szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Déli szomszédunk megelégelte a turisták tízezreinek potyázását, és elkezdte határon túl is bevasalni a büntetéseket. Az sincs biztonságban, aki öt évnél régebben követte el a vétséget, az elévülést ott ugyanis más szabályok szerint számítják, mint Magyarországon.

Mivel levelezésre szinte kizárólag az internetet használja, a 30 éves Krisztina eléggé meglepődött pár hete, amikor nemzetközi ajánlott levele érkezett Horvátországból. A meglepetése, ha lehet, tovább fokozódott a boríték felbontása után: a magyarul írt, „bírósági eljárást megelőző fizetési felszólítás” tárgyú levél feladója, a pulai Shain Pacheco Vinkovic ügyvéd ugyanis egy 2011-es, tehát hét (!) évvel ezelőtti zágrábi parkolás ügyében kereste meg.

Bár Krisztina halványan emlékezett rá, hogy a horvát fővárosban járva hét éve valóban kapott egy parkolási büntetést, ennek messze az itthon megszokott ötéves elévülési időn túli érvényesítése megdöbbentette. De nemcsak ez, hanem a bírság különböző eljárási díjakkal növelt összege is: a közel 250 eurós büntetésnek ugyanis csak az egyötödét – 54,7 eurónyit – tette ki az elmaradt díjfizetés, 86 (!) eurót a részletes bontás szerint arra számláztak ki, hogy kiderítsék, ki a jármű tulajdonosa, 34-et adminisztrációs költségek címen, 68-at pedig arra, hogy magyarra fordítsák a felszólítást.

©

A zágrábi parkolási holding megbízásából eljáró ügyvédi levele egy fenyegetésként is értelmezhető bekezdéssel zárult: „a további bírósági eljárás elkerüléséhez a tartozást a levél kézhezvételétől számított 8 napos belül ki kell egyenlíteni”. A határidőn belüli pontos fizetés esetén a parkolási társaság a levél szerint lemond a késedelmi kamat követeléséről, a fizetés elmaradása esetén viszont – külön értesítés nélkül – a horvát bírósághoz fordul. A záró mondattal az ügyvéd külön is felhívta a figyelmet, hogy „a fizetés elmaradása esetén kifejezett megbízást kapott” a bírósági eljárás megindítására, amelynek minden további költsége is kizárólag a címzettet – vagyis Krisztinát – fogja terhelni.

Nem egyedi eset

A levél érdekessége, hogy két hónappal ezelőtt az összeg és a helyszín kivételével az első betűtől az utolsóig Krisztináéval egyező felszólítást kapott a hvg.hu munkatársa is – ugyanettől az ügyvédi irodától. A Zágráb helyett Sibenik városában és „csak” két éve elkövetett parkolási vétség után kiszabott bírság lebontása az ő esetében még hajmeresztőbb, mint Krisztinánál: itt csak 10 euró maga a büntetés, de a tulajdonos kiderítésért ugyanúgy 86, a fordításért és postázásért pedig 34-34 eurót kellett fizetni.

A felszólítást küldő ügyvéd mindkét levélhez csatolta a tilosban parkoló autó fotóját, bár Krisztina 2011-es esetéről ez egy elég nehezen kivehető, fekete-fehér fénykép, amelyen sem a dátum, sem a büntetőcédula nem látszik.

©

A felszólító levelekben közös az is, hogy a parkolási társaságok nevében eljáró Shain Pacheco Vinkovic egy közvetítőként felkért budapesti ügyvéd segítségét ajánlja a felmerülő kérdések tisztázására.

Hogy nem kevés hasonló behajtási próbálkozásról lehet szó, az a közvetítő dr. Kőszegi János irodájának honlapjáról is rögtön kiderül: egy-két eset miatt legalábbis aligha szenteltek volna külön menüpontot a horvát parkolási felszólításokkal kapcsolatos kérdéseknek.

Guess who!

A csokorba gyűjtött felvetések és válaszok közül a legfontosabb, hogy hogyan lehetséges, hogy öt év letelte után akarnak behajtani egy követelést. Az iroda válasza szerint azért, mert bár a követelés elévülése a horvát kötelmi törvény alapján ugyanúgy öt év, mint Magyarországon, annak kezdetét ott nem a bírság kiszabásától, hanem a fizetésre kötelezett autós beazonosításától számítják – márpedig ez a jelek szerint több évet is igénybe vehet.

Kicsit nehézkesebb jogi nyelven: „az idő alatt, amíg a kötelezett adatainak hiánya a követelés érvényesítését akadályozta, a követelés nyugodott”, vagyis az elévülési idő sem kezdett ketyegni. Visszafordítva köznyelvre, illetve Krisztina esetére: a zágrábi társaságnak hat évébe telt kideríteni, hogy kié a szabálytalankodó autó, de az elévülés egészen addig nem indult el, amíg a magyar hatóságoktól idén meg nem kapták az információt.

©

A horvát jog alapján ráadásul nem lehet reménykedni a magyar parkolási bírságolási gyakorlatban olykor beváló „lapításos elévülésben” sem: míg itthon érvényét veszti a követelés, ha fizető autós ellen egy éven belül nem indul végrehajtás, Horvátországban nincs ilyen. Sőt, ott a „hatvannapos szabály” sem érvényes: itthon a bírság akkor sem hajtható be, ha a parkolási szabálysértésről az elkövetésétől számított hatvan napon belül nem érkezett fizetési felszólítás, de déli szomszédunknál a „Mikulás-csomag” után már nincsen több értesítés. Az ügyvédi magyarázat szerint az ügyfél először akkor lett figyelmeztetve a parkolási díj megfizetésére, amikor járművét az egyértelműen megjelölt parkolóhelyen hagyta. Másodszor pedig, amikor annak szélvédőjén megtalálta a fizetési felszólítást a hozzá tartozó csekkel. „A parkolási társaságnak ezt követően további felszólítási kötelezettsége nincs, eljárhat a követelése érvényesítéséért” – áll a honlapon szereplő tájékoztatóban.

Lehet még rosszabb

A horvátok eljárását persze lehet vitatni, és megtagadni a befizetést, csak kérdés, hogy érdemes-e. Krisztina például azzal érvel, hogy a felszólító levélhez mellékelt fotón nem látszik a büntetőcédula, neki pedig akár lehetett is érvényes parkolójegye, amit viszont nem életszerű, hogy hét évig őrizgessen.

Mások azt a kérdést tették fel az ügyvédi iroda honlapján, hogy miért terhelik rájuk az irreálisan magas adminisztratív költségeket, mi közük van hozzá, hogy a horvát fél kivel, hogyan és mennyi idő alatt derít fényt az autó tulajdonosára. Az ismét a horvát kötelmi törvényre hivatkozó válasz szerint, ha valaki a fizetési felszólításban foglalt határidőben nem teljesíti a fizetési kötelezettségét, akkor az összeg jogosultja jogosan követelheti a behajtáshoz felmerülő költségei megtérítését.

Hogy a felvetéseket és a rájuk adott választ a horvát bíróság is azonosan ítéli-e meg, értelemszerűen nem tudni előre, a közvetítéssel megbízott magyar ügyvédi iroda mindenesetre az alábbi érveléssel igyekszik megkönnyíteni a hasonló felszólítást kapók „befizessem-e vagy sem”-döntését:

„Természetesen önnek jogában áll vitatni a követelést, vagy a rendelkezésre álló bizonyítékok bizonyító erejét, azonban célszerű szem előtt tartani, hogy egy peres eljárásban a kötelezettet terheli annak bizonyítása, hogy a parkolási díjat szabályszerűen megfizette. Pervesztesség esetén a peres eljárás további költségei (illeték, ügyvédi munkadíj) megfizetésére is kötelezheti a bíróság, mely további jelentős – jellemzően 500 euró körüli – költséget jelenthet az ön számára.”

Ezek után valószínűleg kevesen kockáztatják a nemfizetést, még akkor is, ha a parkolási társaságok, illetve az általuk megbízott behajtók adott esetben csak leleményes módon próbálnak hozzájutni követeléseikhez: ha tíz autósból öt inkább fizet, már nem jártak rosszul.

Az Európai Bíróság egy 2017. márciusi ítélete szerint egyébként a fizetési meghagyás az európai unió államaiban önmagában nem elég a tartozás behajtáshoz, de ha arról bírósági döntés születik, akkor igen.

©

A 444 egy hozzá forduló olvasó esete alapján már tavaly októberben arról írt, hogy nem véletlen, hogy a horvátok ilyen szervezett formában próbálják behajtani a bírságokat Magyarországon: az ország ugyanis több mint egy évtizede szenved a problémától, amit a parkolásért nem fizető turisták okoznak. 

A Croatia Week 2013-as cikke szerint Zágrábot csak 2012-ben 566 ezer euróval (akkori összegen nagyjából 176 millió forinttal) rövidítették meg a nem fizető turisták, de a tengerparti települések nagy részén is hatalmas összegektől estek el a parkolási társaságok a behajthatatlan bírságok miatt. A lap 2014-ben arról is írt, hogy horvát ügyvédi irodák több európai uniós államban kerestek maguknak partnereket a behajtáshoz, és Németországban, Szlovéniában, valamint Olaszországban is felszólítások ezreit küldték ki.

Parkolj és fotózz!

A tanulság, így a vakáció és a horvátországi szezon kezdetén: lehetőség szerint ne potyázzuk el a parkolást, mert a büntetés, bizony utolér. A parkolócédulánkat biztos, ami biztos, fotózzuk le, a képet mentsük el! Ha máshová nem, hát a nyaralás képei közé, így évek múlva is visszakereshető lesz, szemben a 16 négyzetcentiméteres, szinte biztosan elkallódó parkolójeggyel. Ha mégis elmulasztottunk fizetni, akkor vegyük komolyan a felszólításban szabott határidőt, vagy ha jogtalannak érezzük a büntetést, fellebbezzünk, és a törvényes határidőn belül próbáljuk meg bizonyítani az igazunkat.

És ne csak Horvátországban: egy másik kollégánk egy tavalyi, firenzei parkolása miatt kapott nemrég egy 110 eurós – feltehetően egyébként jogtalan – fizetési felszólítást. Még jó, hogy ő volt olyan szemfüles, hogy lefényképezte az érvényes parkolójegyet, így most bizonyítékot is tudott csatolni a fellebezéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!