szerző:
Tóth Richárd

Kőbánya egyre több utcáján „a tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot”. Ezt állítja a fideszes polgármester, ezzel kvázi elismerve: miután a Hős utcában és környékén a megemelt rendőri jelenlét csak eltakarta a problémát, a kábítószer terjesztői és fogyasztói más helyeket kerestek maguknak. A kerületvezető kétségbeesett előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek: belügyminiszteri és rendőri intézkedést kérne a drogválság miatt.

Amikor megjelentek a rendőrök a szintén kőbányai Hős utcában, a főbejáratban, a kábítószer kisomfordált a hátsó ajtón. Most már Kőbánya többi, sokkal nagyobb területén van drogválság. Úgy, hogy a rendőri jelenlét a Hős utcában sem szüntette meg a problémát – igaz, az ottani gócpontból, a 15/A és B háztömbökből elkezdték kiköltöztetni a lakókat.

Kőbánya leginkább érintett területei a Városközpont, a Liget tér, a Kápolna utca és környéke, a Hungária körút és Salgótarjáni út, a Pongrác lakótelep, a Kis MÁV-telep és a Kőbánya alsó vasútállomás – ez derül ki a fideszes polgármester, D. Kovács Róbert előterjesztéséből. A kerületvezető ebben elismeri, hogy az említett területeken „az elmúlt időszakban sajnálatos módon nagy számban fordulnak elő olyan cselekmények, amelyek jelentős mértékben lerontották a közterületi rendet, a köztisztaságot és a közbiztonságot.

Különösen a tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot. A közterületek normális használatát ellehetetlenítik, az emberekben megbotránkozást, olykor félelmet keltenek.”

D. Kovács szerint az önkormányzathoz tömegesen érkeznek az intézkedést sürgető és a rendőrség fellépésének hiányát jelző beadványok. Azt írta, már nem csupán arról van szó, hogy némely esetben feltűnik a közterületen egy-egy tudatmódosító szer hatása alatt álló személy, hanem a drogfogyasztók tömegesen és állandó jelleggel elfoglalták az utcákat, s a közösségi közlekedési megállóhelyeket, ahol rendszeresen és tömegesen drogoznak, amíg ki nem ütik magukat.

A polgármester arról is beszámolt a testületnek az előterjesztésében, hogy ugyan ők mindent megtesznek, de mivel csak korlátozott eszközök állnak a rendelkezésükre, a lakosság véleményt alkot az önkormányzatról – ami nem lehet túl pozitív. Pláne nem kampányidőszakban. Ugyanis Kőbányán időközi önkormányzati választást tartanak, a szeptember 30-i megmérettetésen a Momentum jelöltje (mögé felsorakozott az MSZP és a DK, a többiek pedig nem állítanak saját indulót) áll szemben a Fidesz támogatottjával egy önkormnyzati képviselői helyért.

Előterjesztésében D. Kovács leírja, megkereste az országos rendőrfőkapitányt, hogy „tegyen meg minden lehetséges intézkedést, kezdeményezze a szükséges kapcsolatfelvételt és alkalmazzon minden létező eszközt és eljárást a közrend helyreállítása érdekében”. Csakhogy, mint hozzáteszi: érdemi előrelépés eddig nem történt. Ezért most a testülethez fordul, ahol többségben a Fidesz.

Jogszabály-módosítást javasol, a testületnek Pintér Sándor belügyminiszterhez kellene fordulnia, hogy szigorítsa a szabálysértési törvényt, hogy ezután elzárással büntethessék azt, aki köztisztasági szabálysértést követ el, megsérti a közerkölcsöt, valamint koldul. „Ezek a cselekmények egyes esetekben olyan súlyúak, a társadalomra oly mértékben veszélyesek, hogy a garázdasághoz vagy a tulajdon elleni szabálysértéshez hasonlóan magasabb szintű szankciót igényelnek” – indokolta elképzeléseit D. Kovács.

Végső pontként a polgármester a rendőrséghez fordulást is javasolta a testületnek, azt szeretné, ha Pintér Sándor kezdeményezné az országos rendőrfőkapitánynál a rendőrség azonnali és hatékony intézkedését Kőbányán, hogy szorítsák vissza a droghasználattal kapcsolatos jelenségeket. Elismeri a polgármester: a helyzet annyira súlyos, hogy

az Önkormányzatnak fel kell hívnia a figyelmet az intézkedés szükségességére, és minden lehetőséget igénybe kell vennie a hatékony fellépés elérése érdekében.

Az előterjesztés csütörtökön a testület elé került, a hvg.hu információja szerint azt a képviselői többség el is fogadta, megszavazták a határozatot. Kőbányán a fideszes polgármester mellett további tíz kormánypárti, három baloldali összefogásos, egy jobbikos és egy LMP-s ül a testületben.

Az ATV Heti Napló című műsora nemrég a kerületben forgatott a drogproblémáról:

A Momentum önkormányzati képviselő-jelöltje, akit szintén Kovács Róbertnek hívnak (ám ez csak névrokonság), erre reagálva azt írta Facebook-oldalán, hogy a kőbányai városvezetés végre elismerte, drogválság van a kerületben.

(Kiemelt kép: kőbányai látkép, innen)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elfogták a nőt, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Elfogták a nőt, aki agyonütötte az állatkert teknősét

Jó hír: egy parkban üldögéléssel is segíthet az egészségén

Jó hír: egy parkban üldögéléssel is segíthet az egészségén

Jeszenszky Géza: Történelemhamisítás, amit a kormány csinál

Jeszenszky Géza: Történelemhamisítás, amit a kormány csinál

Puzsér szerint minden főpolgármester-jelölt az ő koncepciójából lopott

Puzsér szerint minden főpolgármester-jelölt az ő koncepciójából lopott

Végül közel 10 milliárdból épül sportuszoda Veszprémben

Végül közel 10 milliárdból épül sportuszoda Veszprémben

Visszavonják a milliós tüntetéseket kiváltó törvényjavaslatot Hongkongban

Visszavonják a milliós tüntetéseket kiváltó törvényjavaslatot Hongkongban