szerző:
hvg.hu

Egyórás volt az első per, amit egy fővárosi hajléktalan ellen indítottak, életvitelszerű utcán élés miatt. A férfi a Nyugati téri aluljáróban aludt, 16-án néhány óra alatt összeszedte a 3 figyelmeztetést, másnap megkapta a negyediket is.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerint elkövette a hajléktalan férfi a szabálysértést, ezért figyelmeztetést kapott a bíróságtól. A kirendelt védő díját, 6300 forintot kell kifzetnie. Ő az első hajléktalan, akit elítéltek Budapesten az életvitelszerű utcán élés miatt. Úgy tűnt, a férfi kicsit sokallata az összeget. A rendőrség és hajléktalan férfi is tudomásul vette a döntést, így az jogerős lett. A rendőrség alacsony óraszámú közérdekű munka kiszabását kérte, Pápai Szabolcs kirendelt védő szerint az eljárás önmagában felér egy figyelmeztetéssel, így ő azt elégnek tartotta.

A bíróság rosszallását fejezte ki a szabálysértés miatt, és felszólította a férfit, tartózkodjon a további szabálysértéstől.

A férfit Nyugati térről vittek be a rendőrök. A férfit távmeghallgatási rendszer segítségével hallgatták meg, nem hozták át a Gyorskocsi utcából. A meghallgatás módjáról a bíróság és rendőrség dönt. A férfi többször nem értette a bíró kérdéseit és mondatait, a kirendelt védőjével nem akart konzultálni a per előtt, csak a döntés előtt beszéltek.

A bíróság előtt "elvállalta" a szabálysértés elkövetését.

A férfit október 17-én 23.48-kor figyelmeztették negyedjére a Nyugati téri aluljáróban a Készenléti Rendőrök, akkor már kötelező volt szabálysértési őrizetbe venni. A férfit egy kartonlapon fekve, a ruháiba takarózva találták. Az első három figyelmeztetést 16-án szedte össze, 19.45-kor, 21.30-kor és 22.24-kor kapta azokat sorban, a Nyugati téri aluljáróban. A rendőrségi feljelentés szerint a férfi hónapok óta az aluljáróban éjszakázott.

Van vidéki lakcíme, de elsőre nem jutott eszébe az utcanév. Több mint egy éve nem volt ott. A rendőröknek még azt mondta, nem megy be szállóra, a bíróságon viszont megváltoztatta véleményét. Azzal érvelt, ellopták az iratait, és a tüdőszűrésen készült papírját, ha azok meglennének, bemenne. 1,5 hónappal ezelőttig a Dankó utcai szálláson aludt. A bíróságon azt mondta, közmunkát is vállalt volna.

A törvény hatályba lépése előtt a rendőrök egyszer figyelmeztették. A bíró megkérdezte, miért volt az aluljáróban, mire azt mondta,

mert fáradt voltam.

A bíró és a kirendelt védő is rákérdezett arra, iszik-e, mire a férfi bevallotta, hogy alkoholista. Az életkorát nem lehetett pontosan érteni.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy nagyon kicsi teremben tartja a meghallgatást, ahol egyszerre hatan lehetnek bent. Többször volt szünet, a férfi beszélt a kirendelt védőjével telefonon. A per folytatásakor a hajléktalannak egy kérdése volt: "mikor lehet innen elmenni?" A kirendelt védő azt firtatta, jogszerűen történt-e a három felszólítás, a férfi azt mondja, "most szólították fel, előtte kétszer nem." A rendőrség kitart amellett, hogy a férfi elkövette a szabálysértést, a három korábbi figyelmeztetést rögzítették.

A védő azzal érvelt, a férfi nem öncélúan, hanem a hajléktalanellátás adminisztrációs problémái (a hiányzó iratai) miatt aludt közterületen. Nappali melegedőbe jár, az alkoholizmusa miatt szintén nehéz az ellátást igénybe venni. Hasonló szabálysértés miatt nem marasztalták el, a magatartásával szemben figyelembe kell venni, hogy együttműködött. A védő szerint szükségtelen büntetést kiszabni, mert még csak most lépett életbe a törvény, beismerő vallomást tett, alkoholbeteg. A férfi utolsó szó jogán azt mondta, elintézi a papírjait, utána bemegy szállóra.

Hamarosan következik egy újabb hajléktalan-per, a 61 éves nő ügyében. itt már az Utcajogász Egyesület is megjelent, ők is védik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Macaulay Culkin: A barátságunk Michael Jacksonnal teljesen normális volt

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"