szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA BTK bízik abban, hogy a kormány és az országgyűlés nem a kommunikáció alapvető szakmai normáit sértő sajtóközlemények, hanem, ahogyan más helyzetekben is megtörtént már, egymás autonómiáját tisztelő megbeszélések során hozza meg a magyar tudományos kutatások szervezetével, finanszírozásával kapcsolatos döntéseit.

Ahogy a hvg.hu elsőként megírta, a kormány jövőre a Palkovics László irányította Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelné a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozásának nagy részét, 20 milliárd forintot.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja nyilatkozatot tett közzé, azt írják, az ott dolgozó filozófusok, irodalmárok, művészettörténészek, néprajzosok, régészek, történészek és zenekutatók szakmáik sok év alatt kialakult és folyamatosan formálódó nemzetközi normái szerint végzik munkájukat. Ugyanúgy, mint a Magyar Tudományos Akadémia más kutatóközpontjaiban, intézeteik eredményei egyszerre szolgálják a magyarság nemzeti érdekeit, és egyszerre kívánnak megfelelni a nemzetközi tudományos élet elvárásainak.

„Közel 200 éves története során a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai csak akkor dolgozhattak sikerrel, ha autonóm módon választhatták ki kutatási témáikat, építhettek fel kutatócsoportokat, intézeteket és a kutatás más szervezeti formáit. Munkájuk akkor hozhatott sikert, ha mind nemzeti, mind nemzetközi intézményeik folyamatosan figyeltek társadalmi, gazdasági és politikai környezetükre, párbeszédet folytattak e területek meghatározó vezetőivel. A tudományhoz hasonlóan a médiának, a tömegkommunikációnak is vannak sok éve kialakult normái, írott és íratlan etikai szabályai. Megfelelő bizonyító anyag nélkül nincs hiteles kutatási eredmény; a források szelektív használata és meggyőző argumentáció helyett a tartalmatlan, szenvedélyes retorika súlyos, megbocsáthatatlan hiba a tudományban ugyanúgy, mint a tömegkommunikációban. Az MTA BTK bízik abban, hogy a kormány és az országgyűlés nem a kommunikáció alapvető szakmai normáit sértő sajtóközlemények, hanem, ahogyan más helyzetekben is megtörtént már, egymás autonómiáját tisztelő megbeszélések során hozza meg a magyar tudományos kutatások szervezetével, finanszírozásával kapcsolatos döntéseit. Ebben a reményben biztosítjuk szolidaritásunkról méltatlanul megtámadott kutatótársainkat, és reméljük, hogy a magyar sajtó nemes hagyományait ápoló kollégák segítenek abban, hogy az MTA Elnöksége június 15-i határozata alapján mielőbb jöjjön létre a megegyezés az MTA és a kormány között.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!