szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar királyi híradó úgy gyárt elrettentő riportokat Németországról, hogy azokban egy szélsőjobboldali párt tagjai játszák el az átlagpolgár szerepét – erről már áprilisban hírt adott a hvg.hu. Az M1 azonban nem tudott leállni erről az újságírásnak nem nevezhető praktikáról, és ez már a németeknek is feltűnt.

Egy hete Marie-Thérèse Kaiser nyilatkozott a magyar királyi tévének arról, hogy már nem mer Hamburg belvárosában kimenni az utcára. Csak az marad ki a riportból, hogy a megszólaló a Hamburgtól bő 50 kilométerre fekvő Rotenburg városka AfD-szervezetének az elnöke. A populista párt besorolása vitatott, de annyi biztos, hogy soraiban számos antiszemita és szélsőjobboldali foglal helyet. A magyar tévétől a hírhamisítást is kimeríti, amikor a nyilatkozó kapcsán érintettséget hazudik, de elhallgatja annak politikai érdekeit. 

Orosz Márta
©

Miután a kormány propagandáját kiszolgáló összefonódást felfedezte Orosz Márta, Berlinben élő újságíró, először a hvg.hu-nak beszélt a hírmanipulálásokról. A nyáron aztán több német sajtóorgánum is felkapta a témát, most az NDR forgatott róla egy hatperces beszámolót.

A magyar érintettek megtagadták ebben a nyilatkozatot, de az egyik "német járókelőnek" álcázott AfD-politikus vállalta az interjút. Ebből kiderül, hogy fogalma sem volt arról a hamburgi házról, amely előtt a magyar választási kampányban horrorsztorikat mesélt, nem az adott kerületben él, sőt nem is a városban. Azért ott forgatott az M1-gyel, mert úgyis arra volt dolga. Egyébként a tudósító-szerkesztő hívására vett részt a forgatáson.

A magyar királyi híradó tehát járókelőnek mutatott be egy szélsőséges politikust, akivel előre lebeszélte, annak hol lenne kényelmes meredek állításokat tennie valamiről, amiről nincs közvetlen tapasztalata.

A német riporterek megvizsgálták az M1 tudósítójának Facebook-kapcsolatait, és azt vették észre, hogy azon csak AfD-politikusok találhatóak, de azok szép számmal. A riport felveti a kérdést, hogy a magyar "közszolgálat" tudatosan kreálja-e a szélsőjobboldali szervezettel a "híreket".

A Fülke áprilisi felvétele, amelyen Orosz Márta beszél:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!