szerző:
hvg.hu

A miniszter egy olyan javaslatot tett le az asztalra, amely szinte teljesen elvenné az MTA-tól a kutatóintézeteket, és vagy egyetemi fenntartásba adná őket, vagy megszüntetné azokat.

Kedd este, nem sokkal hét óra után az MTA honlapján olyan közlemény jelent meg, amelyben azt írják, elakadtak a tárgyalások a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal, aki fel akarja darabolni az Akadémia kutatóintézeteit – szúrta ki az Index.

A nyáron derült ki, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint a Magyar Tudományos Akadémia kiterjedt kutatóintézet hálózatának finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerült a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Palkovics tagadta, hogy államosításról lenne szó, de a költségvetést végül az MTA tiltakozása ellenére elfogadták. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a kutatóintézeteket egy, az MTA és a kormány által közösen felállított testület irányítaná, az akadémia tárgyalásokat kezdett a minisztériummal.

Az MTA a mostani közleményben felidézi, hogy Palkovics kérésére Lovász László, az MTA elnöke augusztus 23-án levélben foglalta össze az MTA javaslatait, többek között egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolva, ám erre a levélre a minisztertől most hétfőig sem érkezett válasz.

Lovász László és Palkovics László
©

A közlemény szerint hétfőn Lovász és Palkovics szóban egyeztetett, ahol a miniszter egy olyan munkaanyagot adott az MTA-elnöknek, amelyben az szerepelt, hogy

az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek "konszolidáción és profiltisztításon" mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

Ez egybecseng azzal, amit Palkovics a hétvégén mondott, amikor szintén arról beszélt, hogy újra kell gondolni az akadémiai kutatóintézetek helyzetét, és utalt arra, hogy az egyetemekhez utalnák őket.

Az MTA mostani közleményében azt írják, hogy Lovász László számára az intézethálózat integritásának megsértése nem elfogadható, az elnökség kedden pedig a miniszter új szempontjait megismerve úgy döntött, hogy

az intézethálózat bármely megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartja elfogadhatónak.

Még az idén rendkívüli közgyűlést is összehívnak, ennek időpontjára és napirendjére vonatkozóan a tárgyalások függvényében tesznek javaslatot. Az MTA elnöksége szeptember 25-én ül újra össze.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!