szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Délután benyújtják a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot, meghaladta a Covid-19 megbetegedésből kigyógyultak száma az aktív fertőzöttekét Magyarországon, és több mint 125 ezer esetben igényeltek bértámogatást, a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretein belül. Többek között ezek hangzottak el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Cikkünk folyamatosan bővül!

Kedden délután az országgyűlés elé terjesztik a kormánynak szabad kezet adó különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes kedden, az operatív törzs tájékoztatóján. Azt mondta, ez jelentősen hozzájárult a védekezés sikeréhez, és jelezte, egyes elemeit hatályban kell majd tartani, hiszen a járványnak még nincs vége.

 

Az alezredes beszámolt arról, hogy

 • 30 vidéki kórházba szállítottak ki újabb egyéni védőeszközöket és felszereléseket
 • már összesen 1525-en regisztráltak a karantén intézkedések betartását segítő applikációba,
 • aminek 929 aktív felhasználója van,
 • 736 esetben rendeltek el házi karantént,
 • 11 662 ilyen karantén intézkedés van életben,
 • 44 esetben intézkedtek a karanténszabályok megszegése,
 • 13 esetben a járványügyi szabályok megszegése miatt,
 • utóbbiaknál 9 figyelmeztetést, 3 helszíni bírságot szabtak ki és egy feljelentést tettek,
 • mindezidáig összesen 994 fővel szemben intézkedtek,
 • a járványügyi helyzetben 396 esetben indult büntetőeljárás
 • 107 esetben rémhírterjesztés, 29-ben közveszéllyel fenyegetés, 124-ben csalás és 21 esetben járványügyi szabályszegés miatt, eddig összesen 79 gyanúsítottat hallgattak ki.

Röviden kitért arra, melyik határátkelőnél mennyi a várakozási idő: a belépő teherforgalomban Röszkénél, Ártándnál és Csengersimánál két órát, Tompánál egy órát, a kilépő teherforgalomban Csanádpalotánál egy órát kell várni. A személyforgalomban Nagylaknál a be- és kilépni szándékozóknak is egyórás várakozásra kell számítaniuk.

A tájékoztató a sajtó kérdéseire adott válasokból kiderült, hogy

 • milyen óvintézkedéseket javasolnak az unokákat óvodából iskolából elhozó nagyszülőknek: mossanak sokszor kezet, és töltsék szabadban az időt együtt, míg meg nem jönnek a szülők;
 • fokozatosan vezetik vissza az egészségügyi ellátásokat;
 • az egészségügyben a tömeg és a sorban állás elkerülése érdekében bejelentkezés nélkül senki ne próbáljon rendelésre menni, és érkezzen pontosan a megjelölt időpontra;
 • a szlovákiai állampolgárok május 22-től beléphetnek Magyarországra, de csak 24 óráig tartózkodhatnak itt házi karantén elrendelése nélkül, és belépésük idejét rögzítik;

Előzőleg Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy

már magasabb a gyógyultak száma az aktív fetőzöttek számánál,

majd ismertette a fertőzöttek számának aktuális állását, és vázolta a jelenlegi legnagyobb kihívást: hogy a zárt közösségekből is eltűnjön a vírus.

Ennek érdekében újabb szociális intézményekben és idősotthonokban indítanak szűréseket – mondta. A jelenleg a Covid-19 megbetegedésekben érintett 33 intézményről elmondta, hogy az öszesen 5991 ott ápolt ember közül 886-nál állapították meg, hogy fertőzött, míg a 2301 gondozó közül 141-et találtak SARS-CoV-2-pozitívnak. Az intézményekben összesen 115-en hunytak el a járvány miatt, miközben 371-en meggyógyultak.

Müller Cecília ezután felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a szabadvízi fürdőhelyek értékelése, majd hosszan taglalta, milyen módszerekkel minősíti ezeket. A tiszti főorvos szerint pozitív, hogy ezeknek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott, majd a végén még belefért még egy jó tanács: csak kijelölt helyeken fürdőzzünk a nyáron.

Nem számítunk biztató adatokra

– így kommentálta már előre a KSH héten várható foglalkoztatásról szóló jelentését Schanda Tamás, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, aki elsőként szólalt fel a tájékoztatón. Schanda Tamás ezzel vezette fel azokat a számokat, amikkel a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek eddigi eredményeit mutatta be.

Eszerint a cégek 125 852 olyan dolgozó számára igényeltek bértámogatást, akiknek csökkenteni voltak kénytelen a munkaidejét. A miniszterhelyettes azt mondta, rendületlen az érdeklődés a kutatási-fejlesztési innovációs támogatásokra is, ezen a területen 10 335 mérnöknek és kutatónak igényelték ezt.

Schanda Tamás emlékeztetett a kormány egyik újabb gazdaságvédelmi programjára, a munkahelyteremtő bértámogatásra is, aminek keretein belül 80 milliárd forintos keretösszegből segítik 70 ezer regisztrált álláskereső elhelyezkedését. A támogatás összege dolgozónként 200 ezer forint is lehet – mondta.

A miniszterhelyettes jelezte: más eszközökkel, a hatékonyság növelésével is igyekeznek segíteni a munkahelyek megőrzését: a vállalkozások számára ezért egy 50 milliárd forintos pályázati felhívást tettek közzé, aminek keretein belül csúcstechnológiás fejlesztésekre és energiahatékonyságra lehet pályázni. Megemlítette még a külügyi és külgazdasági minisztérium pályázatát is, amivel szerinte 111 ezer munkahelyet védenek meg. A gazdaságvédelmi akcióterv keretein belül egymillió ember számára nyújtottak segítséget.

A miniszterhelyettes beszélt még a magyar tulajdonú cégek megvédésének fontosságáról, és arról, hogy egy új kormányrendelet értelmében 2020 végéig miniszteri engedély szükséges ahhoz, hogy külföldiek hazai stratégiai vállalatban szerezzenek tulajdonjogot. Az intézkedés a következő szektorokat érinti:

 • vegyipar,
 • egészségügy
 • védelmi ipar
 • élelmiszergazdaság.

Végül emlékeztetett arra az ITM által azonnal elérhetővé tett 3 milliárd forintos keretre, amivel a járvánnyal összefüggő kutatásokat és fejlesztéseket támogatják. Többek között ebből valósult meg az átfertőzöttséget kutató országos tesztelés is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Sikertörténet: kertészet a digitalizáció dzsungelében

Sikertörténet: kertészet a digitalizáció dzsungelében

Tragikus mentés egy strandon: 11 ember megfulladt Egyiptomban

Tragikus mentés egy strandon: 11 ember megfulladt Egyiptomban

A BCG-oltás tényleg ér valamit a koronavírus ellen? Sőt még a Sabin-csepp is?

A BCG-oltás tényleg ér valamit a koronavírus ellen? Sőt még a Sabin-csepp is?