormányát, de most valamiben egyetértett vele. De azért kritizálta is az illiberális demokráciát.

Francis Fukuyama a német szociáldemokrata párt alapítványi lapjának, az Internationale Politik und Gesellschaftnak adott interjút Kijevben, eredeti nyelven itt olvashatják a beszélgetést. Fukuyama a választások után, a Fidesz harmadik kétharmadát követően azt üzente: „ébresztő, Európai Unió!”

Szinte minden, Fukuyamával készült interjúban előkerül az őt világhírűvé tevő alkotása, az 1989-es A történelem vége, amit később A történelem vége és az utolsó ember c. könyv követett. Ismert, ebben azt fejtegeti, hogy a Szovjetunió bukása és a szovjet tömb felbomlása után a világon mindenhol a liberális demokrácia fog diadalmaskodni.

Most is megkérdezték tőle, mit gondol harminc évvel ezelőtti téziséről. Kijevi látogatásán most azt mondta, korábbi kijelentésével ő nem eredményt vont, csupán célt határozott meg, ha már megy valamerre a világ, akkor az a piacgazdaság és a liberális demokrácia legyen. „Ezt még mindig így gondolom” – tette hozzá Fukuyama, itt rögtön hozzátéve, hogy Lengyelország és Magyarország populista demokráciai mellett sok liberális is van.

Nem biztos, hogy a történelem vége a magyarországi illiberális demokráciát jelenti, vagy azt, hogy a putyini modell univerzális lesz, amit mindenki követ majd.

Az interjúban szóba kerül még Magyarország és Orbán Viktor, valamint Európa válsága és a bevándorlás. Amikor arról kérdezik a filozófust, hogyan lehetne az EU-t újra a sikerek útjára állítani, ahol az együttműködés az úr, Fukuyama azt mondta, szerint az unió válságát az euró és a migráció okozzák.

Nem szeretjük ezt hallani, mivel Orbánról van szó, de úgy gondolom, egy bizonyos dologban igaza van. A schengeni övezetet nem lehet fenntartani a külső határok védelme nélkül, ami most jelenleg nem történik meg.

Szerinte a mai napig feszültségforrás, hogy Görögországon és Olaszországon keresztül még mindig sok menekült halad át, ami a populizmus malmára hajtja a vizet. Zárásként arról beszélt, Angela Merkel helyében ő támogatást, pénzt adna a görögöknek és az olaszoknak, hogy oldják meg a bevándorlási válságot. Mivel ez már egy bevált recept, mondja, a törökök is pénzért cserébe tartóztatják fel a menekülteket és nem engedik őket Európába.

Francis Fukuyamának és az Orbán-rezsimnek már történelme van, korábban azt mondta, „az illiberális demokrácia korrupt demokrácia is: Orbán Viktor oligarchái: új elit emelkedik fel Magyarországon”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!