szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Igazságügyi Minisztérium közleményben jelezte, hogy a Magyar Közlönyben kihirdetett szöveg hibás.

Néhány napja történt, hogy az Országgyűlés elfogadta az ellenzék Alaptörvény-módosítását, melynek az volt a célja, hogy az Alaptörvény szövege a közigazgatási bíróságok tervét megelőző állapotot mutassa.

A módosított Alaptörvényt, illetve annak szövegét december 14-én ki is hirdették a Magyar Közlönyben, ám egy nappal később az Igazságügyi Minisztérium közleményben jelezte:

a szerkesztés folyamatában az egységes szöveg előkészítése során technikai hiba történt, ami miatt a szöveg hibásan jelent meg.

A javított verzió még aznap megjelent, ennél azonban érdekesebb, hogy mi került ki belőle. Merthogy kikerült: az Index egy szövegek összehasonlítását végző oldalon azt találta, hogy a különbség a 28. cikkelynél látszik.

A szöveg első változata ugyanis még így szólt: “a bíróságok a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban értelmezik. Az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak”.

A másnap megjelent, módosított verzió viszont így: “a bíróságok a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban értelmezik. A jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni. Az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő,erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak”.

A portál szerint az első feltöltésből konkrétan az a mondat hiányzik, hogy 

a jogszabályok céljának megállapítása során elsősorban a jogszabály preambulumát, illetve a jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslat indokolását kell figyelembe venni.

Az Igazságügyi Minisztérium a közleményben azt is jelezte, hogy a hiba okának kiderítése érdekében belső vizsgálatot rendeltek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!