Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem, illetve csak részben tartotta be a Honvédkórház sürgősségi centrumának dolgozói felé tett ígéretét az intézmény főparancsnoka: a hvg.hu információi szerint sem a szakdolgozók, sem a szakorvos-jelöltek, rezidensek nem kapták kézhez hétfőn azt a többletpénzt, amellyel az osztály összeomlásának elkerülésére még szeptember elején próbálta marasztalni őket a kórház vezetése.

„Jó reggelt, ismét időközi választást tarthatunk a családunkban” – újságolta hétfő reggel a Honvédkórház sürgősségi centrumának egyik szakdolgozója. A beszámoló szerint a famíliának persze nem különböző, családon belüli tisztségek jelöltjei, hanem a következő lehetőségek kell választania: 1. elmennek pihenni néhány napra 2. elutalják a tandíjakat az iskolának 3. fizessék be a dupla villanyszámlát és a gyerekek menzáját, 4. a családfő vegyen bérletet, hogy el tudjon menni dolgozni az SBO-ra.

A beszámolót író szakdolgozó állítása szerint „mélyen az eddigi legrosszabb” fizetését kaphatta kézhez hétfő reggel – annak ellenére, hogy most kellett volna megérkeznie annak a még szeptemberben beígért, részleteiben októberben véglegesített béremelésnek, amellyel az ott dolgozók drámai mértékű elvándorlását, egyben az SBC összeomlását igyekezett elkerülni az intézmény vezetése.

Egy másik szakdolgozó hétfő reggel ugyancsak arra panaszkodott, hogy nem kapta meg az ígért béremelést, de információink szerint az orvosoknak ígért pluszpénzek sem érkeztek meg maradéktalanul: a sürgősségi és szakorvosok megkapták az emelést, az osztályon dolgozó több mint tíz szakorvos-jelölt, illetve rezidens azonban nem. Sőt, egyikük állítása szerint a korábbinál is alacsony bért kapott októberre, noha sem szabadságon, sem betegállományban nem volt a hónapban.

©

Ahogy a birtokunkba jutott dokumentumok alapján korábban megírtuk, nem egészen 250 millió forint – egy kisvárosi focisuli fejlesztésére szánt összeg – kellett volna mindössze ahhoz, hogy a kórház sürgősségi centrumát ne hagyják el tömegesen a dolgozók, emiatt ne szemészek, bőrgyógyászok lássanak el akut, sürgősségi eseteket, vagyis összességében: ne álljon ma összeomlás szélén az osztály.  

Mivel az említett, évi nagyjából 250 millió forintnyi bér- és eszközfejlesztés a többszöri ígéret ellenére sem érkezett meg a sürgősségi centrumba, a kórház vezetése szeptemberben további majdnem 200 millió forintnyi béremelés ígéretével volt kénytelen marasztalni a még megmaradt dolgozókat.

Míg ugyanis a korábbi, februárra ígért béremeléssel 5 ezer forintról „csak” 8 ezerre nőtt volna egy váltásvezető orvos, 4 ezerről 6 ezerre pedig egy szakorvos órabére, addig az összeomlás elkerülésére két hónapja aláírt megállapodásban előbbieknek már 13, utóbbiaknak pedig 10 ezer forintot volt kénytelen ígérni a parancsnok, hogy maradjanak.

Kun-Szabó István emellett ígéretet tett a szakdolgozók: ápolók, segédápolók, betegszállítók bérfejlesztésére is, akiknek hiánya és elvándorlása lassan legalább akkora gond az SBC-n, mint az orvosoké. Az október elejére véglegesített megállapodás értelmében a szakképzett ápolók havi 60-90, a segédápolók és betegszállítóknál pedig körülbelül havi 20-30 ezer forintot jelentő bérkiegészítésre kaptak ígéretet, amely mellé további 40 ezer forintos osztályvezetői és a 20 ezer forintos csoportvezetői pótlékot, illetve 20-20 ezer forinttal járó szakmai és szociális vezetői posztot is bevezettek volna.  

Hétfő reggel levélben érdeklődtünk a kórházat fenntartó Honvédelmi Minisztériumnál, hogy mi az oka az elmaradt béremelésnek és mikor kaphatják kézhez a dolgozók a pluszpénzeket, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Videót készített a Facebook arról, hogy a reklámok jók, de visszafelé sült el a dolog

Az Orbán-kormánynak ki kellene fordulnia magából, hogy teljesítse Matolcsy ajánlását

Az Orbán-kormánynak ki kellene fordulnia magából, hogy teljesítse Matolcsy ajánlását

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel

Sorra dőltek meg az európai melegrekordok februárban, és ez igen rossz előjel