szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentős béremelést ígért kedd reggel az intézmény sürgősségi centrumában dolgozóknak a Honvédkórház vezetése. Azt remélik, így megáll a felmondási hullám és sikerül normalizálni az összeomlás előtt álló osztály működését.

Megegyezett az intézmény Sürgősségi Betegellátó Centrumában dolgozó orvosokkal és ápolókkal a Honvédkórház vezetése – értesült a hvg.hu. A dolgozóknak kedd reggel az intézmény parancsnoka Kun Szabó István vezérőrnagy, valamint a kórház orvosigazgatója és ápolási igazgatója tartott értekezletet, amelyen az eddig béreik több mint dupláját ígérték a munkavállalóknak.

Az egyelőre csak szóbeli ígéret szerint az SBC egyes műszakjait irányító, úgynevezett váltásvezetők (vezető sürgősségi szakorvosok) bérét információink szerint ötezer forintról tizenháromezerre, az osztályon dolgozó szakorvosokét és sürgősségi szakorvosokét pedig 4 ezer forintról tízezerre emelné a Honvédkórház.

Az orvosok fizetésemelése mellett információink szerint az osztályon dolgozó nővérek is ígéretet kaptak elmaradt túlórapénzeik kifizetésére, illetve béremelésre, velük azonban csak a későbbiekben kezdik meg a részletes tárgyalásokat.

A kórház vezetése ígéretet tett emellett az osztály hiányos és elavult műszerparkjának megújítására is, egyes eszközöket átmenetileg a honvédség saját készletéből pótolnak ki, de hamarosan állítólag új lélegeztetőgépek és hordozható ultrahangkészülékek is érkeznek, az elakadt műszerbeszerzési közbeszerzéseket pedig felgyorsítják.

©

A lapunkéval egybevágó információi mellett a Népszava azt írta a kedden beígért béremelésről, hogy az a pénteken felmondott Zacher Gábor utóda, Burány Béla kifejezett feltétele volt ahhoz, hogy elvállalja a sürgősségi osztály vezetését. A hvg.hu információ szerint a béremelést ugyanakkor Zacher is több alkalommal próbálta kijárni a dolgozóinak. Legutóbb februárban kapott egy a mostaninál alacsonyabb – 8, illetve 6 ezer forintos – emelésről szóló ígéretet a kórház vezetőjétől, de végül az sem valósult meg.

A reggel bejelentett bérmegállapodásról a sürgősségi osztály egy dolgozója a hvg.hu-nak azt mondta: szerinte annak nemcsak megtartó ereje lehet, vagyis maradásra bírhatja az áldatlan állapotok miatt távozni készülő szakorvosokat, de akár a már korábban felmondott szakemberek is visszatérhetnek, a beígért órabér ugyanis magasabb a hasonló területen máshol elérhető átlagnál.

Zacher Gábor, a sürgősségi osztály volt vezetője, ahogy arról beszámoltunk,  pénteken adta be felmondását. A szakember azzal indokolta döntését, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult az intézményben, már a munkavégzést, egyben a betegeket is veszélyeztette. Zacher szerint csak az elmúlt néhány hétben kilenc orvos adta be felmondását, pedig a centrum eddig is személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával volt kénytelen működni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Windisch Judit Itthon

Honvédkórház: szeptemberben még van kegyelem, aztán jöhet a rémálom

Eddig sem volt rózsás a helyzet a legnagyobb sürgősségi centrumban, de most 112 orvos intett be, mert nem fizették ki a túlmunkájukat. Ha átlagot számolunk, durván 11,2 milliót spórolhatott a kórház a lépéssel, ami a betegellátást veszélyeztetheti. A Honvédelmi Minisztérium szerint viszont nincs semmi gond.

Meghalt a Lego-figurák alkotója

Meghalt a Lego-figurák alkotója

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Rétvári Gyöngyöspatáról: A képesség és nem a bőrszín alapján történt az átsorolás

Rétvári Gyöngyöspatáról: A képesség és nem a bőrszín alapján történt az átsorolás