szerző:
Gergely Márton
Tetszett a cikk?

Nem csak a magyar nagykövetségek segítenek a kormánysajtónak, hogy horrortörténeteket mesélhessenek el Nyugat-Európából. Orosz Márta gyors nyomozása szerint a német szélsőjobboldali párt is Orbán Viktor propaganda gépezetét támogatja. A Berlinben dolgozó újságírót megvádolták, hogy ő cenzúrázza a Facebookot, erről és az MTVA-nak küldött utolsó tudósításáról is beszélgettünk.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Orosz Márta bő hét éven keresztül volt a Magyar Rádió berlini tudósítója. Egészen pontosan 2017. szeptemer 24-ig. A Facebook ellenőrzéséről, az MTVA-val való szakításáról és a kormány propagandáját támogató német szélsőjobbról készítettünk egy "utolsó rádiós bejelentkezést" Berlinből, amit alább meghallgathat. Ha most nincs ennyi ideje, kivonatosan össze is foglaljuk az állításokat.

CENZÚRA Orosz Mártát pár hete "leplezte le" a Ripost és az orgigo, mondván a HVG munkatársa cenzúrázza a Facebookot. Azt fedezték fel ugyanis, hogy a Berlinben élő újságíró annak a Correctiv nevű szerkesztőségnek a tagja, amely egy szerződés értelmébe a közösségi média gyanús híreinek ellenőrzésére jogosult.

Cenzúráznak minket, videóinkat törlik

– hangzott pénteken Orbán Viktor vádja is. Csak hát ennek semmi köze nincs Orosz Mártához, a Correctivhez vagy akár a HVG-hez. A berlini szerkesztőség erre kijelölt csapata (Orosz nincs köztük) a Facebooktól jelzést kap, ha egy híroldal vagy blog linkjére egyrészt rengeteg kattintás érkezik, másrészt átlagon felüli számban panaszkodnak rá. A robot ilyenkor álhírt sejt, amit a szerkesztőség egy figyelmeztetésben érzékel, a tartalmat elolvassa, igyekszik ellenőrizni, és tényfeltárásából készít egy kis szöveget. Ezek után a Facebook nem törli az álhírt, hanem jelzi, hogy létezik hozzá egy tényeket tartalmazó kiigazítás.

Nem Lázár János videójának levételét intézik, hanem adott esetben annak valóságtartalmát ajánlják fel egy párhuzamos cikkben. Ehhez persze németül kéne beszélnie a miniszternek, vagy bármely más kormányzati híroldalnak. Magyarul ugyanis ez a szolgáltatás még nem működik a Facebookon, a hazai térben való törléseket és tiltásokat simán elintézi a sok magyar feljelentő.

ÁLLAMI MÉDIA Orosz Márta a HVG számára hízelgően munkatársunkként volt bemutatva, miközben alkalmi együttműködésekről és "külsőzésről" volt / van szó. Ahol azonban Orosz huzamosan és rendszeresen dolgozott, az az állami médiagépezet. Így volt ez mindaddig, amíg az AfD be nem került a német törvényhozásba. A tavalyi választás napján az újságíró azt tapasztalta, hogy a délben leadott tudósításából hiányzott a populista újonc minősítése. Ő úgy fogalmazott, hogy olyan

jobboldali populista pártról van szó, amelynek soraiban nyíltan szélsőjobboldali politikusok ülnek.

Ezt kompromisszumosnak érezhette, hiszen a német média fősodrában ennél lényegesen durvább szavakkal jelölték ki azt a sarkot, amelybe az AfD tartozik. Miért kell egy pártot karakterizálni? Mert ez a szakmai minimum, különben senki nem érti, miért érdekes, hogy az FDP visszajut a parlamentbe, az SPD zsugorodik, a CSU pedig egyenesen leég. Miközben ezek az állítások igazak voltak a tavalyi választásokra, a legizgalmasabb feljelmény az volt, hogy a második világháború óta először jutott be egy párt a parlamentbe, amely a konzervatív néppárttól jobbra áll. Amelynek tagjai újraértelmeznék az ország náci múltját, nyíltan antiszemita tagokat tud sorai között és bírósági papírja van több politikusának az iszlám elleni gyűlöletbeszédről.

A leghíresebb hamburgi foglalt ház, amely a közmédia szerint migránspokol
©

Ennek a pártnak a leírását nem engedte a magyarországi központi szerkesztőség abban a visszafogott formában, amelyben Orosz használta. Kiderült, hogy nem is a turnusvezető az, aki ebben döntést hozhat. Közölték vele, vagy maga hagyja ki a további tudósításaiból az AfD beazonosítását, vagy a központban vágják ki. Adásba semmilyen esetben nem kerül. Orosz úgy döntött, akkor itt a vége az együttműködésnek.

PROPAGANDA GÉPEZET És mit lát most, ha az interneten belefut az állami média németországi híradásaiba? Az AfD politikusai megtévesztően utcai járókelőként szerepelnek a híradásokban. Azok, akik politikai érdekből élezik a feszültséget, nyilatkoznak egyszerű polgárokként a német viszonyokról.

Ez a szélsőséges párt, és ennek a pártnak a nézetei határozzák meg azt, hogy a magyar közmédia fogyasztói mit gondolnak Németországról

– mondja Orosz. Ami most történik, az szerinte hírmanipuláció. Az AfD politikusa aktívan segít a felvételek szerint, hogy menekülteket lejárassanak. Teszi mindezt politikusi minőségét elhallgatva. Kéz a kézben készítik a tartalmakat egy párttal. Orosz hozzáteszi: mindegy melyik párttal teszik, ez önmagában szakmaiatlan. Mintha minden nap szállítani kellene a negatív híreket. Nem a témáról való híradás a probléma, hanem az egyoldalúság és a teljes aránytalanság.

A fenti beszélgetés első felében Orosz Márta felmondásának történetét meséli el, a másodikban az állami média által gyártott álhírekről beszél.

(Borítóképünkön Orosz Márta)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

A BRFK ünnepi rendőrautót állított ki a Teve utcában – fotók

A BRFK ünnepi rendőrautót állított ki a Teve utcában – fotók