szerző:
hvg.hu

A Népszava szerint az amerikai nagykövet több olyan civil jogvédő szervezet vezetőjével is beszélt korábban, amelyek a kormány célkeresztjében vannak. Cornstein viszont egy szót nem szólt erről.

Csak elégedett emberekkel találkoztam eddig

- így fogalmazott az új budapesti amerikai nagykövet, David B. Cornstein a Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóiratban megjelent interjúban, hozzátéve, hogy nem tapasztalta, hogy a szabadságjogokat bárki is csorbítani próbálná Magyarországon.

A Népszava cikkében viszont egész másról ír. A napilap több forrásból is úgy értesült, hogy Cornstein érkezése után több olyan civil jogvédő szervezet vezetőjével is beszélt, amelyek rendszeresen fogalmaznak meg kritikus véleményeket a kormánnyal szemben. És amelyek ezért folyamatosan célkeresztben vannak.

A lap úgy tudja, a találkozón a Transparency International (TI), az Ökotárs alapítvány és a Helsinki Bizottság is részt vett, és a nagykövetnek részletesen beszámoltak a magyar jogállamisággal és az emberi jogok itteni helyzetével kapcsolatos kritikáikról. Cornstein állítólag nyugtázta az elhangzottakat, azt mondta, meghallotta és megértette az aggályaikat.

A lap megkérdezte az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, miért állította Corstein azt, hogy Magyarországon kizárólag elégedett emberekkel találkozott, de három nap után sem válaszoltak a kérdéseikre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!