szerző:
Tetszett a cikk?

Szokatlan dolog történt az Országgyűlésben: az összes kormánypárti képviselő támogatta a Párbeszéd-frakció indítványának sürgős tárgyalását. Ez azt jelenti, hogy két hét múlva az Alaptörvényből is törölhetik a különálló közigazgatási bíróságokat.

Mint a hvg.hu beszámolt róla, az ötfős ellenzéki frakció észrevette, hogy bár a kormány bejelentése szerint végképp letett az önálló közigazgatási bíróságok létrehozásáról – sőt e héten már arról tárgyal az Országgyűlés, hogy a rendes bíróságok rendszerén belül hogyan változzon a közigazgatási ágazat helyzete –, arra senki nem tett javaslatot, hogy a létre nem jövő intézményt az Alaptörvényből is töröljék, ahová tavaly, a hetedik módosítás során írták bele,

és ezzel az ötlet elvetése véglegessé váljon.

Ezt kívánja pótolni a Párbeszéd képviselőinek javaslata. Hétfőn az országgyűlés igazságügyi bizottsága – szokatlan módon, hiszen az ellenzéki kezdeményezések többnyire már a bizottságokban elhalnak – tárgysorozatba vette, vagyis besorolta a megtárgyalandó tervezetek közé. A plenáris ülés elején pedig teljes egyhangúsággal döntöttek a téma sürgős tárgyalásáról, és az általános vitát keddre be is ütemezték.

A sürgős eljárás valamivel kevésbé gyors, mint a kivételes, amelynek segítségével 24 órával a benyújtás után törvényt lehet alkotni. De ez is több határidő lerövidítését jelenti, és a következő határozathozatalkor, azaz két hét múlva akár szavazhatnak is az ellenzéki alaptörvény-módosító javaslatról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány