szerző:
Gergely Zsófia

Az elsőfokon kiszabott, három év letöltendő szabadságvesztés helyett csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a fiatal, aki felgyújtott egy élő sündisznót a XIII. kerületben. Az állatvédők azt remélték, hogy változást hoz az állatkínzások megítélésében a korábbi, szokatlanul súlyos ítélet, de ezt most jogerősen megváltoztatták. Még az ügyészség is azt kérte, hogy enyhítsék az előző, szigorú ítéletet.

Egy év négy hónap szabadságvesztés, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztették – ezt az ítéletet hozta a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék a süngyilkosként emlegetett fiatal ügyében., erről ügyvédje, Kakuk Zoltán számolt be a hvg.hu-nak a keddi tárgyalást követően. „Rendkívüli mértékben túlzó volt jogi álláspontom szerint az elsőfokú ítélet, védencem is nyilván örül annak, hogy végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott” – mondta.

Ahogy még 2016 nyarán megírtuk, különösen kegyetlenül kínozták meg a sündisznót: az állatot a főváros XIII. kerületében, a Tüzér utca és a Hun utca sarkánál található kutyafuttatónál elevenen felgyújtották. Az összeégett tüskéjű, de még élő sünt állatszerető emberek találták meg és vitték orvoshoz, egy ideig úgy tűnt, meg tudják menteni az életét, de pár napra rá elpusztult.

Óriási felzúdulást és vitát váltott ki, mikor idén januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletében állatkínzás bűntettének minősített esete miatt a fiatal férfit 3 év letöltendő szabadságvesztés büntetéssel sújtotta. Rögtön fellebbezett, ahogy az ügyészség is, amely vádhatóságként ezúttal nem súlyosbítást, hanem szintén a büntetés enyhítését kérte.

Kakuk Zoltán szerint a másodfokú bíróság azt is mérlegelte, hogy védence „személyi körülményeiben pozitív változások következtek be, valamint a további enyhítő körülményeket is kellő súllyal figyelembe vették".

Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat munkatársa korábban azt nyilatkozta lapunknak az elsőfokú, jóval szigorúbb ítéletről, hogy azzal „talán valami elkezdődött, és a bíróságok nem félnek majd alkalmazni a szigorúbb büntetéseket”. Korábban többször írtunk róla, még a kegyetlenebb esetekben is sokszor megússzák az elkövetők enyhébb következményekkel.

A felgyújtott tüskéjű sün
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!