szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A család arra panaszkodott, az idős asszonyt elhanyagolták az otthonban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kártérítési pert indított az egyik Pesti úti Idősek otthonában elhunyt hozzátartozó fia - írja a Ripost. Csüri Krisztián azért fordult ügyvédhez, mert álláspontja szerint édesanyja november óta egyre embertelenebb körülmények között élt az otthonban, elmondása szerint állapota rohamosan romlott és hagyták kiszáradni, éhezni, szomjazni, míg végül elhunyt.

Csüri Futó Barnabás ügyvédet bízta meg, aki a lapnak azt mondta, a nőről készült felvételek, a kórházi kezelés iratai és halála körülményei alapján súlyosnak látja a helyzetet. Futó szerint a körülmények miatt visszajár az otthonnak fizetett havi 80-90 ezer forint egy része, és sérelemdíj is megilleti őket.

Az a cikkből nem derült ki, hogy az elhunyt idős nő koronavírusos volt-e vagy sem. A Pesti úti Idősotthon több mint 300 lakója kapta el a vírust, 49 ember meghalt. Az ügyben kormányhivatali vizsgálat és nyomozás is folyik. Közben Kásler Miklós miniszter a Parlamentben korábban arról beszélt, az otthonból kórházba szállítottak 97 százaléka dehidratált volt, csaknem minden második emberen találtak felfekvést.

Ez a teljes elhanyagolás jele

– jelentette ki a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!