szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Főpolgármesteri Hivatal jelenleg vizsgálja a határozatot, és mérlegeli, hogy bírósághoz forduljon-e.

A főváros szerint nem megalapozottak Budapest Főváros Kormányhivatalának megállapításai a Pesti úti idősotthon gondozói létszámáról, válaszolta a Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu megkeresésére.

A kormányhivatal hétfőn zárta le a rendkívüli ellenőrzést a Pesti Úti Idősek Otthonában. A vizsgálatok után megállapították, hogy az elvárt 109 fő helyett csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben, ezért arra kötelezték a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül szüntesse meg a létszámhiányt.

A Főváros szerint azonban ellentmondásos, hogy a kormányhivatal kiket is nevez ápolóknak.

"A kormányhivatali határozatban szereplő 60 fős gondozói létszámra vonatkozó megállapítást nem tartjuk megalapozottnak: a vizsgálat során – a 2019-ben folytatott átfogó kormányhivatali ellenőrzés során követett megközelítésüktől is eltérve – csak azokat sorolták az ápoló személyzethez, akiknek a megnevezése tartalmazta az ápoló vagy gondozó kifejezést, azaz nem tartalmuk szerint vizsgálta az egyes munkaköröket – írták.

A Főváros visszautasítja a kormányhivatal azon állítását is, miszerint a létszámhiány okozta helyzet az egészséget súlyosan veszélyeztető lenne, és sérelmezik, hogy ezt semmilyen módon nem bizonyítja a hivatal. Mint írták: "Ilyen összefüggés tételesen nem jelenthető ki".

A Fővárosi Önkormányzat jelenleg vizsgálja a pénteki napon kézhez vett határozat szövegét és vizsgálja, hogy milyen körben szükséges a rendelkezésre álló határidőn belül annak bírósági felülvizsgálatát kérni.

A kormányhivatal korábban azt közölte, hogy amíg a megfelelő ellátást nem biztosítják az otthonban, új ellátott nem vehető fel az intézménybe, emellett kötelezték az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljeskörűen dokumentálja.

A Pesti úti idősotthonban áprilisban kezdett terjedni a fertőzés, Karácsony Gergely főpolgármester szerint azért, mert a kórházi kezelésre vitt lakók úgy kerültek vissza az intézménybe, hogy nem végeztek rajtuk koronavírustesztet. Az otthonban többször tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal, az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt meg is bírságolták az intézményt. Az intézmény egyik lakójának halála után a családja feljelentést tett, az ügyben a rendőrség június végén nyomozást rendelt el. Az idősotthon igazgatója májusban nyugdíjazását kérte. Néhány nappal később Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter arról beszélt a Parlamentben, hogy az intézményből kórházba vitt betegek rossz állapotban voltak. Elmondása szerint 97 százalékuk dehidrált volt, 44 százalékukon találtak felfekvést. „Ez a teljes elhanyagolás jele” – jelentette ki a miniszter. Július végén újra katonák érkeztek az intézménybe, hogy fertőtlenítsenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4 egyszerű, de annál hatékonyabb tipp leendő vállalkozóknak!

4 egyszerű, de annál hatékonyabb tipp leendő vállalkozóknak!

A gazda házhoz viszi: óriásit fejlődött a digitalizáció a kereskedelemben

A gazda házhoz viszi: óriásit fejlődött a digitalizáció a kereskedelemben

Radar360: Trump bírósággal, a Facebook kivonulással fenyeget

Radar360: Trump bírósággal, a Facebook kivonulással fenyeget