szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Kormányhivatal szerint a szakápolók közel fele hiányzik az intézményből.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Lezárta a rendkívüli ellenőrzést Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti Úti Idősek Otthonában, ahol 26 dolgozó és 313 gondozott fertőződött meg a koronavírussal, utóbbiak közül 55-en elhunytak. A kormányhivatal azt vizsgálta, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

A hivatal az ellenőrzés során megállapította, hogy

az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben.

A kormányhivatal ezért arra kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül szüntesse meg a létszámhiányt. A közlemény szerint,

amíg a megfelelő ellátást nem biztosítják az otthonban, új ellátott nem vehető fel az intézménybe.

A kormányhivatal emellett kötelezte az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljeskörűen dokumentálja.

Az ellenőrzéseken szerzett tapasztalatokat és hiányosságokat a fenntartóval is megosztották, és az erről szóló hivatalos feljegyzést az országos tiszti főorvoshoz is eljuttatták.

A hvg.hu megkereste a fővárost, hogy valóban 60 fő-e az ápolók-gondozók létszáma az intézményben, és ha igen, miért és mióta állt fenn ez az állapot. Ahogy megérkezik a válasz, frissítjük a cikkünket.

A Pesti úti idősotthonban áprilisban kezdett terjedni a fertőzés, Karácsony Gergely főpolgármester szerint azért, mert a kórházi kezelésre vitt lakók úgy kerültek vissza az intézménybe, hogy nem végeztek rajtuk koronavírustesztet. Az otthonban többször tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal, az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt meg is bírságolták az intézményt. Az intézmény egyik lakójának halála után a családja feljelentést tett, az ügyben a rendőrség június végén nyomozást rendelt el. Az idősotthon igazgatója májusban nyugdíjazását kérte. Néhány nappal később Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter arról beszélt a parlamentben, hogy az intézményből kórházba vitt betegek rossz állapotban voltak. Elmondása szerint 97 százalékuk dehidrált volt, 44 százalékukon találtak felfekvést. „Ez a teljes elhanyagolás jele” – jelentette ki a miniszter. Július végén újra katonák érkeztek az intézménybe, hogy fertőtlenítsenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Duma Aktuál: A kormány a vétóval olyan, mint a kellemetlen szomszéd a lakógyűlésen

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Átkutatták a rendőrök Maradona orvosának lakását

Átkutatták a rendőrök Maradona orvosának lakását