szerző:
Tóth Richárd

Kőbánya egyre több utcáján „a tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot”. Ezt állítja a fideszes polgármester, ezzel kvázi elismerve: miután a Hős utcában és környékén a megemelt rendőri jelenlét csak eltakarta a problémát, a kábítószer terjesztői és fogyasztói más helyeket kerestek maguknak. A kerületvezető kétségbeesett előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek: belügyminiszteri és rendőri intézkedést kérne a drogválság miatt.

Amikor megjelentek a rendőrök a szintén kőbányai Hős utcában, a főbejáratban, a kábítószer kisomfordált a hátsó ajtón. Most már Kőbánya többi, sokkal nagyobb területén van drogválság. Úgy, hogy a rendőri jelenlét a Hős utcában sem szüntette meg a problémát – igaz, az ottani gócpontból, a 15/A és B háztömbökből elkezdték kiköltöztetni a lakókat.

Kőbánya leginkább érintett területei a Városközpont, a Liget tér, a Kápolna utca és környéke, a Hungária körút és Salgótarjáni út, a Pongrác lakótelep, a Kis MÁV-telep és a Kőbánya alsó vasútállomás – ez derül ki a fideszes polgármester, D. Kovács Róbert előterjesztéséből. A kerületvezető ebben elismeri, hogy az említett területeken „az elmúlt időszakban sajnálatos módon nagy számban fordulnak elő olyan cselekmények, amelyek jelentős mértékben lerontották a közterületi rendet, a köztisztaságot és a közbiztonságot.

Különösen a tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot. A közterületek normális használatát ellehetetlenítik, az emberekben megbotránkozást, olykor félelmet keltenek.”

D. Kovács szerint az önkormányzathoz tömegesen érkeznek az intézkedést sürgető és a rendőrség fellépésének hiányát jelző beadványok. Azt írta, már nem csupán arról van szó, hogy némely esetben feltűnik a közterületen egy-egy tudatmódosító szer hatása alatt álló személy, hanem a drogfogyasztók tömegesen és állandó jelleggel elfoglalták az utcákat, s a közösségi közlekedési megállóhelyeket, ahol rendszeresen és tömegesen drogoznak, amíg ki nem ütik magukat.

A polgármester arról is beszámolt a testületnek az előterjesztésében, hogy ugyan ők mindent megtesznek, de mivel csak korlátozott eszközök állnak a rendelkezésükre, a lakosság véleményt alkot az önkormányzatról – ami nem lehet túl pozitív. Pláne nem kampányidőszakban. Ugyanis Kőbányán időközi önkormányzati választást tartanak, a szeptember 30-i megmérettetésen a Momentum jelöltje (mögé felsorakozott az MSZP és a DK, a többiek pedig nem állítanak saját indulót) áll szemben a Fidesz támogatottjával egy önkormnyzati képviselői helyért.

Előterjesztésében D. Kovács leírja, megkereste az országos rendőrfőkapitányt, hogy „tegyen meg minden lehetséges intézkedést, kezdeményezze a szükséges kapcsolatfelvételt és alkalmazzon minden létező eszközt és eljárást a közrend helyreállítása érdekében”. Csakhogy, mint hozzáteszi: érdemi előrelépés eddig nem történt. Ezért most a testülethez fordul, ahol többségben a Fidesz.

Jogszabály-módosítást javasol, a testületnek Pintér Sándor belügyminiszterhez kellene fordulnia, hogy szigorítsa a szabálysértési törvényt, hogy ezután elzárással büntethessék azt, aki köztisztasági szabálysértést követ el, megsérti a közerkölcsöt, valamint koldul. „Ezek a cselekmények egyes esetekben olyan súlyúak, a társadalomra oly mértékben veszélyesek, hogy a garázdasághoz vagy a tulajdon elleni szabálysértéshez hasonlóan magasabb szintű szankciót igényelnek” – indokolta elképzeléseit D. Kovács.

Végső pontként a polgármester a rendőrséghez fordulást is javasolta a testületnek, azt szeretné, ha Pintér Sándor kezdeményezné az országos rendőrfőkapitánynál a rendőrség azonnali és hatékony intézkedését Kőbányán, hogy szorítsák vissza a droghasználattal kapcsolatos jelenségeket. Elismeri a polgármester: a helyzet annyira súlyos, hogy

az Önkormányzatnak fel kell hívnia a figyelmet az intézkedés szükségességére, és minden lehetőséget igénybe kell vennie a hatékony fellépés elérése érdekében.

Az előterjesztés csütörtökön a testület elé került, a hvg.hu információja szerint azt a képviselői többség el is fogadta, megszavazták a határozatot. Kőbányán a fideszes polgármester mellett további tíz kormánypárti, három baloldali összefogásos, egy jobbikos és egy LMP-s ül a testületben.

Az ATV Heti Napló című műsora nemrég a kerületben forgatott a drogproblémáról:

A Momentum önkormányzati képviselő-jelöltje, akit szintén Kovács Róbertnek hívnak (ám ez csak névrokonság), erre reagálva azt írta Facebook-oldalán, hogy a kőbányai városvezetés végre elismerte, drogválság van a kerületben.

(Kiemelt kép: kőbányai látkép, innen)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!