szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetem vezetése szerint az autonómia minden lényeges elemét felszámolták, ezért kénytelenek távozni.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa is hétfőn, amit egy sajtótájékoztatón jelentett be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Upor mellett szeptember 1-i hatállyal

 • Novák Eszter oktatási rektorhelyettes,
 • Németh Gábor rektori tanácsadó,
 • Bagossy László, a Színházművészeti Intézet,
 • illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője,
 • valamint a szenátus valamennyi választott tagja.
©

Az alapítványi fenntartásba került egyetem alapdokumentumait múlt héten küldte el Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök a kancellárnak, amely értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

 • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
 • nem szólhat bele a költségvetésbe,
 • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
 • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
 • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

Ezzel a vezetés szerint az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. A péntek éjjeli közleményük szerint az alapdokumentumokba az egyetem által javasoltak nem kerültek be, arról nem is tárgyaltak velük.

Upor László hétfőn arról beszélt, vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák csak fenn a vezetés látszatát. "A fejünk felett szabályozzák az egyetem működését." A rektorhelyettes szerint a nemrég kinevezett kuratóriummal (melybe egy SZFE-s delegált sem került be) nem lehet együttműködni, hiszen az "válogatott becsmérlésekkel kísérte a belépőjét, és egyeztetés nélkül vitte végbe a modellváltás folyamatát." A szenátus akkor hajlandó ismét dolgozni, ha legalább az állami egyetemekével azonos jogokat kap.

Upor a rövid nyilatkozatát papírból olvasta, melyet a végén a székére dobott, beszéde végén a jelenlévő oktatók és diákok megtapsolták.

©

Kiderült, oktatóként maradnak az egyetemen, ahogy Upor fogalmazott a hvg.hu kérdésére: a kettőt - az egyetemi vezetői pozíciókat és az oktatást - külön szeretnék választani, "nekünk az a legfontosabb, hogy tanítsunk." Újabb távozókról nem számoltak be – eddig Zsámbéki Gábor, Székely Gábor és Gáspár Máté, az elméleti és művészetközvetítő intézet addigi vezetője – jelentette be felmondását.

Upor elmondása szerint mindenki egyénileg dönt, hogy folytatja-e az oktatást ezek után vagy sem. Novák Eszter a sajtótájékoztatón közölte azt is, az egyetem autonómiájának megsértése miatt alkotmányjogi panaszt tesznek.

Kérdésre válaszolva kiderült az is, Vidnyánszky Attila eddig még nem szólt bele semmibe.

Az egyetem modellváltása pár hónap alatt lezajlott, hivatalosan pedig július végén kiderült az is, hogy Vidnyánszky Attila lett az SZFE-t fenntartó kuratóriumi alapítvány elnöke, azonban szakmai körökben már sejtették, hogy ez lesz a vége. A kuratóriumba Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója került be. Az egyetem a sajtóból értesült a grémium összetételéről, melyben egyetlen általa jelölt személy sem szerepel. Ugyanez történt a felügyelőbizottsággal is, amelybe

 • Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatóját, a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság tagját, fideszes események rendszeres résztvevőjét,
 • Szapáry Györgyöt, Orbán Viktor korábbi tanácsadóját, volt washingtoni nagykövetet, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadóját, valamint
 • Windisch Lászlót, a második Orbán-kormány minisztériumi főosztályvezetőjét, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökét válogatta be az ITM.

Az SZFE többek között Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét és Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját ajánlotta. Upor László, az egytem rektorhelyettese még augusztus elején a HVG Terasz című műsorában árulta el a saját jelöltjeik nevét.

 

"Mindenki azt várja most, hogy az SZFE megdönti a rendszert" - Upor László a HVG Teraszon

A Színház- és Filmművészeti Egyetem megbízott rektora szerint a frissen föléjük helyezett kuratórium nyers provokáció. Upor világossá teszi, hogy mi lehet reális elvárás az oktatói gárda, illetve a hallgatóság felé jelen helyzetben, beszél a "kenyértörési pontokról", valamint arról, hogy mire emlékszik rosszul Vidnyánszky.

Vidnyánszky kinevezése ellen sok színművész tiltakozott, ennek része volt Székely, Zsámbéki és Gáspár távozása is. Az átalakítás ellen folyamatosan tiltakozik az egyetem Hallgatói Önkormányzata is.

Előadás vezette be a bejelentést

A sajtótájékoztató előtt az SZFE vezetése, a tanárai és a diákjai egy nagy közös performansz keretein belül avatták bele a nézőket és a jelen lévő újságírókat abba, hogy miképp zajlott felsőoktatási modellváltás az egyetemen. Az egyik fő üzenet az volt, amit a lemondás bejelentése előtt fogalmazott meg Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, és Németh Gábor rektori tanácsadó, hogy nem csak az SZFE, de az egész egyetemi szféra autonómiája van elveszőben.

Az SZFE hagyományiahoz méltóan megkomponált előadáson előbb a korábban felmondott legendás oktatók mondták el videóüzenetben, mit jelent nekik az egyetem, majd a jelenlegi vezetés és a diákok is megszólaltak.

Zsámbéki Gábor arról beszélt, hogy az iskola jövője attól függ, hogy képes-e eredeti célkitűzéseihez a művészetoktatáshoz tartani magát,

vagy megelégszik azzal, hogy betanított munkásokat képezzen a kulturális ipar számára.

Székely Gábor pedig arról, hogy milyen fantasztikus szakemberekkel találkozhatott és dolgozhatott együtt 50 éves oktatói pályafutása alatt, és hogy milyen jó volt a folyamatosság, az "egymástól örökölt mániák, gondolatok és tudás", utóbbit, az “örökölt tudást” nevezte a legfontosabbnak.

©

Upor László és Novák Eszter ezután felsorolták, hogy milyen választási lehetőségei voltak az egyetemnek az elmúlt időszakban: röviden semmilyen. Az egyetemet érintő döntésekről közvetve vagy mellékesen "mandinerből" értesültek, és felvetéseik vagy kéréseik kivétel nélkül elutasításba ütköztek.

A két rektorhelyettes felváltva végigszaladt az augusztusi események időrendjén, a kuratóriumi tagok július végi - mintegy mellékes - megnevezésétől kezdve az egyetemet a kormánypárti sajtóban ért támadásokon át egészen odáig, hogy levelet írtak a kuratórium elnökének, amiben garanciákat kértek. Erre a levélre az előadás alatt érkezett meg a lakonikus válasz Vidnyászki Attilától, a bejelentés előtt olvasta fel Novák Eszter: szeptember 1-től az új szabályzat szerint működik az egyetem.

De amíg ideértek, még több egyetemi vezető is felszólalt - szavaikat rendre hangos taps követte -, részben a helyzetet értékelték, részben az egyetemet érő kritikákat cáfolták: Bagossy László, a Színházművészeti Intézet vezetője szerint az iskola elmúlt 155 éve nem volt mindig “sima menet”, “fasisztoid és kommunista eszmék” nevében is megpróbáltak rá befolyást gyakorolni, és “mindig megtalálták az árulókat, akiken keresztül bemasírozott, ami nem oda való”, de az egyetem mégis mindig túlélte.

Ez a geller, amit most kapott a tradíció, talán nem is a legnagyobb - közölte, majd egészséges harci kedvet kívánt mindenkinek.

Gáspár Máté arról beszélt, hogy a kritikákkal szemben igenis van szellemi munka az egyetemen, példaként a tervezett művészetközvetítés képzést hozta, ami a jelen és a jövő társadalmi folyamatainak vizsgálatát, az arra való reflektálást, hatást célozza; Karsai György professzor, a doktori iskola vezetője pedig arról, hogy a doktori képzésben a magyar tudomány és művészet legkiemelkedőbb személyiségei segítik a hallgatókat abban, hogy teljes képet kaphassanak, és az ott szerzett diplomával lehet valaki egyetemi tanár,

"amit meg lehet persze kerülni törvénnyel és miniszteri kinevezéssel”.

Több száz vizsgafilm készül évente, 15 féle képzést adnak, a náluk készült alkotások tavaly 66 nemzetközri filmfesztiválon szerepeltek, 26 díjat hoztak, és már idén is 59 nemzetközi meghívást kaptak, és 36 díjat szereztek a hallgatók - sorolta az őket érő kritikákra válaszul Balázs Gábor, a Film és Médiaintézet vezetője.

“Ne higgyenek senkinek aki azt mondja, hogy ezek a filmet rosszak, nézzék meg és döntsék el maguk!”

A diákok egy felrázó performanszt mutattak be, jelentőségteljesen elharapott mondatokat, szavakat kiabáltak, suttogtak, mondtak gyors egymásutánban az egymás kezéből szinte kitépett mikrofonba.

“A magyar felsőoktatás autonómiáját itt most egy vidám temetésben részesíthetjük”

- jelentette ki Németh Gábor forgatókönyvíró, rektori tanácsadó, aki remegő kézzel, időnként elcsukló hangon beszélt arról, hogy az egyetemi autonómiát monitorozó Európai Egyetemek Szövetsége listáján Magyarország mindig hátul kullogott, de 2016 óta nem is szolgáltat adatot, és a mostani modellváltással az értelmezhetetlen kategóriába csúszik vissza. Szerinte nem csak az SZFE, és minden magyarországi egyetem autonómiájáról van szó, de Magyarország szabadságáról is.

Novák Eszter szerint két különálló természeti katasztrófa történt:

az egyik a felsőoktatási modellváltás, ami szerinte is veszélyezteti, nem csak az egyetemi autonómiát, hanem a tudásfelhalmozást és a kultúrához, ismeretekhez való hozzájutás szabadságát is, és rontja az esélyegyenlőséget.

A másik a színházi szakma rendkívül káros kettéosztottsága, amiben mindenki felelős - ők is.

Ez a két természeti katasztrófa leterített bennünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!