szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentős béremelést ígért kedd reggel az intézmény sürgősségi centrumában dolgozóknak a Honvédkórház vezetése. Azt remélik, így megáll a felmondási hullám és sikerül normalizálni az összeomlás előtt álló osztály működését.

Megegyezett az intézmény Sürgősségi Betegellátó Centrumában dolgozó orvosokkal és ápolókkal a Honvédkórház vezetése – értesült a hvg.hu. A dolgozóknak kedd reggel az intézmény parancsnoka Kun Szabó István vezérőrnagy, valamint a kórház orvosigazgatója és ápolási igazgatója tartott értekezletet, amelyen az eddig béreik több mint dupláját ígérték a munkavállalóknak.

Az egyelőre csak szóbeli ígéret szerint az SBC egyes műszakjait irányító, úgynevezett váltásvezetők (vezető sürgősségi szakorvosok) bérét információink szerint ötezer forintról tizenháromezerre, az osztályon dolgozó szakorvosokét és sürgősségi szakorvosokét pedig 4 ezer forintról tízezerre emelné a Honvédkórház.

Az orvosok fizetésemelése mellett információink szerint az osztályon dolgozó nővérek is ígéretet kaptak elmaradt túlórapénzeik kifizetésére, illetve béremelésre, velük azonban csak a későbbiekben kezdik meg a részletes tárgyalásokat.

A kórház vezetése ígéretet tett emellett az osztály hiányos és elavult műszerparkjának megújítására is, egyes eszközöket átmenetileg a honvédség saját készletéből pótolnak ki, de hamarosan állítólag új lélegeztetőgépek és hordozható ultrahangkészülékek is érkeznek, az elakadt műszerbeszerzési közbeszerzéseket pedig felgyorsítják.

©

A lapunkéval egybevágó információi mellett a Népszava azt írta a kedden beígért béremelésről, hogy az a pénteken felmondott Zacher Gábor utóda, Burány Béla kifejezett feltétele volt ahhoz, hogy elvállalja a sürgősségi osztály vezetését. A hvg.hu információ szerint a béremelést ugyanakkor Zacher is több alkalommal próbálta kijárni a dolgozóinak. Legutóbb februárban kapott egy a mostaninál alacsonyabb – 8, illetve 6 ezer forintos – emelésről szóló ígéretet a kórház vezetőjétől, de végül az sem valósult meg.

A reggel bejelentett bérmegállapodásról a sürgősségi osztály egy dolgozója a hvg.hu-nak azt mondta: szerinte annak nemcsak megtartó ereje lehet, vagyis maradásra bírhatja az áldatlan állapotok miatt távozni készülő szakorvosokat, de akár a már korábban felmondott szakemberek is visszatérhetnek, a beígért órabér ugyanis magasabb a hasonló területen máshol elérhető átlagnál.

Zacher Gábor, a sürgősségi osztály volt vezetője, ahogy arról beszámoltunk,  pénteken adta be felmondását. A szakember azzal indokolta döntését, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult az intézményben, már a munkavégzést, egyben a betegeket is veszélyeztette. Zacher szerint csak az elmúlt néhány hétben kilenc orvos adta be felmondását, pedig a centrum eddig is személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával volt kénytelen működni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Windisch Judit Itthon

Honvédkórház: szeptemberben még van kegyelem, aztán jöhet a rémálom

Eddig sem volt rózsás a helyzet a legnagyobb sürgősségi centrumban, de most 112 orvos intett be, mert nem fizették ki a túlmunkájukat. Ha átlagot számolunk, durván 11,2 milliót spórolhatott a kórház a lépéssel, ami a betegellátást veszélyeztetheti. A Honvédelmi Minisztérium szerint viszont nincs semmi gond.

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Lezárult a rendőrségi akció Nairobiban, a terroristákat lelőtték

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Az ideális állás nem a fizetés függvénye, persze ha elég magas a fizetés

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi