szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szolidaritási utcabált szerveztek az egyetem Vas utcai épülete elé hétfőn, amiért az intézmény alapítványi irányítás alá került, és amelynek élére Vidnyánszky Attilát nevezte ki a minisztérium, miközben a hallgatók és az SZFE vezetősége mindvégig tiltakozott ez ellen.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A hétfő esti tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak kezdeményezésére szolidaritási utcabál kezdődött az intézmény Vas utcai épülete előtt héfő este. A demonstráció előzménye, hogy az egyetem vezetése és szenátusa is lemondott, mert szerintük az autonómia minden lényeges elemét felszámolták.

A felszólalók szerint az iskolát azért akarják ellehetetleníteni, mert az intézményből gondolkodni képes emberek kerülnek ki, "nem pedig droidok".

Ez az ügy nemcsak az SZFE-ről szól, hanem az egész országról"

– hangzott el a beszédek egyikében.

©
©

A tüntetésen megjelent Molnár Áron (noÁr) magyar színművész is, aki maga is hallgatója volt az intézménynek. NoÁr szerint a diákok joggal dühösek, és ő is dühös, hogy a most felvettek ilyen körülmények közé érkeznek. "Mondjuk el, hogy a hatalom elfoglalta az egyetemet", hangoztatta a tüntetésen NoÁr, aki a többi művészt arra kérte, vigyék hírét az SZFE ügyének, ne maradjanak csöndben.

NoÁr a demonstráción a SZFE helyzete miatt írt új dalát is előadta, melynek refrenjét előbb megtanította a közönségnek.

©

A szervezők szerint máig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, ezért úgy látják: "a kormány egyeztetés nélkül hoz döntéseket az Egyetem jövőjéről. Sem hazánk, sem a nemzeti kultúra érdekeit nem szolgálja, hanem a kormány kontrollját biztosítja alapítványi formában. Az átszervezés már több felsőoktatási intézményben elkezdődött, és minden magyarországi egyetemmel megtörténhet. Ez veszélybe sodorja a felsőoktatás szabadságát!" – írták az esemény facebookos lapján.

©

Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek hétfőn azt mondta: "Sajnálatosnak tartom és nem örülök annak, hogy lemondott az egyetem vezetősége. Bennem különösképpen megvolt a szándék arra, hogy próbáljunk meg együtt gondolkodni, együtt dolgozni, hogy közösen egy másik fokozatba, egy másik szintre emeljük az egyetemet".

Az alaptvány kuratóriumának elnöke szerint "most az a fontos, hogy mindenképpen biztosítsák az egyetem működését".

Ez a legfőbb érdek, ezen dolgozunk. Azok akik lemondtak, tanárként maradnak, viszik az osztályaikat – ezt jól teszik, maradjanak és vigyék is az osztályaikat – nem szándékozunk ebben megakadályozni őket. Eddig is kapacitásbővítésről beszéltünk, nemzetközi dimenzióba szerettük volna helyezni az egyetemet, új campust szeretnénk tervezni, hogy méltó körülmények között működjön az intézmény. Én remélem, hogy lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat"

– mondta a Vidnyánszky a kormányközeli Magyar Nemzetnek.

Az alapítványi fenntartásba került egyetem alapdokumentumait a múlt héten küldte el Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök a kancellárnak, amely értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Ezzel a vezetés szerint az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. A péntek éjjeli közleményük szerint az alapdokumentumokba az egyetem által javasoltak nem kerültek be, arról nem is tárgyaltak velük.

"A fejünk felett szabályozzák az egyetem működését" – mondta hétfőn Upor László, az egytem rektorhelyettese.

Vidnyánszky kinevezése ellen korábban sok színművész és hallgató is tiltakozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség

Köd miatt adott ki figyelmeztetést a rendőrség