Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

Egy évre Polgárné dr. Vida Juditot nevezte ki a Fővárosi Törvényszék elnökének Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke – értesült a hvg.hu. Történt mindez öt évvel azután, hogy a mások írásait sajátjaként jegyző Polgárné távozott a bíróságról.

Polgárné Vida Judit lett a Fővárosi Törvényszék (FT)  megbízott elnöke – jelentette be Handó Tünde a bíróság összbírói értekezletén – értesült a hvg.hu. Mindez úgy történhetett meg, hogy másodszor is eredménytelen lett a Fővárosi Törvényszék elnöki pályázata. Így Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke (OBH) előtt megnyílt az út, hogy valakit megbízzon egy évre az elnöki feladatokkal. Úgy tudjuk, a választása sokkolóan hatott a fővárosi bírák körében.

Polgárné neve a bíróságon kívül sem ismeretlen: ő volt az, aki öt éve, a HVG által feltárt plágiumügy miatt kényszerült lemondani az FT elnökhelyettesi posztjáról. A bíróság Kisbíró című házi magazinjában Polgárné sajátjaként jegyezte mások írásait.

„Az embernek kétféle attitűdje lehet az életben: az Építés vagy az Ültetés. Az építők munkája évekig is eltarthat, de egy napon véget ér. Akkor megállnak, és az általuk emelt falak szabják meg a határaikat. Az élet elveszíti értelmét, amint véget ér az építés” – írta tavaszi üzenet gyanánt kollégáinak Polgárné a bíróság általános elnökhelyetteseként a megújult házi magazin, a Kisbíró első számában – még 2013-ban. A gondolatmenetet az ültetőkkel folytatja, akik „folyton küzdenek a viharokkal, az évszakokkal, és csak ritkán pihennek”. Éppen úgy, ahogy azt Paulo Coelho brazil író is megfogalmazta Brida című regényének előszavában. Csakhogy erre nem találni utalást az évtizedekkel később, a Fővárosi Törvényszék dolgozói számára megjelent – közkönyvtárban bárki számára elérhető – magazinban: a cikket Polgárné sajátjaként jegyezte.

©

A ficánkolás a lényeg! című írás még inkább árulkodó. Ebben a bíró a strandokkal kapcsolatos véleményét osztja meg a kollégáival. E szerint „ha jön a nyár, hívogat a vízpart: langymeleg föveny a lábujjak közt, bokanyaldosó hűs habok, a hullámverés moraja, chipssóvár sirályok fülsértő rikoltozása”. Polgárné a strandolás gyönyöreinek fokozására is adott tippeket, például hogy nem kell feltétlenül fürdőruhát viselni, szerinte szörfsort az ideális választás, „mert kellő önbizalmat ad a ficánkoláshoz”. Csakhogy ezek sem voltak a saját gondolatai. Mindez 2010 augusztusában a Reader's Digest magyar kiadásában már megjelent Jean Kittson ausztrál írónő írásaként. A két szöveg között elenyésző a különbség, Polgárné a címen változtatott, az eredeti Hurrá, strandolunk! helyett A ficánkolás a lényeg! lett. Emellett a bírónő néhol lerövidítette a szöveget, és felsorolást is átalakított folyamatos szöveggé. „Nem kértek engedélyt a másodközlésre, és a forrást nem tüntették fel, mindösszesen a címet változtatták meg” – hangsúlyozta korában a HVG-nek László Zsófia, a Reader's Digest felelős szerkesztője. Hozzátette: elképesztőnek tartja, hogy mindenféle gátlások nélkül átemeltek a lapjukból egy írást, ráadásul mindez a Fővárosi Törvényszék magazinjában történt meg.

A Kisbírót felelős szerkesztőként is jegyző elnökhelyettes polgári bíróként jutott a lapszerkesztés területére, 1990-től előbb a Budai Központi Kerületi Bíróságon, majd a II–III. Kerületi Bíróságon ítélkezett közepesnél nehezebb megítélésű lakás-, személyiségi, adatvédelmi és vagyonjogi ügyekben. 2003-ban lett a Fővárosi Bíróság tagja, 2008-ban kollégiumvezető-helyettesi megbízást kapott, és a Magyar Bírói Egyesületnek is volt alelnöke. Egyszer már komoly magyarázkodásra is kényszerült: vele szemben közokirat-hamisítás miatt korábban büntetőeljárás indult, amiért még a II–III. kerületi bíróság tanácselnökeként, egy önmagában nem túl jelentős polgári ügyben eljárva, két olyan alkalommal is azt írta, hogy két ülnökkel tárgyalt, amikor nem voltak társai a törvénykezésben. Az eljárás végül felmentéssel zárult.

„Nekem is, ahogy bárkinek ezzel kapcsolatosan, vállalnom kell a gyengeségeimet és a hibáimat egyaránt. Ezeket nem kívánom rejtegetni” – e szavakkal kért „őszinte és nyomatékos” elnézést kollégáitól Polgárné Vida Judit, a plágiumgyanúba keveredett elnökhelyettese a bírótársaitól. Hosszas gondolkodás után, bő egy héttel később lemondott a posztjáról is, amit Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elfogadott. Ám nem sokáig volt „egyszerű” tanácselnök, egészen mostanáig az OBH-elnöki biztosként dolgozott, többek között a bíróságok arculatváltásán, például a gazdája volt házon belül a bugyiviselési szokásokra is kitérő kézikönyvnek. 

Mindez úgy fordulhat elő, hogy Polgárné ellen nem indult eljárás a szerzőijog-sértések miatt. Fazekas Sándor az törvényszék korábbi elnöke – őt követi most Polgárné – korábbi közlése szerint a HVG cikkéből értesültek a bíróság lapját érintő plágiumgyanúról. Az esetleges szerzőijog-sértések ügyében a törvényszéken belső vizsgálat indult, azonban ennek eredményéről nem közöltek részleteket. Polgárné töretlenül felívelő karrierje alapján úgy tűnik, hogy a kényszerű lemondáson kívül nem lett következménye az amúgy az érintett által is elismert jogsértésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!