szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Publicus Intézet azután végzett kutatást, hogy a fővárosban felállt a korrupciót vizsgáló bizottság. Tarlós István korábban úgy reagált, ha találnának nála korrupciós pénzt, azt örömmel átutalja majd a Párbeszédnek.

A Tarlós-érához köthető korrupciós ügyekről készített egy felmérést a Népszava kérésére a Publicus Intézet, azonban a megkérdezettek fele egyáltalán nem válaszolt arra, hogy milyen botrányra emlékszik az előző 10 évből, a válaszadók 15 százaléka viszont nem tudott semmilyen korrupciós ügyet említeni.

A lap annak apropóján végeztette el a kutatást, hogy a mostani Fővárosi Közgyűlés a momentumos Havasi Gábor vezetésével bizottságot alakított az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására. A hatóság vizsgálja majd többek közt

  • a patkányirtási tendert,
  • az állatkerti Biodóm létesítését,
  • a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését,
  • a Rác fürdő projektet,
  • a 3-as metró felújítását és a 4-es metró építését,
  • az elektronikus jegyrendszer-projektet,
  • továbbá a Bálna eladását.

Amikor azonban az intézet a Tarlós-korszakhoz köthető visszás ügyekről kérdezte a válaszadókat, a legtöbben kettőt, a metróval kapcsolatos szerződéseket, valamint a parkolási rendszert említették. De többen kiemelték a még Demszky-érához tartozó négyes metrót, és az utóbbi években induló Városliget-projektet, valamint a Biodóm elszabaduló költségeit is.

A kutatás arra is rávilágított, hogy megoszlanak a vélemények arról, hogy mi a valódi célja a fentebb említett bizottságnak. Ötvenhárom százalék szerint a döntéshozók valóban fel akarják tárni a visszásságokat, akár kormánypártiak voltak az elkövetők, akár nem, 36 százalék azonban úgy látja: csak politikai célból hozták létre a testületet.

Tarlós István volt főpolgármester júniusban a vizsgálóbizottság felállítására azt mondta,

ha találnának nála korrupciós pénzt, azt örömmel átutalja a Párbeszédnek.

Szerinte erős túlzás, hogy csak a hozzá kapcsolható ügyek kerülnének elő, egyébként ez szerinte csupán porhintés. A volt főpolgármester szerint, ha valóban korruptnak gondolják, "tessék megtenni a feljelentést".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak