szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

A szokásoktól eltérően csütörtök helyett szerdán tartották a Kormányinfót. A brüsszeli eseményeket értékelte elsősorban Gulyás Gergely.

A szerdai kormányülésen megtárgyalták a brüsszeli eseményeket is (összefoglaló írásunk ITT), erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

a magyar kormány célkitűzése teljesült. A jelölt alkalmas a konszenzus teremtésére.

Megbukott

Emlékezetes, az Európai Bizottság Ursula von der Leyent javasolja az EB elnökének. A miniszter kiemelte, a maratoni csúcson egységes volt a V4, „ez Európa legerősebb együttműködése.”

Megbukott a csúcsjelölti rendszer, Magyarországon már korábban – vonta le az elmúlt napok tanulságát a tárcavezető.

A többi tisztviselőnek, tisztviselőjelöltnek azt üzente, megadják nekik a tiszteletet, megelőlegezik, de őrködjenek az uniós szerződések fölött. Az EP elnökének személyéről azt mondta, megválasztásához a Néppárt szavazatai is kellett. Az elnök a szociáldemokrata David-Maria Sassoli lett.

Manfred Weber majd 2,5 év múlva lehet az EP-elnöke, ezt nem akadályozzuk meg.

A családvédelmi akciótervről és a babaváró hitelről Gulyás csak annyit mondott:

óriási az érdeklődés.

Ennyi volt a beszámoló Gulyástól. Újságírói kérdés érkezett a Norvég Civil Alapról, ugyanis Magyarország még nem kötött megállapodást Norvégiával a civil pénzekkel kapcsolatban.

Nem tudjuk, lesz-e megállapodás, de Magyarországnak ez a pénz jár.

Mondta Gulyás, abból vezetve le, hogy Norvégia nem EU-tag, de élvezi a közös piac előnyeit. A megállapodást nehezíti, hogy Norvégia „ragaszkodik Soros György civil szervezeteihez.” Folyamatosak a tárgyalások, de nem tudja Gulyás, lesz-e megállapodás. A kormány a Soros-szervezetek helyett a romák támogatná – mondta a miniszter. Elviekben Orbán tárgyalt Trumppal is erről, de ezt Gulyás nem erősítette meg. Kassai Dániel népszavazási kezdeményezést nyújtott be a vagyon-nyilatkozatókról, kérdése átment, arról szól, hogy a nyilatkozatokat vessék össze a valósággal.

A magyar nyilatkozati rendszer az egyik legszigorúbb, de minden jobbító kérdésre nyitottak vagyunk.

Haladunk

Orbán Viktor korábban alkotmányrevíziót ígért, az Index erről cikket írt, de Gulyás szerint a cikk valótlanokat állít. Felvetik az írásban, hozzányúlnának az azonos nemű párok örökbefogadásához, hogy Alaptörvényben tiltsák meg ezt, de Gulyás azt mondta, nem terveznek változatást, igaz, eddig sem fogadhattak örökbe, csak különböző nemű párok.

Kiderült a Kormányinfón: 35-36 olyan kormányhivatali dolgozó van jelenleg Budapesten, akiket vidékről vezényeltek fel, hogy megoldják a fővárosi munkaerőhiányt. Rövidül a nyitvatartási idő is. A rövidebb nyitva tartástól a kormány azt várja, így több idő marad ügyintézésre. Gulyás ezt úgy magyarázta, kevesebb időt töltenek az emberekkel a kormányhivatalnokok, így több időt tudnak munkára, ügyintézésre fordítani.

Haladunk a megoldás irányába.

Kedden elhalasztották a köznevelési törvény zárószavazását, akkor ezt a kormány nem indokolta. A szerdai Kormányinfón kiderült, egy fontos részletkérdés tekintetében fog változtatni a kormány. Meghagynák a szóbeli értékelés lehetőségét – az Oktatási Hivatal engedélyével –, ez az alternatív iskoláknak engedmény, többek között a Waldorf iskoláknak.

Felröppent a sajtóban, vasárnap legyenek rövidebb ideig nyitva a boltok. Vagyis: zárjanak be hamarabb.

Semmilyen szabályozásbeli változtatást nem tervezünk – mondta erről Gulyás.

A Kormányinfón szóba került a hvg.hu egyik cikke is, ami arról szól, hogy példátlan húzás lenne, de ex-MSZP-s polgármester mögé állhat be a Fidesz Pesterzsébeten. Gulyás erre annyit mondott, „még nincs ilyen döntés, de nem kizárt, hogy születhet.”

Folyamatban van

A Kormányinfó végén a Magyar Hang is kérdezhetett, a kórházakban tapasztalható nagy melegről, hőségről.

Tudunk a problémáról – mondta Gulyás Gergely.

Az Emmi azt a tájékoztatást adta a miniszternek, a Kútvölgyiben a járóbeteg részlegen működik a központi klíma, de a fekvőbeteg részlegen elromlott, a hiba elhárítása folyamatban van, ezt pótolták mobil klímákkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

A saját rokonait ülteti a miniszteri székekbe Srí Lanka új elnöke

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Brazíliából importált csirkeszárnyban mutatták ki a koronavírust Kínában

Brazíliából importált csirkeszárnyban mutatták ki a koronavírust Kínában