Tetszett a cikk?

A fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte a miniszterelnök saját bevallása szerint, így voltak praktikái, hogyan kell egy maratoni EU-s költségvetési tárgyalást kibírni. De ellenfeleit nem győzte le, szerinte vannak, akik „gyűlölnek minket” és újra meg fogják támadni hazánkat.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjúját adta a Kossuth rádióban, a kezdő téma az EU-s költségvetés elfogadása volt. „Egy fontos pillanat volt ez Magyarország történetében, de a másik 26 tagállam életében is” – mondta a kormányfő. Majd arról beszélt, vannak eladósodott déli államok, meg van Magyarország.

Különleges feladat volt – foglalta össze az elmúlt pár napot. „A pápaválasztás is így szokott történni.”

Pénzek, támadások

Keveset aludt azokban a napokban, posztolt is róla („92 óra munka, 12 óra pihenés, 0 óra szórakozás”), de azt mondta, volt katona, meg a fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte, hozzá van szokva. „De ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kellett, elviszem a hátamon” – tette hozzá.

Az Európai Parlament ezt követően közölte, ebben a formában nem tudnak igent mondani a költségvetésre. Az EP-ben Orbán szerint csak azért elégedetlenek, mert a lengyelek és a magyarok visszaverték a liberálisok támadását. „Gyűlölnek minket, nem túlzok” – mondta, amiért hazánk nem fogad be menekülteket, ráadásul „egy Soros György nevű magyar áll mögöttük.”

De próbálkozni fognak még a miniszterelnök szerint, nem háborút nyert, csak csatát, meg „meg is kell dolgozniuk a pénzükért.” Szerinte a következő tíz évben csak olyan miniszterelnöknek kellene az ország élén állnia, aki érti ezt az összefüggést és kiáll a magyar nemzeti érdekek mellett, mert a következő tíz évben folyamatosak lesznek a támadások.

Orbán hosszan beszélt arról, hogy sikerült három milliárd euróval többet kiharcolnia. „Ez órabérben sem rossz” – mondta most erről. Idézzük fel vonatkozó cikkünket erről: „ez nem kis összeg, hiszen 2018-as árakon számolva a költségvetésből nekünk járó részre vonatkozó javaslat 17,9 milliárd euró volt, 5,7 milliárddal kevesebb a mostani, 2014–2020 közötti pénznél. Ha a mínuszból sikerült 3 milliárdot lefaragni, az részsiker, de teljes aligha. (Hét éve, a mostani MFF tárgyalása során az utolsó pillanatban 4 milliárdot harcolt ki a miniszterelnök.) A NGEU-ból pedig a korábbi számítási kulcs szerint kb. 8 milliárd euró támogatás járt volna az országnak – a kölcsönrész növelésével számításaink szerint ez nagyjából 7,1 milliárdra csökkenhetett. Vagyis összességében vastagabb, nagyjából 9,5 ezer milliárd forintos lehet a nemzeti boríték, tehát a felzárkóztatási forrásokból (a hitelrészt nem számítva) minden magyarnak majdnem 970 ezer forint jut a következő hét évben.”

Koronavírus, Balaton, Adria

A koronavírussal kapcsolatban azt mondta, ébredés után rögtön a számokat nézi elsőként. „A koronavírus egy kellemetlen betegség, van, akiket súlyosan meggyötör, de bele is lehet halni.” Ezért mindig a haláleseteket nézi először, ebben kezd „jól állni a szénánk”, nem mondta Orbán, de az utóbbi napokban senki nem halt meg a vírusban.

A környező országokban azonban baj van, mondta, együgyűnek kell lenni ahhoz, hogy azt higgyük, hogy ha nem teszünk semmit ellene, nem jön be ide is a vírus. Ezért három színbe sorolták az országokat, ezekről írtunk bővebben. „Ha nem figyelünk, könnyen bajt okozhatunk magunknak és az országnak.”

Senkit nem beszélek a külföldi utazásról, látni kell a tengert, én is ehhez a táborhoz tartozok, de több Balaton, kevesebb Adria – mondta el sokadjára.

„Rendnek lennie kell”

Az iskolaőrökről is beszélt a miniszterelnök, miután a műsorvezető, Nagy Katalin arra utalt, hogy mivel a pedagóguspálya elnőiesedett, biztos örülnek az őröknek a tanárok.

A baj nagyobb, mint az ember gondolná, kínos is erről beszélni. Ez a jelenség a mi magyar, közös életünk jelensége – fogalmazott.

De kell róla beszélni, majd azt mondta, földrajzi sajátossága is van a problémának, ahol elvadultak a dolgok, nem garantálható a biztonság. Orbán szerint nem elsősorban a diákokkal van baj, hanem a szülőkkel is. „Ez elfogadhatatlan” – mondta a tanárverésekről.

Kiment a divatból, de a miniszterelnök szerint nem volt helytelen az a fegyelmezési mód, ami az ő idejében volt, ezért kellettek az iskolaőrök. „Talán hamarabb kellett volna cselekednünk.” Tudta azt is, hogy a „liberálisok szerint nem rendőröket, hanem pszichológusokat kell küldeni”, de ahol átlépnek egy határt, ott

rendet kell tenni. Nem lesz Amerika ebben az értelemben.

Konzultáció

A műsor utolsó két percében a nemzeti konzultáció is szóba került, hogy mennyien küldték vissza azt. Orbán messziről indított, mert azt mondta, hogy:

a baloldalra nem lehet számítani, ha baj van. Felfoghatatlan számomra, miért nem sikerül felülemelkedniük a hatalmi érdekükön. Ha baj van, akkor baj van.

Nem érti, miért kell kilopkodni az íveket a postaládákból, a magyar emberek nem gyerekek, ha nem akarják visszaküldeni az íveket, nem teszik meg. A konzultációra azonban szerinte azért van szükség, mert „fenyeget a második hullám, máshová már megérkezett”, ő pedig egyetértési pontokat akar keresni az emberekkel.

Szerinte így oldották meg a gazdasági válságot, a migrációs válságot is, most pedig a koronavírus okozta válságot oldaná meg így.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Orbán: Az egészségügyet fel kell készíteni akár 400 ezer fertőzöttre is

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra