szerző:
hvg.hu

A magyar királyi híradó úgy gyárt elrettentő riportokat Németországról, hogy azokban egy szélsőjobboldali párt tagjai játszák el az átlagpolgár szerepét – erről már áprilisban hírt adott a hvg.hu. Az M1 azonban nem tudott leállni erről az újságírásnak nem nevezhető praktikáról, és ez már a németeknek is feltűnt.

Egy hete Marie-Thérèse Kaiser nyilatkozott a magyar királyi tévének arról, hogy már nem mer Hamburg belvárosában kimenni az utcára. Csak az marad ki a riportból, hogy a megszólaló a Hamburgtól bő 50 kilométerre fekvő Rotenburg városka AfD-szervezetének az elnöke. A populista párt besorolása vitatott, de annyi biztos, hogy soraiban számos antiszemita és szélsőjobboldali foglal helyet. A magyar tévétől a hírhamisítást is kimeríti, amikor a nyilatkozó kapcsán érintettséget hazudik, de elhallgatja annak politikai érdekeit. 

Orosz Márta
©

Miután a kormány propagandáját kiszolgáló összefonódást felfedezte Orosz Márta, Berlinben élő újságíró, először a hvg.hu-nak beszélt a hírmanipulálásokról. A nyáron aztán több német sajtóorgánum is felkapta a témát, most az NDR forgatott róla egy hatperces beszámolót.

A magyar érintettek megtagadták ebben a nyilatkozatot, de az egyik "német járókelőnek" álcázott AfD-politikus vállalta az interjút. Ebből kiderül, hogy fogalma sem volt arról a hamburgi házról, amely előtt a magyar választási kampányban horrorsztorikat mesélt, nem az adott kerületben él, sőt nem is a városban. Azért ott forgatott az M1-gyel, mert úgyis arra volt dolga. Egyébként a tudósító-szerkesztő hívására vett részt a forgatáson.

A magyar királyi híradó tehát járókelőnek mutatott be egy szélsőséges politikust, akivel előre lebeszélte, annak hol lenne kényelmes meredek állításokat tennie valamiről, amiről nincs közvetlen tapasztalata.

A német riporterek megvizsgálták az M1 tudósítójának Facebook-kapcsolatait, és azt vették észre, hogy azon csak AfD-politikusok találhatóak, de azok szép számmal. A riport felveti a kérdést, hogy a magyar "közszolgálat" tudatosan kreálja-e a szélsőjobboldali szervezettel a "híreket".

A Fülke áprilisi felvétele, amelyen Orosz Márta beszél:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szalai Ádám finoman beolvasott az MLSZ-nek

Szalai Ádám finoman beolvasott az MLSZ-nek

Mostanra ért vissza oda a magyar médiapiac, ahol a válság előtt tartott

Mostanra ért vissza oda a magyar médiapiac, ahol a válság előtt tartott

Ez az, ami életünk végéig fejleszthető, és nagyon megéri

Ez az, ami életünk végéig fejleszthető, és nagyon megéri

Papírpalettákkal ötvözi a logisztikai csúcstechnológiát az IKEA Soroksáron

Papírpalettákkal ötvözi a logisztikai csúcstechnológiát az IKEA Soroksáron

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Baka András is a Handó ellen mozgolódó bírók mellé állt

Peren kívül egyezne meg a BKV az oroszokkal a metrófelújítás kötbéréről

Peren kívül egyezne meg a BKV az oroszokkal a metrófelújítás kötbéréről