szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csodáljuk bátor kiállásotokat – olvasható a Gazeta Wyborcza hétfői számának első oldalán.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A címlapon elhelyezett, magyarul és lengyelül is olvasható üzenetben bátorítja az Index.hu távozó újságíróit a legnagyobb lengyel független napilap, a Gazeta Wyborcza.

Az üzenetet, amellyel a lengyel szerkesztőség együttérzését fejezi ki a magyaroknak, alább olvasható:

KEDVES MAGYAR BARÁTAINK! Mélységesen felháborít bennünket az a brutális támadás, amit a hatalom indított az index.hu ellen. Veletek vagyunk ebben a nehéz pillanatban, és csodáljuk bátor kiállásotokat. Az autoriter hatalom itt Lengyelországban is fenyegeti a szólásszabadságot. Mint már annyiszor a történelem folyamán, újra szükségünk van a lengyel-magyar szolidaritásra a szabadság és demokrácia védelmében. Tartsunk össze! A Gazeta Wyborcza szerkesztősége”.

A hétfői lapszámban megjelent üzenet mellett a Gazeta a teljes Index-ügyről is beszámol:

©

Az 1989-ben alapított Gazeta Wyborcza példányszáma a kétezres évek elején megközelítette a 700 ezret is. Ma már kevesebben olvassák, de továbbra is az egyik vezető politikai lapnak számít Lengyelországban. Alapítói között megtalálható az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Andrzej Wajda is.

Az Index újságírói a napokban tömegesen adták be felmondásukat, miután a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Bodolai az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében azt írta, hogy „az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik.”

Bodolai később a hvg.hu-nak azt mondta, úgy érzi magát, mint a pilóta, aki mögött a legénység szedi szét a gépet, Dull pedig arról beszélt, azt tette főszerkesztőként, ami a feladata volt és amit a lelkiismerete diktált.

A szerkesztőség nagy része Dull kirúgását nyílt nyomásgyakorlásként élte meg, azt írták, ezek után nem látják biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért álltak fel tömegesen.

Az Index-ügy miatt péntek este több ezren tüntettek Budapesten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy családi ház Törökszentmiklóson

Kigyulladt egy családi ház Törökszentmiklóson

Meghalt az Iszlám Állam egyik kémfőnöke

Meghalt az Iszlám Állam egyik kémfőnöke

Mégsem tartják meg Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenyét

Mégsem tartják meg Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenyét