szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másfél nap alatt szedte össze a rendőri figyelmeztetéseket az a nő, akit elsőként vettek Budapesten szabálysértési őrizetbe életvitelszerű utcán élés miatt.

A XI. kerületben figyelmeztették négyszer a rendőrök azt a hajléktalan nőt, akit a fővárosban elsőként vettek szabálysértési őrizetbe. Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület önkéntes jogásza a hvg.hu-nak azt mondta, a nőt először 17-én éjjel fél egykor figyelmeztették a rendőrök, majd aznap délelőtt 10-kor és éjjel fél 11-kor is. A harmadik figyelmeztetés előtt arrébb ment, de így is megtalálták. A negyedik figyelmeztetést csütörtökön kapta, azzal fél 1 körül vitték be a Gyorskocsi utcába.

A nőt fél 7-kor kezdték meghallgatni, akkorra már megérkezett Molnár is, aki találomra ment a Gyorskocsi utcába. Az eljárás este 10-ig tartott, akkor rendelték el az őrizetbe vételt.

A meghallgatáson annyit ismertek el, hogy a nő a helyszínen volt, de azt nem, hogy megvalósult volna a szabálysértés. A nő nem érzi magát bűnösnek. A rendőrségen a jogásznak azt mondták, a nő ügye ma kerül bíróság elé, de csak telekommunikációs eszközön keresztül hallgatják meg. Molnár szerint ezt semmi sem indokolja, a nő nincs olyan rossz állapotban. A tárgyaláson az eljárás felfüggesztését szeretnék elérni, és azt, hogy a törvény kerüljön az Alkotmánybíróság elé, a jelenlegi szabályok ugyanis szerintük nemzetközi jogot sértenek.

5 hónapja él az utcán

A 61 éves nő 5 hónapja él az utcán, a környéken ismerik. Az élettársa 2017-ben halt meg, egy évig még maradhatott a férfi nevén lévő lakásban, majd barátoknál, rokonoknál húzta meg magát, idén tavaszig. Évekig dolgozott közalkalmazottként, segédápoló volt majd takarított. Onkológiai betegsége miatt már csak alkalmi takarítást tud vállalni. A nő kutyája menhelyre került, a holmiját elvették, de valószínűleg mindent visszakap majd. Arról nem volt szó, hogy bármit is megsemmisítenének. A rendőröknek azt mondta, volt már szállón, de ott loptak, veszekedtek, rosszak voltak a körülmények, ezért döntött az utca mellett. Egyelőre nem tud lakást bérelni magának.

Molnár Noémi azt mondta, a Gyorskocsi utcában két meghallgatószobát hoztak létre, a fehérre meszelt falak arról árulkodnak, hogy a sterilitás megőrzésére törekszik a rendőrség. A meghallgató szobában ők átlátszó műanyag széken ültek,

vélhetően azért, hogy rögtön látni lehessen rajta a koszt. Ilyet én még rendőrségen nem láttam.

A jelek szerint minden előállított hajléktalant a Gyorskocsi utcába visznek majd, és odarendelik a kerületi rendőrt. Ha foglalt a két szoba, a rendőrök is várnak – tudta meg a helyszínen. Azt nem tudták neki megmondani, hogy lesz-e az éjszaka folyamán újabb előállítás, de szerinte ilyen lassú adminisztrációval képtelenség sok embert forgatni a rendszerben.

Az első per Gödöllőn volt, ahol a rendőrség 30 napos elzárást kért, a bíróság viszont csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, akit az első figyelmeztetéskor elvittek a rendőrök. 20 ezer forint eljárási költséget is meg kellene fizetnie. Miután az érintettek nem fellebbeztek, a döntés jogerős.

A rendőrök 17-én éjfélig országszerte 101 figyelmeztetést adtak ki. A szabályváltozásról itt írtunk részletesebben. (kapcsolt képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

A szaúdi trónörökös bűnös, de Washington érdekből nem bünteti

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről