szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Potápi Árpád János egy iskola miatt ment volna Kárpátaljára, de nem kapott beutazási engedélyt.

Nem engedték be Ukrajnába a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, Potápi Árpád Jánost, aki egy ungvári iskola miatt utazott volna Kárpátaljára – írta a Kárpátaljalap.net.

A lap a nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépésnek nevezi, hogy a teljes egészében a magyar állam által finanszírozott iskola átadási ünnepségére meghívott, a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt.

Potápi helyett Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki meg is jegyezte, hogy “ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom”, de 

sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra”.

Kuti közölte: a kárpátaljai magyar bázisiskolák felújítását célzó programra összesen 12 milliárd forintot fordít a magyar állam, és négy ütemben, 64 iskola rekonstrukciója valósulhat meg.

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke rossz hírnek nevezte, hogy az ukrán-magyar kapcsolatok nem javulnak. Brenzovics szerint ennek tudható be, hogy nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki nemzetpolitikai államtitkárként felügyeli a programot. A KMKSZ vezetője érthetetlennek nevezte a döntést, amely nem segíti a két ország viszonyának javulását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Pártot alapított Berki Krisztián, indul a választáson

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók