szerző:
Sz.R.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tojászápor és a pártalapítás is elmaradt Hódmezővásárhelyen, csak a megosztottság maradt. Míg Márki-Zay Péterék a főtéren „ünnepeltek”, addig a Lázárhoz közeli alapítvány rendezvényén az exminiszter "szólította fegyverbe" a vásárhelyieket.

„Abcúg a szájhősnek”- ezzel a fordulattal fordult rá a hódmezővásárhelyi helyzetre beszédében Lázár János azon a vasárnapi ünnepségen, ahol az államalapításra emlékezve díjakat adott át a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány. Pár órával előbb ugyanis a Kossuth téren az európai integrációról fejtette ki véleményét Márki – Zay Péter és négy vendége, Jeszenky Géza volt külügyminiszter, Róna Péter közgazdász, Hadházy Ákos volt LMP-társelnök és Hegedűs István, a Fidesz egykori politikus, képviselője.

Lázáréknál előbb azt a Boldog Gizella díjat adták át, amelyet idén alapított a civil szervezet - az első díjazott egy idős orvosházaspár lett. Majd jött az exminiszter, aki az 1018 évvel ezelőtti államalapításról szólva a keresztény Európához csatlakozást emelte ki, majd nyilván ott folytatta, hogy ma Magyarország legfontosabb dolga a keresztény családokban gondolkodó Európa megmentése. Lázár szerint most a Fidesz feladata a hatalom megszerzésével az, hogy 2030-ra Magyarországot Európa legjobb helyévé tegyék, és nem az, hogy újabb hatalomra tegyenek szert. Lázár úgy vélte, nem szentségtörés az államalapítás ünnepén,a Hódmezővásárhelyen kialakult politikai helyzetről szólnia. A politikus szerint azzal, hogy a közhatalmat elveszítették,  ellenzékbe kellett vonulniuk a városban, de a megosztottságra nemet kell mondaniuk. Lázár szerint a közeljövőben meg kell erősíteniük a helyi közösségeket, és olyan példákat kell állítaniuk, akik a közhatalom birtoklása nélkül sem tértek le a Szent István kijelölte útról. 

A városban szerinte most rombolás folyik, és az üres szavak idejét kell élniük, ezért az ő feladatuk most a közösségek erősítése:

Abcúg a szájhősnek, és háromszoros vivát minden cselekvő vásárhelyi polgárnak

- zárta mondandóját a képviselő.

A rendezvényen ott volt a Csongrád megyei közgyűlés elnöke, valamint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nemrég kinevezett új vezetője is. Magát az eseményt, a díjat is alapító Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány szervezte, amelyet még 2004-ben hozták létre, három évvel ezelőtti időpontig Lázár János lakcíme volt székhelyként bejegyezve. Az alapítvány elnöke az azóta elhunyt Almási István volt éveken át, most ezt a posztot a város Márki-Zay polgármesterré választása után lemondott alpolgármester, Kószó Péter tölti be. A kuratóriumban tagok Lázár János nagybátyja, valamint Antal István. Így hívják Lázár János egyik unokatestvérét, és a nemrégen lemondott vásárhelyi önkormányzat lakásszolgálati irodájának vezetőjét is.

A Kossuth téren szervezett pódiumbeszélgetésen Róna Péter az elmúlt években elköltött 14 000 milliárd forint rossz elköltéséről, illetve annak következmény nélküliségét rótta fel az unió közösségének. Ez utóbbit mindegyikük hibaként említette, ezért főként az Euróapi Ügyészséghez csatlakozás fontosságát emelték ki. Márki-Zay Péter még ennél is tovább ment, szerinte egy európai FBI felállítása is indokolt lenne.

Márki-Zay Péterhez még az ünnep előtt olyan információk jutottak el, hogy tojászápor fog rájuk zúdulni, most ez elmaradt, de nem alapítottak pártot sem, ahogy ezt a helyi jobboldali média már jó előre beharangozta. A polgármester szerint persze időszerű volna legalább egy mozgalom megalapítása, erre vélhetően még az idén sor is kerülhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tűzgömb száguldott át Magyarország felett az égen péntek este

Tűzgömb száguldott át Magyarország felett az égen péntek este

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV