szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hallgatók még a hétfő esti tüntetés után állítottak barikádot. Egyikük közölte: a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tartott hétfő esti tüntetés után az intézmény több hallgatója letáborozott az épületben, majd blokádot állított. Szemlátomást hosszú éjszakájuk volt, többen haza sem mentek az egyetemről. A helyszínen sátrakat is állítottak, valamint hálózsákokat hoztak.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a hvg.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy jelenleg is szervezik az hosszabb távú ellenállást, meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe.

Ugyanakkor készek együttműködni, de csak akkor, ha az új vezetés meghallgatja korábbi kéréseiket.

©

A szorgalmi időszak szeptember hetedikén kezdődik, Csernai Mihály szerint készek akár addig is kitartani. A tervük az, hogy váltásban lesz az intézmény területén folyamatosan 15- 20 ember, hogy az általuk el nem ismert vezetők ne jussanak be. Mint mondta, délután három órakor fognak többet mondani a nyilvánosságnak.

©

Helyszíni tudósítónk szerint sok járókelő szatyorban visz ételt és vizet a diákoknak, egy idős hölgy pedig a telefonszámát adta oda a tüntetőknek, hogy szóljanak, ha bármire szükségük van. A segítők között volt Iványi Gábor lelkész a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője (ő egy üveg bort és két péksüteményt vitt), valamint a Radnóti Színház egyik színésze is.

Stummer János jobbikos képviselő egy téglát hozott szolidaritásuk jeléül az SZFE hallgatóinak. A téglán egy felirat áll: „A fél ország már a tiétek. A másik felet nem adjuk”.

©

Szurdi Panni, az egyik diák az ATV Start című műsorában azt mondta, a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől.

Az SZFE Vas utcai épületénél hétfő este tartottak újabb demonstrációt, amiért az intézmény szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozott. A hétfői demonstráción elhangzott: a hatalom megszállta az intézményt, amely azért történik,

mert a Színművészetiről gondolkodni képes emberek kerülnek ki, "nem pedig droidok".

©

A tüntetés előtt az SZFE szenátusa és a vezetése is lemondott, mert szerintük az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. Vidnyánszky erről később azt mondta: nem örül neki, illetve reméli, hogy "lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kiszámolták, melyik az olcsóbb: az agglomerációból ingázni Budapestre vagy a fővárosban lakást venni

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Kellene még némi segítség az öt unokát nevelő nagyszülőknek

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani

Nem akarunk vezetés előtt alkoholt fogyasztani