szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberierőforrás-miniszter olyan adatokat idézett, amelyek szerint az összes, idősotthonban élő, igazoltan fertőzött ember több mint fele fővárosi fenntartású intézmény lakója.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Milyen felelősség helyeződik a koronavírus elleni védekezésben az intézményfenntartó önkormányzatokra? – tette fel a kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnak a fideszes Dunai Mónika az Országgyűlésben. A miniszter válaszul adatok sorolásába kezdett. Elmondta, hogy

a fővárosi fenntartású intézményekben gondozott emberek közül minden 10. megfertőződött, és a járvány összes halálos áldozata közül minden 6. ilyen otthon lakója volt.

Azt is mondta Kásler, hogy az összes, idősotthonban élő, igazoltan fertőzött ember több mint fele fővárosi fenntartású intézmény lakója. Adatai szerint az idősotthonokban összesen elhunytak háromnegyede is fővárosi gondozott volt.

Külön kitért a miniszter a Pesti úti idősek otthonára, ott elmondása szerint összesen 310-en fertőződtek meg, akik közül 45-en elhunytak. Hozzátette, hogy tíz hatósági ellenőrzés alkalmával nem találkoztak orvossal az intézményben, és most is 60 ápoló hiányzik a személyzetből.

Arra a felvetésre is reagált, hogy honnan jutott be az otthonba a koronavírus-fertőzés. Mint mondta, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház a kontaktvizsgálatot végezte el, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig 1800 oldalnyi jelentést tanulmányozott át, és arra a következtetésre jutott, hogy a kórház és az otthon között nincsen semmiféle kapcsolat. (Korábban Karácsony Gergely főpolgármester beszélt arról, hogy a kórházakból tesztelés nélkül visszaküldött betegek hurcolhatták be a fertőzést az otthonokba.)

Arról is beszélt Kásler, hogy milyen állapotban voltak a Pesti úti otthonból kórházba vitt betegek. Elmondása szerint 97 százalékuk dehidrált volt, 44 százalékukon találtak felfekvést.

Ez a teljes elhanyagolás jele”

– jelentette ki a miniszter.

Dunai viszonválaszában arról beszélt, hogy a főpolgármester teszetoszasága elfogadhatatlan, nem maradhat következmények nélkül.

Kásler erre úgy felelt: egész életében az emberi élet mentése volt számára a legfontosabb, s hozzátette: amikor példátlan nemzeti összefogás alakult ki, vannak, akik megfeledkeznek elemi feladataikról, és veszni hagyják polgártársaikat, honfitársaikat, a magyar embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!