Pálmai Erika
Pálmai Erika

Egy évre Polgárné dr. Vida Juditot nevezte ki a Fővárosi Törvényszék elnökének Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke – értesült a hvg.hu. Történt mindez öt évvel azután, hogy a mások írásait sajátjaként jegyző Polgárné távozott a bíróságról.

Polgárné Vida Judit lett a Fővárosi Törvényszék (FT)  megbízott elnöke – jelentette be Handó Tünde a bíróság összbírói értekezletén – értesült a hvg.hu. Mindez úgy történhetett meg, hogy másodszor is eredménytelen lett a Fővárosi Törvényszék elnöki pályázata. Így Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke (OBH) előtt megnyílt az út, hogy valakit megbízzon egy évre az elnöki feladatokkal. Úgy tudjuk, a választása sokkolóan hatott a fővárosi bírák körében.

Polgárné neve a bíróságon kívül sem ismeretlen: ő volt az, aki öt éve, a HVG által feltárt plágiumügy miatt kényszerült lemondani az FT elnökhelyettesi posztjáról. A bíróság Kisbíró című házi magazinjában Polgárné sajátjaként jegyezte mások írásait.

„Az embernek kétféle attitűdje lehet az életben: az Építés vagy az Ültetés. Az építők munkája évekig is eltarthat, de egy napon véget ér. Akkor megállnak, és az általuk emelt falak szabják meg a határaikat. Az élet elveszíti értelmét, amint véget ér az építés” – írta tavaszi üzenet gyanánt kollégáinak Polgárné a bíróság általános elnökhelyetteseként a megújult házi magazin, a Kisbíró első számában – még 2013-ban. A gondolatmenetet az ültetőkkel folytatja, akik „folyton küzdenek a viharokkal, az évszakokkal, és csak ritkán pihennek”. Éppen úgy, ahogy azt Paulo Coelho brazil író is megfogalmazta Brida című regényének előszavában. Csakhogy erre nem találni utalást az évtizedekkel később, a Fővárosi Törvényszék dolgozói számára megjelent – közkönyvtárban bárki számára elérhető – magazinban: a cikket Polgárné sajátjaként jegyezte.

©

A ficánkolás a lényeg! című írás még inkább árulkodó. Ebben a bíró a strandokkal kapcsolatos véleményét osztja meg a kollégáival. E szerint „ha jön a nyár, hívogat a vízpart: langymeleg föveny a lábujjak közt, bokanyaldosó hűs habok, a hullámverés moraja, chipssóvár sirályok fülsértő rikoltozása”. Polgárné a strandolás gyönyöreinek fokozására is adott tippeket, például hogy nem kell feltétlenül fürdőruhát viselni, szerinte szörfsort az ideális választás, „mert kellő önbizalmat ad a ficánkoláshoz”. Csakhogy ezek sem voltak a saját gondolatai. Mindez 2010 augusztusában a Reader's Digest magyar kiadásában már megjelent Jean Kittson ausztrál írónő írásaként. A két szöveg között elenyésző a különbség, Polgárné a címen változtatott, az eredeti Hurrá, strandolunk! helyett A ficánkolás a lényeg! lett. Emellett a bírónő néhol lerövidítette a szöveget, és felsorolást is átalakított folyamatos szöveggé. „Nem kértek engedélyt a másodközlésre, és a forrást nem tüntették fel, mindösszesen a címet változtatták meg” – hangsúlyozta korában a HVG-nek László Zsófia, a Reader's Digest felelős szerkesztője. Hozzátette: elképesztőnek tartja, hogy mindenféle gátlások nélkül átemeltek a lapjukból egy írást, ráadásul mindez a Fővárosi Törvényszék magazinjában történt meg.

A Kisbírót felelős szerkesztőként is jegyző elnökhelyettes polgári bíróként jutott a lapszerkesztés területére, 1990-től előbb a Budai Központi Kerületi Bíróságon, majd a II–III. Kerületi Bíróságon ítélkezett közepesnél nehezebb megítélésű lakás-, személyiségi, adatvédelmi és vagyonjogi ügyekben. 2003-ban lett a Fővárosi Bíróság tagja, 2008-ban kollégiumvezető-helyettesi megbízást kapott, és a Magyar Bírói Egyesületnek is volt alelnöke. Egyszer már komoly magyarázkodásra is kényszerült: vele szemben közokirat-hamisítás miatt korábban büntetőeljárás indult, amiért még a II–III. kerületi bíróság tanácselnökeként, egy önmagában nem túl jelentős polgári ügyben eljárva, két olyan alkalommal is azt írta, hogy két ülnökkel tárgyalt, amikor nem voltak társai a törvénykezésben. Az eljárás végül felmentéssel zárult.

„Nekem is, ahogy bárkinek ezzel kapcsolatosan, vállalnom kell a gyengeségeimet és a hibáimat egyaránt. Ezeket nem kívánom rejtegetni” – e szavakkal kért „őszinte és nyomatékos” elnézést kollégáitól Polgárné Vida Judit, a plágiumgyanúba keveredett elnökhelyettese a bírótársaitól. Hosszas gondolkodás után, bő egy héttel később lemondott a posztjáról is, amit Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elfogadott. Ám nem sokáig volt „egyszerű” tanácselnök, egészen mostanáig az OBH-elnöki biztosként dolgozott, többek között a bíróságok arculatváltásán, például a gazdája volt házon belül a bugyiviselési szokásokra is kitérő kézikönyvnek. 

Mindez úgy fordulhat elő, hogy Polgárné ellen nem indult eljárás a szerzőijog-sértések miatt. Fazekas Sándor az törvényszék korábbi elnöke – őt követi most Polgárné – korábbi közlése szerint a HVG cikkéből értesültek a bíróság lapját érintő plágiumgyanúról. Az esetleges szerzőijog-sértések ügyében a törvényszéken belső vizsgálat indult, azonban ennek eredményéről nem közöltek részleteket. Polgárné töretlenül felívelő karrierje alapján úgy tűnik, hogy a kényszerű lemondáson kívül nem lett következménye az amúgy az érintett által is elismert jogsértésnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hamiltoné a pole pozíció

Hamiltoné a pole pozíció

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Megint ukránozik és határontúlizik a DK

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Egymillió milliárdszor nagyobb a Napnál: hatalmas galaktikus szuperhalmazt fedeztek fel csillagászok

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért