szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Manfred Weber a jelöltek között sem volt.

David-Maria Sassoli olasz szociáldemokrata képviselőt választotta az Európai Parlament új elnökének – jelentette be Antonio Tajani, a testület leköszönő elnöke.

A képviselők közül 704-en szavaztak, ebből 37 szavazat érvénytelen volt. Sassoli – a második körben – 345 voksot szerzett, ez elegendő volt a szükséges abszolút többséghez. A többi jelölt közül a zöldpárti Ska Keller 119, a szélsőbalos Sira Rego 43, míg a cseh euroszkeptikus Jan Zahradil 166 voksot kapott.

Ezzel tehát eldőlt, sem zöldpárti, sem kelet-közép-európai vezetője nem lesz a következő időszakban az EU-ban. A parlamenti elnök mandátuma két és fél évre szól.

Sassoli megválasztása nem meglepetés, főleg az után, hogy kedd este kiderült: Manfred Weber, a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt vezetője nem jelölteti magát a pozícióra. Nem sokkal korábban derült ki, az EP elnökén kívül kik lesznek az EU csúcsvezetői a következő időszakban, és a bajor politikus – aki korábban még a legesélyesebb jelöltje volt az EP-nek az Európai Bizottság elnöki címére.

A tagállamok – vagyis az Európai Tanács – jelöltjét, Ursula von der Leyen személyét azonban még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ezt azonban nem lehet biztosra venni. A hetek óta tartó "szereposztás" tehát korántsem zárult még le.

David-Maria Sassoli 1956-ban született Firenzében, karrierjét újságíróként kezdte, előbb az Il Giorno napilapnál, később tévécsatornáknál dolgozott. 2009-ben lett az Európai Parlament képviselője, az olasz Demokrata Párt frakcióját vezette a testületben. A következő ötéves időszakban az EP alelnöke volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon