Dobszay János
Dobszay János
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Régi vágású kereszténydemokrácia felépítésén dolgozunk – jelentette ki Orbán Viktor, miután visszatért pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetőinek kedélyei lenyugtatását célzó szolgálati útjáról. A negyedik Orbán-kabinet ars poeticájának megfogalmazása kétségtelenül szalonképesebb, mint az illiberális demokrácia emlegetése, bár amikor Orbán korábban erről beszélt, legalább őszinte volt. Azt, hogy

semmi nem áll távolabb a kereszténydemokrácia lényegétől, mint az, amit Orbán „Mária országáról” gondol, polgáraival tesz

 – s mint Fókuszban rovatunk cikkéből kiderül, újabban Európával is művelni próbál –, az az Újra néven nevezzük című könyvből is kiolvasható. Sokat elmond persze a hazai közállapotokról, hogy a politikusok, közszereplők tetteit „a régi vágású” kereszténydemokrácia által sarkalatos erénynek tekintett igazságosság, mértékletesség, bölcsesség tükrében vizsgáló kötet – magukat keresztény értelmiségieknek mondó – szerkesztői mennyire megrettentek, amikor kiderült: kijelentéseik kormánykritikaként is olvashatók (nota bene: csak így olvashatók).

A kereszténység, a „ker.demokrácia” Orbán felfogásában épp olyan politikai termék csupán, mint amilyen korábban a „polgár” volt.

S noha a kormányfő mindent megtesz, hogy úgy tűnjön, mintha a mai Magyarország Európa egyik legvallásosabb országa lenne, 4 + 8 év Fidesz–KDNP-kormányzás ellenére minden idevágó adat a magyar társadalom gyors elvilágiasodásáról árulkodik. Ami persze korántsem akadálya annak, hogy a Fidesz a bajor példa nyomán rövidesen előálljon mondjuk a „keresztet minden állami intézménybe” ötletével.

Az Orbán által gyakran emlegetett „kereszténység” leginkább csak kulturális hivatkozási alap. Miközben – mint Magyarország rovatunk összeállításából kiderül – maga a kultúra is ideológiai hadszíntér csupán Orbán számára. E szempontból pedig mi sem zavaróbb a régi-új kétharmad számára, mint az, hogy az általa korábban botrányos körülmények közt annektált kulturális szféra a konszolidáció jeleit mutatja.

Az ideológiai éberséget olykor még a Fidesz által kinevezett intézményvezetők is készek feláldozni a telt házakért,

egy nemzetközi filmes vagy könyves seregszemle sikeréért, hisz tudják, a világ boldogabbik felén a kutya sem kíváncsi egy propagandafilmre, Wass Albertre vagy Nyírő Józsefre. Igaz, a politikailag megbízhatatlanná vált MMA-val aligha eshetne meg az a csúfság, ami a Nobel-bizottság irodalmi díjának történetében nyolcadik alkalommal: nem osztják ki a művészeti elismerést. Az efféle botrányokba – mint Szellem rovatunk cikkéből kiderül – voltak, akik korábban lényegében belehaltak (Borisz Paszternak), míg másokat a humor lendített túl az őket ért méltánytalanságon (Karel Capek). Lengyel Balázs, a Lajkó – Cigány az űrben rendezője ugyanakkor arról is beszél a vele készült interjúnkban, hogy ő akár egy rejtett poénért is hajlandó áldozatot vállalni, bár utóbb megszenvedi, ha kritikát kap. Abban viszont nem hisz, hogy a politikusokról egyszerűen lepereg a feléjük sugárzó gyűlölet. „Biztos vagyok benne – véli a rendező –, hogy a narcisztikus politikus már akkor sem alszik, ha néhány fiatal tiltakozik a parlament előtt.” Igaz, a keddi tüntetés nem ezt mutatta: míg odakint tiltakozók fújták, bent cigányzenekar húzta.

A magyar nóta placebohatását még nem, a hatóanyag nélküli szerek hatásosságát viszont már annál többen kutatják. Mint Tech+tudomány rovatunkból kiderül: képalkotó eljárásokkal is sikerült kimutatni, hogyan lép működésbe a placebohatás, csupán azáltal, hogy az ember elhiszi magának, hogy a felírt terápia kigyógyítja a bajaiból. Ha másra nem, efféle látszatgyógyszernek az Orbán-féle ker.demokrácia is bizonyosan alkalmas.

A szerző a HVG vezető szerkesztője

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Először kapta észak-írországi szerző a Man Booker-díjat

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Bájos: oroszlánbébit szoptatott a gondos kutyamama

Szuper ötlet: ingyenparkolás jár a műanyag palackokért

Szuper ötlet: ingyenparkolás jár a műanyag palackokért

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán