szerző:
hvg.hu

Az új olasz kormány egyértelműen kiáll a kvóták mellett.

Kedden délután Milánóban vesz részt munkamegbeszélésen Orbán Viktor, aki – akkumulátorai feltöltése után – visszatér dolgozni. A miniszterelnök Matteo Salvinivel, az olasz Liga kormánypárt vezetőjével, az olasz belügyminisztérium vezetőjével tárgyal.

Ennek apropóján készített interjút az Azonnali Stefano Patuanellivel, az olasz Öt Csillag Mozgalom szenátusi frakcióvezetőjével. Ebből szemlézünk.

A politikus szerint az Orbán-Salvini találkozó nem kormányzati szintű. „A jelenlegi helyzetben, amikor az EU tagállamai között feszültségek érezhetőek a migrációs kérdést illetően, fontos hangsúlyoznunk, éppen akár Orbán látogatásakor is, hogy az olasz kormány egyértelműen kiáll a kvóták mellett. Olaszország a menekültkvótát elfogadja. Nem Olaszország feladata az összes Európába érkező menekült befogadása, azért fogunk harcolni, hogy a menekülteket valamennyi európai uniós tagállam között elosszák. Eddig csak a mi vállunkat terhelte e felelősség, de amióta új kormány van Rómában, a dolgok igen gyorsan változnak.”

A menekültkvóták kérdésében az olasz kormány álláspontja ütközik Orbán álláspontjával. Az olaszok szerint „ha valakinek joga van menekültstátuszt szereznie, attól ezt nem szabad megtagadni. Mi nem a menekültek ellen vagyunk, hanem az ellen, hogy eddig Olaszországnak kellett az egész problémát egyedül kezelnie. Ezentúl a menekültekkel az egész Európai Uniónak foglalkoznia kell. E tekintetben az olasz kormány semmiképp sem Orbán vagy a mindent blokkoló visegrádi államok oldalán áll, nem ők a mérce számunkra.”

Patuanelli szerint falakkal „semmiféle problémára nem adunk választ, ez sohasem lehet a megoldás része az Európai Unióban reményeim szerint”. A politikus szerint a szolidaritás azt jelenti, hogy „nem csak a jogokban és támogatásokban, de a kötelességekben is osztozunk. A menekülteket nem lehet egyszerűen elutasítani, ha joguk van ide jönni. A megoldás nem az, hogy bezárkózunk, hanem hogy együtt birkózunk meg a menekültek jelentette problémákkal. De ha ez nem történik meg, Olaszország is kénytelen lesz a nemzeti érdekeit az európai szolidaritás elé helyezni.” Szerinte ha nincs szolidaritás, EU-s támogatás se legyen.

Az Öt Csillag Mozgalmat és a Fideszt is populistának vélik, de az olasz politikus nem lát közös pontot az ő etikai alapvetésű, szociális populizmusuk és a Fidesz szuverenista, neokonzervatív populizmusa között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!