szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A két ország közösen lép fel az Európai Bizottság migrációs paktuma ellen.

Közös összehasonlító jogi intézetet hoz lére Magyarország és Lengyelország, hogy együtt lépjenek fel a "liberális ideológiai véleményelnyomással" szemben, jelentette be Szijjártó Péter hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a két országot azért támadják sokat, mert politikájuk "megemészthetetlen a nemzetközi liberális fősodor" számára. Szijjártó elmondása szerint a közös jogi intézet "a kellő jogi biztonságot, bázist és tudást fogja felhalmozni a liberális ideológiai véleményelnyomással szemben". A miniszter hangsúlyozta, hogy Lengyelország és Magyarország elutasítja az Európai Bizottság új migrációs paktumát, mivel az szerinte bevándorláspárti, és szerinte továbbra is szerepel a kötelező betelepítési kvóta.

Zbigniew Rau szerint a bizottság új migrációs paktuma a választás lehetőségét vonja el a befogadó országoktól és a migránsoktól is, szerinte a terv mélyebb átgondolást és vitát igényel. Zbigniew Rau kiemelte: az intézet célja, hogy elkülönítsék a politikai és a jogi érveket.

Ursula von der Leyen szeptember 23-án jelentette be az új migrációs paktumot, amely kötelezi a tagállamokat, hogy részt vegyenek Európai Bizottság menekültügyi rendszerében. A megállapodás egyik legfontosabb eleme, hogy ha egy tagállamnak segítségre van szüksége, a többi ország választhat, hogy befogad-e tőlük menekülteket, vagy a hazaszállításukban segít. A paktum szerint nem lehet majd hónapokig várakoztatni az embereket a külső határokon, öt napon belül teljes átvilágításon kell átesniük az érkezőknek.

A paktumról bővebben ebben a cikkben írtunk.

A liberálisok elleni harcról már Orbán Viktor is beszélt több alkalommal, behozta a közbeszédbe a libernyák szót is. Az EU-s költségvetési tárgyalásokkal kapcsolatban említette először a kifejezést, majd a Magyar Nemzetben is harcra szólított fel a liberálisok ellen.

Korábban pert is buktunk

Az uniós belügyminiszterek 2015 szeptemberében fogadták el a kötelező kvótarendszert, melynek értelmében Magyarországnak 1294 személyt kellett volna ideiglenesen befogadnia. A határozat ellen többek között Magyarország és Szlovákia is tiltakozott és pert is indított, mert véleményük szerint az Európai Tanács 2015-ben nem megfelelő módon hozta meg a döntését, az Európai Bíróság azonban ezt nem találta megalapozottnak.

A második kvótapert idén áprilisban bukta el Magyarország. Az Európai Bizottság 2017 júniusában indított jogsértési eljárást Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen, amiért a három ország nem hajtotta végre a több tízezer Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus létrehozásáról szóló döntést. Az Európai Bizottság ítéletében helyt adott az Európai Bizottság keresetének, és megállapította, hogy a tagállamok megsértették uniós kötelezettségüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novembertől több weboldalt is nehezebben lehet majd megnyitni az Explorerben

Novembertől több weboldalt is nehezebben lehet majd megnyitni az Explorerben

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Itt a David Bowie életrajzi film előzetese

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele